Шах и мат: Ако не направи кабинет, „Промяната“ се разпада

5 26 389

ГЕРБ държи съдбата на „Промяната“ в ръцете си – ако хунтата не помогне на Киро и Асен да направят кабинет, партията на харвардци, разочаровала България, се разпада и отива на бунището на историята.

Точно седмица, след като изглеждаше, че е открила смятаната за невъзможна формула и почти сигурно ще успее да излъчи кабинет, втората парламентарна сила – „Продължаваме промяната – Демократична България“, се оказа притисната в ъгъла. Тя разполага с точно седем дни в екстремно трудни условия, за да се пребори за властта и – вероятно изобщо – за политическото си съществуване, пише „Дневник“.

Причината е предизвикалият остри реакции запис от заседание на „Продължаваме промяната“, в който съпредседателите на формацията – Кирил Петков и Асен Василев, говорят за неофициални договорки с шефа на Еврокомисията, за подготвяни смени в специалните служби и чистки в държавната администрация, както и за осигуряване на властови гръб преди местните избори.

Огласяването на записа постави коалицията под кръстосан огън от страна на всички останали политически сили и президента. Връчването на втория мандат за съставяне на правителство силно ограничава и времето за овладяване на щетите и търсене на изход. От ГЕРБ – почти сигурният допреди няколко дни партньор във властта, идват неофициални сигнали, че за повторно разбирателство ще са необходими множество отстъпки от страна на „Продължаваме промяната“, докато от партията все така не са сигурни докъде биха отстъпили.

Засега тактиката на мандатоносителя изглежда по-скоро изчакване, за да спадне шумотевицата около записа и тогава да поиска подновяване на разговорите. ГЕРБ пък ще разчита тиктакащият часовник да направи коалицията по-сговорчива. Така се очертава следващите дни, които ще са решаващи за съдбата на евентуално бъдещо правителство, да преминат в тактически ходове и директно извиване на ръце, без да може да бъде прогнозиран сигурен изход.

Един дискредитиран мандат

След като в изминалите два дни всички партии в Народното събрание остро атакуваха поведението на „Продължаваме промяната“ и изразиха съмнение в правото им да искат властта, това направи и президентът Румен Радев.

Той първо нарече „абсолютни глупости“ идеята да се правят смени в спецслужбите, които обяви за вече реформирани. След това – при връчването на втория управленски мандат – обяви, че изпълнява това свое задължение, само защото няма друга възможност, и призова мандатът да не бъде реализиран. Подобен случай имаше през 1997 г., когато Петър Стоянов – насред безпрецедентни стачки и протести в цялата страна – поиска от БСП да не се възползва от правото да състави ново правителство след падането на Жан Виденов от власт, а впоследствие Николай Добрев върна мандата неизпълнен.

Номинираният за премиер акад. Николай Денков отвърна, че страната има нужда от правителство и ще направи всичко възможно да осигури приемливо управление, което да даде възможност за осъществяване на вече договорените реформи и приемане на жизненоважните за страната закони. Как партиите коментираха действията на президента – тук.

„Всичко зависи от ГЕРБ“

Николай Денков разполага със седем дни да предложи правителство или да се откаже. Провал на кабинет с този мандат пък вещае нови предсрочни избори, доколкото основните политически играчи не дават шансове на третия мандат.

Днес Денков обяви, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще води разговори с партиите в парламента. По информация на „Дневник“ става дума за срещи с всички формации, с изключение на „Възраждане“, за промени в конституцията в частта съдебна система. Коалицията продължава да вижда шансове за управление, ако се постигне разбирателство с ГЕРБ:

„Зависи ГЕРБ какво ще реши. Винаги от нея е зависело, но сега още повече. Но не трябва да очаква драстични отстъпки“, обобщи пред „Дневник“ неофициално ситуация представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Реклама

Коалицията: игра на нерви и малки жертви

Неофициално представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ коментираха за „Дневник“, че формацията е решила да заеме изчаквателна позиция, доколкото по конституция разполага със седем дни (до 5 юни) за окончателно решение. В партията на Кирил Петков и Асен Василев има опасения, че „ако тръгнат да натискат, ГЕРБ ще го използват, за да извиват ръце“. Вероятно част от решението е и отсъствието на Кирил Петков от България – той съобщи, че участва във форум за сигурността в Братислава, а по програма участието му е предвидено за сряда (31 май) вечерта.

През почивните дни от интервю на Николай Денков стана известно, че въпреки обявеното замразяване на преговорите, се е чувал с предложената за ротационен премиер от ГЕРБ Мария Габриел. Според източник от „Продължаваме промяната“ новата коалиция ще покани партията на Бойко Борисов на разговори в някой от следващите дни, за да обсъдят новите условия на ГЕРБ

„Докъде ще е деполитизацията и експертизация, ще видим, ще има игра на нерви“ – представител на партията коментира неофициално пред „Дневник“ условието на ГЕРБ след огласяването на записа за строго експертно правителство. Досега в „Продължаваме промяната“ тълкуваха израза „експертен кабинет“ многозначно: че и политическите представители също може да са експерти. Затова и в предложения в началото на май състав мнозинството са кадри на „Продължаваме промяната“, включително съпредседателят Асен Василев, чиито са и голяма част от репликите в записа, предизвикали възмущение в политическите сили.

Според източник на „Дневник“ засега във формацията е обсъждан като възможен ход оттеглянето на Даниел Лорер , който е номиниран за министър на иновациите и растежа в първия вариант на кабинета „Денков“. На това се гледало като на „жертва“, която да демонстрира готовност за преговори. Според друг източник в коалицията обаче, това е „твърде малка и твърде закъсняла отстъпка“.

През почивните дни „Демократична България“ даде подкрепа за коалиционния си партньор – „Продължаваме промяната“, като повтори, че за страната единственото възможно решение е съставяне на правителство и настоя преговорите да продължат, независимо от записа. Формацията от самото начало настоява за експертно правителство.

Депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ потвърдиха, че в понеделник (29 май) е имало среща на парламентарната група на коалицията. Това е първа сбирка след изтичането на записите. На нея обаче единствено било уточнено, че номиниран за първи ротационен премиер остава Николай Денков.

Според информация на „Дневник“, въпреки уязвяващия запис в „Продължаваме промяната – Демократична България“ продължава да се смята, че ако премиерът първо е от новата коалиция, ще е гарант, че ако промените в конституцията (за реформа на прокуратурата и Висшия съдебен съвет) не успяват, правителството ще подаде оставка. Това коментира и председателят на „Да, България“ Христо Иванов в интервю по Българското национално радио (БНР).

„Ако някой трябва да излъчи гаранта, че конституционната реформа няма изведнъж да се отплесне и тръгне в неочаквана посока, това е „Продължаваме промяната – Демократична България“, каза Иванов.

В ГЕРБ: от „да поемат инициативата“ до „отиваме на избори“

След излизането на записа ГЕРБ даде да се разбере, че очаква от мандатоносителя да направи отстъпки, с които да върне възможността за преговори.

Неофициални разговори на „Дневник“ с представители на ГЕРБ показват, че мненията са в двете крайности: от това, че „размразяването“ не е възможно и ще се стигне до предсрочни избори, до обратното – че шансове за редовно управление на първите две политически сили има и номинираният за премиер Николай Денков трябва да поеме инициативата и да разговаря с Мария Габриел.

С уточнението, че „90% от решенията се взимат от Мария Габриел, колкото и да не ви се вярва“, източник от ГЕРБ посочи, че в партията виждат като възможен варианта излъченото правителство да има политически неутрални представители извън двамата сменящи се премиери.

Според него като особен проблем в средите на бившите управляващи се приемало настояването на „Продължаваме промяната“ за министерски пост на Асен Василев, тъй като той бил смятан „за напълно дискредитиран“. Тъкмо Василев в записа основно изговаря тезите за чистка в службите за сигурност и администрацията – „законно, незаконно“, като посочва, че вече за Министерството на финансите и подчинените му институции дори е измислил как да го направи през устройствения правилник на институцията. В неделя Василев заяви и че стои зад всяка от думите си в записа.

5 Коментара
 1. тт казва

  М-да-а-а-а-а,има една недотам изискана народна констатация:“И на коча се клатят м-дете,но не падат“.Та,за вашия декламиран разпАд на ПП-НЯМА ДА СЕ РАЗПАДНЕ.Но прогерберастките сайтове и клакьори само това бръщолевят.

 2. Гошо казва

  Точно така. На някои много им се иска това да стане. От сутрин до вечер само това клепят по купените телевизии.

 3. БезКомпромисно казва

  Резултатът от мачлето „Прикриваме Пъpдeжите“:
  ( h t t p : / / i s . g d / Y j 3 O 5 T )
  Митрофанова 4 : 0 Херо Мустафа
  Така ще е като разчитат на некачествените некадърни необразовани БКП+Б3НС+ДС+ГРУ-номенклатурни изтърсаци, дегизирали се като „евро-атлантици“!

 4. ВЕЖДЮ РАДИШЕВ казва

  пълни глупости – ако няма кабинет лицето бмб е история и гешо ще си го пребере моментално а „посолството“ще го намагнитизира веднага ,- бита карта е тулупа ,бита

 5. Дедо Пене казва

  ТОВА Е ПОСЛЕДНИЯ ВИЦ НА ГЕРБерастите, работещи с Прецедента Радев! Ще бъдат изненадани на местните избори и мафията, и зеленият чорап.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.