СТАВА СТРАШНО: Иван Гешев подхваща чекмеджето на Бойко

1 32 089

Главният прокурор Иван Гешев заговори и за делото за снимките с кюлчетата и пачки в чекмеджето на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това производство в последните дни претърпя обрат, след като първо разследването беше прекратено от Софийската градска прокуратура преди разрива на Гешев с ГЕРБ, но след това Софийската апелативна прокуратура нареди разследването да продължи.

Малко след като Гешев спомена „Барселонагейт“ – друго дело, свързано с Борисов, той поиска депутатския имунитет на бившия премиер, за да може да бъде обвинен за пране на пари.

Гешев заговори за чекмеджето, докато Висшият съдебен съвет обсъжда по допустимост второто искане за уволнението му, направено от четирима от Прокурорската колегия на съвета. Това искане е заради изявлението на Гешев от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и говореше за измитането на „политическия боклук“. Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова така Гешев е нарушил етичните норми на магистратите и така е накърнил престижа на съдебната власт

Другото искане за уволнението на Гешев вече се разглежда по същество. Очакваше се съветът да гласува по него в четвъртък. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като преди това Гешев ще е сезирал Конституционния съд заради последните промени в НПК и Закона за съдебната власт, които въведоха механизъм за разследване на главния прокурор и намалиха мнозинството, с което той може да бъде уволнен от съвета.

Реклама

В началото на днешното заседание на съвета главният прокурор дръпна пламенна реч, обяснявайки, че няма как да се ограничи само с предмета на дискусията – дали е редовно и допустимо второто предложение за уволнението му.

Според него зад искането за уволнението му стои политическото влияние на ГЕРБ. Гешев го нарече тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни, не уважават Конституцията и разделението ва властите и „се готвят за кървави чистки“. Гешев обаче предупреди, че това може да стане само през труповете на наследниците на загиналите за родината. Много хора няма да допуснат това, предупреди главният прокурор.

По думите му съдебната власт е в исторически момент, а прокуратурата може да прочисти авгиевите си обори и да вкара „ред в хаоса, както някои казват, а всъщност нарочно създават хаос, може би за да си пълнят джобовете“, препрати отново към ГЕРБ той. А преди това заподозря, че всички, които сега му посягат „искат да имат шкафчета“.

„Защо бързате (с уволнението)“, попита главният прокурор доскорошните си верни поддръжници от ВСС. „Окей, вие не ме харесвате, това ли е най-важният проблем в страната?“. Според него в опита да се защити Борисов, се превзема правото и „махнат този, който се стреми да върши работа и вади кирливото бельо“ и „вече няма свещени крави“

Гешев обеща да не се отказва, където и да е, „защото религия е страната ни, родината ни и справедливостта“. Към момента съветът обсъжда искането на Гешев производството по разглеждането на искането за уволнението му да бъде спряно.

1 Коментар
  1. марсиянец казва

    Гешев досега да беше извадил чекмеджетата. Не само за ББ да извади за всички.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.