Строителите на Бойко се разбягаха: Държавната „Автомагистрали“ спечели ремонта на „Тракия“

5 536 785

Държавната компания „Автомагистрали“ спечели поръчката за ремонта на пропадналия мост преди Вакарел на магистрала „Тракия“, където от месеци се образуват километрични тапи. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Това е може би първата обществена поръчка, която печели държавната фирма за ремонт след скандалните договори с инхаус възлагането на „наши фирми“ по времето на ГЕРБ на магистрала „Хемус“ и скоростния път Видин – Ботевград.

И тази поръчка е по новия почин въведен от служебното правителство на Румен Радев – участват няколко кандидати, но до отварянето на ценовите оферти остава само един. Нещо повече, ако преди се вместваха в прогнозната стойност на обекта този път „Автомагистрали“ е дала над два пъти по-висока цена от индикативната.

Но това не е изненада, ако се има предвид предишното служебното правителство на Румен Радев – това с премиер Стефан Янев. Тогава довършването на ремонта на пътя между Владая и Драгичево само за два месеца също поскъпна двойно.

Трима кандидати, двама отстранени

Въпреки, че съоръжението поддаде още през февруари и оттогава се трупат километрични опашки в час пик на магистралата, а тировете се пренасочват по обходен път, обществената поръчка беше обявена чак през втората половина на април.

Оферти подадоха трима кандидати – държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД, „ОРС Инфраструктура“ ООД, която спечели ремонта на тунел „Топли дол“ неотдавна, и „Парсек Груп“ ЕООД.

Реклама

До отварянето на ценовите оферти е допусната единствено „Автомагистрали“ с предложение от 659 077, 58 лв. без ДДС. За сравнение индикативната стойност на обществената поръчка е 300 000 лв. без ДДС.

„ОРС Инфраструктура“ е отстранена, защото не е представила ценова оферта. „Парсек Груп“ са елиминирани, защото не са доказали професионалните способности на екипа, който ще работи, и нямат такъв специализиран опит, показват публикуваните документи.

Така Областното пътно управление в София за победител в поръчката избира държавната компания „Автомагистрали“ с двойно по-високата цена.

Кога ще започне ремонтът?

Към момента няма яснота кога точно ще започне ремонтът, защото все още няма избран строителен надзор на обекта. Предложенията на кандидатите по тази позиция предстои да бъдат отворени в понеделник – 5 юни, показва регистърът на обществените поръчки.

Пак тогава ще стане ясно дали поръчката за избор на строител ще бъде обжалвана. Допитване на Mediapool до участниците в търга показва, че към момента по-скоро няма да има обжалване. Причината е, че час по-скоро трябва да се реши проблемът с тапата на магистрала „Тракия“. Към момента е ясно, че това няма да стане преди летния сезон и така пътят до морето се очертава да бъде кошмарен за пътуващите от София.

Съгласно публикуваните тръжни условия срокът на ремонта е 6 месеца. От тях два месеца са за одобряване на проекта, тъй като поръчката е на инженеринг. Това означава, че при оптимален вариант ремонтът на около 30-тината метра от магистралата, виновни за километричните задръствания, ще започне не по-рано от края на юли – началото на август.

Мостовото съоръжение, което предстои да се ремонтира е с дължина 28.5 метра и е в експлоатация от 1978 г. В участък от платното за Бургас пътната плоча е с нарушена хидроизолация, а по настилката и при двете фуги има пукнатини и преминаването през него крие рискове.

5 Коментара
 1. Мей казва

  СТРОИТЕЛИТЕ НА БОРИСОВ ИМАТ ДРУГА РАБОТА ПО ЗАБАВНА. ДА СИ КУПЯТ ХОТЕЛИ В ЯМАЙКА, ДОМИКАНА, ПАНАМА., АРУБА, ЗАНЗИБАР, МАЛДИВИ, МАЙОРКА. и Т. Н.

 2. Papa Doc казва

  Не знам кои строители на кой са,ама поне преди се правеха ремонти..сега с години ще чакаме некви процедури ,мроцедури и докато отравят тоя мост ще са се отворили още 100 кратера на тая магистрала дето на места е такава само по документи,да не говорим че най зле е до София още от Тошо…подръжка си трябва и концесия на частна фирма,ако тръгнеш към Европа още в Сърбия ще усетиш разликата ,да не говорим за Словения, Австрия и Германия,ама тука е по важно кой строител на кой е а не да се ремонтира

 3. Стоев казва

  Да!
  Само че държавната компания „автомагистрали“ няма техника и взима под-изпълнители..
  И помните ли, че си правеха, каквито си искат заплати.
  Почти винаги са те и те развързват кеша !
  Добро утро !

 4. Възмотен от бойко казва

  Всички катастрофи станали по пътя Видин-Ботевград,Русе-Бяла да тежът на Бойко Борисов.С кражбите ……

 5. Възмотен от бойко казва

  Всички катастрофи станали по пътя Видин-Ботевград,Русе-Бяла да тежът на Бойко Борисов.С кражбите няма по нагъл от него

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.