ПП схема в Narod.bg: Див лобизъм с новите лични документи

0 9 451

Лобизъм в електронната идентичност в България! Това показва анализ на законопроекта на депутата от „Продължаваме промяната“ Божидар Божанов, направен пред Narod.bg от експерт, настоял за анонимност поради основателни опасения за своята професионална съдба.

Съществуващата система на електронна идентичност в България може да бъде подложена на радикални промени, ако законопроектът, предложен от народния представител Божидар Божанов, бъде приет.

Отношението на Божанов към развитието на електронното управление в държавата е известно още от времето, когато той заемаше поста на министър на електронното управление. Именно тогава той беше инициаторът на проекта BGID – българско приложение за електронна идентификация.

Сега Божанов възнамерява да промени Закона за електронната идентичност, пренасочвайки принудително изпълнението и финансирането на договора за новите български лични документи от Министерство на вътрешните работи към Министерството на електронното управление.

Внесен законопроект

Предложението на Божанов цели прехвърляне на част от договора за новите български лични документи към „Информационно обслужване“ АД, което ще има отговорността за разработката на системата за електронна идентификация.

Основната идея е да се прехвърлят средства към Министерството на електронното управление при изграждането на системата, което според него ще допринесе за по-бърза и ефективна реализация на проекта.

Проблеми и предизвикателства

Реклама

Въпреки аргументите на Божанов за нуждата от по-голяма автономност и ефективност, предложението му среща огромни критики сред бизнеса и обществото. Критиките сочат няколко проблеми, свързани с предложените промени.

Първо, не е ясно на какво основание е възложен договорът за BGID, докато Божанов е министър. Въпреки че обществената поръчка е обичайна практика при реализацията на подобни проекти, в този случай тя е заобиколена.

Това, от своя страна, води до редица въпроси относно правомерността на това решение. Опитът чрез законопроект да се придаде смисъл на BGID може да бъде възприето като опит за прикриване на липса на основание и избягване на административно производство поради причинени загуби на държавния бюджет поради дублиране на дейности.

Второ, критиците се питат защо Божанов настоява толкова силно проектите да бъдат предназначени без конкурсни процедури за „Информационно обслужване“ АД. Това представлява пряка държавна помощ, както и предпоставка за изкривяване на цените и корупционни практики.

В допълнение директният лобизъм чрез законопроекта нарушава редица други закони, тъй като със закон се прави опит за изкривяване на договорни отношения. Блокирането на изпълнението на договора за новите български лични документи може да доведе до поредна наказателна процедура срещу България от Европейската комисия, както и да забави необходимата актуализация на документите и системите на Министерство на вътрешните работи, както и електронното управление в държавата.

Заключение

Въпреки заслугите на Божанов за развитието на електронното управление в България, предложението му за изменение на Закона за електронната идентичност изглежда едва ли ще бъде прието без сериозни обсъждания и промени.

Поставените въпроси около основанието на възлагането на договора за BGID, потенциалната опасност от корупция, както и предполагаемото нарушение на договорни отношения, представляват пречки, които ще трябва да бъдат преодолени, преди този законопроект да стане реалност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.