МВР се събуди: Проверява „копейките“ за вандалщина

0 7 315

Министерството на вътрешните работи най-сетне се пробуди и започна проверка във връзка с прояви на „копейките“ от партия „Възраждане“, които преди седмица саботираха прожекция от програмата на „София Прайд филм фест“ в кино Одеон и освен това нахлуха в заведение в центъра на София. От пресцентъра на СДВР съобщиха за „Сега“, че по проверката работи 1-во РПУ и материалите ще бъдат изпратени на Софийската районна прокуратура.

На 11 юни група демонстранти, част от които носеха тениски на партия „Възраждане“, блокираха входа на кино „Одеон“, където трябваше да се прожектира филмът „Близо“ – един от най-титулуваните европейски филми на миналата година, носител на Гран при от Кан и номинации „Оскар“, „Златен глобус“ и „Сезар“ за най-добър чуждоезичен филм.

По думите на организаторите протестиращите са обиждали и заплашвали публиката във фоайето на филмотечното кино, а присъстващите полицаи дори са поощрявали и са се ръкували с натрапниците. Позицията на „Възраждане“ беше, че „няма да позволи пропаганда на педофилия и хомосексуализъм както сред деца, така и сред възрастни“.

Другият сблъсък с фенове на „Възраждане“, който се проверява от полицията, касае заведението за крафт бира Cosmic Craft Beer в София. Докато партията организираше протест на жълтите павета, барът постави на своята витрина надпис, че „не обслужва привърженици на „Възраждане“.

Реклама

По думи на собственичката на магазина, табелата е била сложена заради конфронтация с мъже с тениски на партията, които са влезли и са започнали да й правят забележки, че в магазина й има знамена на „чужди държави“ и че тя трябвало да ги свали и да сложи само български знамена. След като надписът на стъклото на заведението започва да се разпространява в социалните мрежи, в бирарията отново нахлуват мъже с тениски на „Възраждане“. Сред тях е бил и депутатът на партията Славчо Крумов. Стига се до викане на полиция.

Саморазправата със собствениците на Cosmic Craft Beer не спира до там. Преди ден витрината на магазина е надраскана с надпис „jude“ и звездата на Давид. „През нощта сме имали посещение. Някой явно иска да намекне за „Кристалната нощ“, когато такива знаци са поставяни на магазините на евреите. Надписът е премахнат. Нашият ще продължи да стои“, съобщиха от заведението във фейсбук профила си.

От пресцентъра на СДВР обясниха пред „Сега“, че са взети обяснения от подателите на сигнала за вандализирания бар. Разпитани са и свидетели. До момента не се съобщава за задържани.

„Сега“ припомня, че нямаше никакви последици и за организаторите на протеста пред сградата на Дома на Европа в центъра на София. Тя беше залята с червена боя и замеряна с яйца. Демонстранцията беше под надслов „Поход за мир“, в който участваха предимно граждански организации, но се включиха и политически лица от БСП, „Възраждане“ и „Мир“. Тогава също нямаше задържани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.