ЯДЕЦ: Румен Радев бави освобождаването на Иван Гешев, за да разчисти „политическия боклук“

1 34 387

Дори ВСС да освободи Иван Гешев като главен прокурор, това не означава, че той веднага ще напусне поста. Необходим е указ на президента, както с указ Гешев бе назначен преди 3 години и половина.

„Президентът вероятно няма да подпише веднага, защото може да се окаже в закононарушение, тъй като в момента главният прокурор е подал искове до Конституционния съд, които оспорват начина, по който може да бъде освободен. Разбира се, това е мое лично мнение“, заяви пред БНТ Александър Маринов, политолог и анализатор и доскорошен съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

Гешев подаде в началото на юни искове до КС кой може да разследва главния прокурор и може ли 13 членове на ВСС с изтекъл мандат да го освободят. Конституционният съд вече е допуснал единия иск, за другия ще се произнесе към 20 юни, но за окончателните решения няма краен срок. Т.е. президентът може да забави подписването на указа, докато КС се произнесе окончателно и това ще е не по-рано от есента.

Реклама

Идната седмица в понеделник ВСС ще продължи процедурата срещу главния прокурор, предизвикана от думите му, че в парламента има „политически боклук“.

Миналия четвъртък съветът заседава 14 часа по същия въпрос, като 8 часа отне разискването за емоционалното състояние на главния прокурор, след като получил заплашително писмо на летището на 13 май. Гешев се яви с адвокат. Разпитани бяха свидетели. Политологът Маринов заподозря ВСС, че „много бърза“ и допълни, че се „създава впечатление, че това бързане има някакви други мотиви, а не възстановяване на нормалната работа на съдебната власт“.

„Президентът няма да внесе своите промени в конституцията, които да играят ролята на боксова круша“, съобщи Александър Маринов. Ако тръгне процедура за промяна на конституцията, Румен Радев щял да каже мнението си.

Маринов заяви, че Румен Радев е опозиция на начина, по който е съставен кабинетът “ Денков-Габриел „. „Тук не е Москва, но тук не е и Канада“, посочи той за протестите пред президентството. Маринов смята, че не могат да се намерят достатъчно аргументи за импийчмънт на Радев и напомни думите на Кирил Петков от вулгарния запис на националния съвет на ПП, че ако това се случи, още на другия ден Радев ще обяви партията си.

1 Коментар
  1. Дедо Пене казва

    КАУНЪТ – „зелените чорапки“ си плете кошница без дъно! ПРЕЦЕДЕНТ, който се промъкна в два мандата с вдигнати юмруче и пилешки мозък. Гоце Първанов опита лява партия и изчезна в политическо безвремие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.