Разследване в Narod.bg: Безпрецедентна корупция в МОСВ. Кой прибира стотици милиони от „екотаксите“? (ВИДЕО)

1 23 929

Разследване на Дарик радио и телевизия „Евронюз“ сочи, че между 77 и 87 млн. лв. се събират всяка година от тези такси, като едва 3 млн. лв. от тях се отчитат като приход в държавното предприятие ПУДООС към МОСВ. Останалите над 95% влизат в касите на акционерни дружества без държавно и общинско участие, които се наричат организации по оползотворяване на излезли от употреба МПС.

Пред сградите на КАТ в страната няма каси на държавното предприятие ПУДООС, а само офиси на някое от частните дружества – с лиценз, даден им от МОСВ. Масово хората не са информирани, първо – че не дължат тази такса и второ – че не плащат тази такса на държавата, защото дори и самите служители на КАТ ги насочват към гишетата на частните организации.

На опашките пред КАТ хората коментират, че действащата система е „държава в държавата“.

Вносителите на автомобили протестират срещу Наредбата с аргумента, че не трябва да плащат екотакси, защото производителят или вносителят, от която и да е държава в Европейския съюз вече е платил същата.

Председателят на УС на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов твърди, че през годините са се опитвали многократно да отменят тази такса, като Асоциацията на рециклиращата индустрия е изпращала сигнал и до Европейската комисия, в който настояват „продуктовите такси“ да са публични средства.

Според Христов министерството се контролира от популярни бизнесмени, занимаващи се със скрап, които не само успяват да избегнат проверките, но и на практика управляват МОСВ. Според него не е случаен фактът, че едва четири дружества са получили лиценз да разпределят абсолютно безконтролно стотици милиони левове. Журналистът Теодор Лазаров уточнява, че екоминистърът е този, който издава лиценза на частните компании, които събират таксите.

Но къде отиват парите?

Тези дружества се отчитат пред екоминистерството, като представят само одитни доклади, обяснява пред Дарик Светлана Божкова, директор Дирекция „Управление на отпадъците”.

Реклама

Именно Светлана Божкова е главно действащо лице в схемата за прикриване на нарушения и източване на милиони заедно с бившия заместник-министър Николай Сиджимов и Михаил Корчев – Котарака.

В отговор до Народното събрание бившият вече министър Росица Карамфилова твърди, че тези лицензионни възнаграждения се определят от самите дружества „в зависимост от необходимите разходи за изпълнение на нормативно определените им задължения“.

Организациите по оползотворяване на излезли от употреба моторни превозни средства по закон нямат право да разпределят печалба и те не го правят, но за сметка на това никой не знае как точно разходват получените десетки милиони.

Съгласно Наредбата за събиране на продуктовите такси държавното предприятие ПУДООС е длъжно да публикува „на интернет страницата си информация за постъпилите средства от такси за МПС за всяко тримесечие на съответната година“.

Такова изискване обаче липсва за частните организации. Тези дружествата дори не са спазили законовото изискване да публикуват годишните си финансови отчети, прикривайки по този начин информация за милионите, които са усвоили.

Разследващите журналисти от Дарик и телевизия „Евронюз“ са направили многократни опити да се свържат с представители на лицензираните дружества, но те се оказват неоткриваеми.

На ход е новият министър на околната среда и водите, който е сочен за назначение на банкера Цеко Минев.

Както Narod.bg вече разкри срещу корумпираните служители на МОСВ е в ход разследване и са възможни зрелищни арести.

Кои са сивите кардинали от бизнеса със скрап, които контролират МОСВ? Очаквайте още имена и подробности за огромни „месечни“ тарифи на служители на МОСВ само в Narod.bg.

https://darik.bg/razsledvane-na-darik-i-euronews-na-kogo-i-za-kakvo-plastame-ekotaksite-za-mps-i-kade-otivat-parite-ni-

1 Коментар
  1. Запознат казва

    Човекът с екотаксите на автомобилите се казва Борислав Малинов и живее в САЩ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.