Пак на власт: Министри на Румен Радев напират за кметове

0 19 999

Поне двама от министрите на Гълъб Донев ще бъдат активирани в кметската надпревара през есента, разкриха за „Филтър“ източници от президентството. Регионалният министър Иван Шишков се пуска в битката за София, а вътрешният министър Иван Демерджиев ще се бори за кметския стол в родния Пловдив.

Архитект на идеята е вездесъщият съветник по вътрешните въпроси на държавния глава Николай Копринков, който открай време коли и беси на „Дондуков“ 2. Копринков е главният радетел за създаването на пропрезидентска партия у нас.

Тази идея е в оборот вече няколко години, а бившият кмет на село Труд усърдно я налага. Преди време именно Копринков застана плътно зад харвардските възпитаници Кирил Петков и Асен Василев и обикаляше страната, пропагандирайки за тях. После се обърна срещу тях.

Кметските избори са генерална репетиция за кръговете около Румен Радев да демонстрират сила, от една страна, и да влязат реално в местната власт – от друга. Името на Иван Шишков доскоро се спрягаше като евентуален кандидат за поста на главен архитект на столицата. Очевидно 60-годишният бивш проектант в „Интерпроект“ и „Софияпроект“ е получил още по-важна роля.

Реклама

В София той що се сблъска челно с кандидата на ГЕРБ Георги Георгиев, които в момента оглавява Столичния общински съвет. Както вече е известно, Йорданка Фандъкова се отказва от поредна надпревара. След като през 2009 година тя стана първата жена кмет на София, вече удари и рекорда по продължителен престои на поста – цели 14 години.

Не по-малко сложна е ситуацията и във втория град на България – Пловдив, където хората на Радев издигат доскорошния вътрешен министър Иван Демерджиев. Адвокатът ще мери сили с досегашния градоначалник Здравко Димитров- Зико. Последният загуби доверието на ръководството на ГЕРБ, откъдето му поискаха предсрочно оставката.

На изборите Зико ще го играе независим. Със сигурност опонент на Демерджиев и Димитров ще е депутатът от ПП/ ДБ Манол Пейков. Одиозният народен представител засега е кандидатурата на либералната общност под тепетата.

Още по-любопитна е ситуацията в Бургас, където е заредена истинска бомба.

Хората на президентския съветник Николай Копринков усилено преговарят със сегашния кмет Димитър Николов да се яви на изборите не като кандидат на ГЕРБ, а като независим с подкрепата на малка местна партия, коалиция или инициативен комитет. Димитър Николов е един от най-успешните български кметове въобще и обвързването му с хората на Радев би дало сериозни бонуси на президентския екип, смята „Филтър“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.