Нашето ФБР: Министри предадоха България!

0 18 751

Поведението на някои министри, които са били в редовния кабинет, определено не защитава националния интерес. Това обяви от трибуната на НС шефът на ДАНС, спрягано като българското ФБР – Пламен Тончев, в отговор на въпрос от Радостин Василев. И напрежението, и шумът в парламентарната зала отново се вдигнаха.

Тончев даде пример с образуваното досъдебно производство и поиска да не му подвикват от залата.

„Всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без знанието на неговия ръководител“, посочи той, визирайки информацията за премиерския съветник докладвал на Скопие.

А залата избухна в ръкопляскания.

Тома Биков от ГЕРБ обясни, че от изслушването е станало ясно, че достъп до класифицирана информация се дава от ДАНС, не от НАТО и посолства, и ЕС. „Към това трябва да прибавим, че шефът на тази агенция е активист на „Демократична България“ и е излъчен по време на правителството на Кирил Петков.

Реклама

Ако има пробиви по отношение на достъпа до информация в службите, колегите могат да се обърнат към собствения си председател на комисия“, иронизира депутатът. Той припомни, че шефовете на служби и секретарят на МВР са били сменени буквално за няколко дни в рамките на една чистка, без анализ и с пълна подкрепа от депутатите, включително и на тези, които сега искат да проведат чистка.

„Както тогавашния подход, така и заявеният на НС от ПП е грешен и носи голяма заплаха за националната сигурност“, заяви Биков.

По-рано Тончев отбеляза, че множеството въпроси към него само показват какво широко портфолио има агенцията и намекна, че депутатите има какво да направят за нея, а не само да изискват.

Той отговори и на въпрос от Георги Свиленски за сменени експерти по време на изборите. Тончев посочи, че изтеглените експерти са тъй като ЦИК са поискали проверка за сигурността им. „Информацията, с която разполагаме, е предоставена на ЦИК . Последното решение е на нея. Ние сме дали отрицателно становище за тях. Не можем да й влияем“, каза шефът на ДАНС.

„Не разполагам с информация президентът да е оказвал влияние върху изборите, които да доказват този избор и репликата да е правил „ала-бала в изборите“, контрира той възможността Румен Радев да е оказвал влияние на вота.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.