Въпрос в Narod.bg: Кой шеф на Държавен фонд „Земеделие“ гушна тлъст процент от поръчка за 6 млн. лева, ГДБОП разследва (ПЪРВА ЧАСТ)

1 75 421

Изпълнителен директор на най-големия разпределител на европейски средства у нас – Държавен фонд „Земеделие“, е гушнал тлъст процент комисионна от обществена поръчка за 6 милиона лева, спечелена от софтуерната фирма „ТехноЛогика“ ЕАД, издаде пред Narod.bg източник от ГДБОП.

Антимафиотът разкри, че е възобновено разследването по криминалната поръчка, спечелена за доставка на компютри и изграждането на защитни стени в системата на ДФЗ. По обществената поръчка има установени данни за сериозна корупция и нерегламентиран „бонус“ за шефа на фонда, категоричен е информаторът от ГДБОП.

Във втората част от разследването Narod.bg ще изкара всички налични данни за престъпления по тази обществена поръчка, засега ще се задоволим само с риторичния въпрос при кой шеф на Държавен фонд „Земеделие“ е минала схемата, водеща към съда.

Реклама

Според фирмените регистри зад „ТехноЛогика“ ЕАД стои 65-годишният Огнян Георгиев Траянов, който е в Съвета на директорите и едноличен собственик на капитала, показа проверката на Narod.bg.

Софтуерната фирма има офиси в София, Варна и Бургас, а зад граница – в Македония и Сърбия, като екипът й наброява 210 човека

С консолидирани приходи от 23,1 млн. лв., „ТехноЛогика” е една от големите ИТ компании в България. През 2019 г. приходите ѝ нарастват с 18.5% спрямо предходната година, оставяйки чиста печалба 2.3 млн. лв. Компанията печели основно от изграждането на информационни системи и продажбата на софтуер за бизнеса. В приходните ѝ пера наред с всичко останало влизат още аутсорсинг, обучения, продажба на комуникационно оборудване.

През 2019 г. „ТехноЛогика“ обнови системата на НОИ за съхранение и обмен на електронни документи. Държавните институции като БНБ, регулатори, министерства и изпълнителни агенции също са били клиенти на „ТехноЛогика” през годините. Фирмата е внедрявала и системи за големи частни клиенти като банки и вериги бензиностанции. Дали и при тези спечелени обществени поръчки е пробутаната схемата с комисионната – тепърва предстои да научим.

Очаквайте ВТОРА ЧАСТ на нашето разследване за престъпленията в ДФЗ

1 Коментар
  1. Халваджан казва

    Колко много гушнати милиони ще се окаже ,че имало през последните 2 години .Колко далавери се завъртяха от честните служебни правителства на Р.Радев ,защо мислите са тези действия на саботаж от страна на управляващите до преди три дена .Найвните избиратели на президент и ,,най-патриотичната партия“бедна им е фантазията какво ще се разкрие сега ,затова толйова отчаяно се опитват да пречат на оравителството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.