НАПЕЧЕНО: Шефът на ДАНС защити Румен Радев – нападна Киро и Асен за срамния запис

1 13 093

Директорът на ДАНС Пламен Тончев нападна лидерите на „Продължаваме промяната“ Асен Василев и Кирил Петков заради казаното в записа от заседанието на партията. Това се разбра от негови думи, цитирани от БНТ. Тончев определи като безобразно политическо говорене казаното в записа от заседанието на „Продължаваме промяната“, че има руски активи в българските служби.

От записа се чуват думи на Кирил Петков, посветени на темата за службите.

„Хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл.

Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори“, казва бившия премиер Кирил Петков.

Сега Тончев заяви, че оценката на президента за отличното партньорство със САЩ е вярна и че върви проверка по записа, разпространен от Радостин Василев. Шефът на ДАНС говори преди изслушването на шефовете на служби, поискано от Възраждане именно заради въпросния запис.

Антоан Гечев, шефът на Държавна агенция „Разузнаване“, отказа да коментира и призова да се изчака изслушването.

Не разбрах защо президентът скочи толкова, като чу, че ще се сменят шефовете на специалните служби и реших да проверя. Ами нормално – неговите служебни правителства ги предлагат през последните 2 години и той ги назначава.  Разбираемо, че не иска да се раздели с власт, която не му се полага. Този проблем трябва да се изчисти в законите – не е добре някой еднолично да отговаря и за сигурността и за отбраната на държавата – много е изкушаващо да поиска цялата власт. Ето и една бърза справка от интернет страниците на тези прословути служби. Това написа във Фейсбук Тома Белев.

Реклама

Той припомня и кога са станали назначенията на сегашните шефове:

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) – Пламен Тончев заема поста през май 2021 г. по предложение на първия служебен кабинет на Радев, когато предсрочно бяха прекратени пълномощията на предходния председател на ДАНС. Мандатът изтича на 10 април 2023 г. Преназначен отново по предложение на четвъртия служебен кабинет на Радев.

Национална служба за охрана (НСО) – ген. Емил Тонев. Назначен от президента Радев на 21 август 2020 г. През март 2022 г. Министерски съвет поиска неговото освобождаване, което бе отказано от президента Радев.

Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) – отговаря за използването на специални разузнавателни средства (СРС). Председателят ѝ Бисер Борисов е назначен от президента Радев по предложение на вторият служебен кабинет на Радев . На 17.10.2022 г., по предложение на третият служебен кабинет на Радев, е преназначен.

Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) – Антоан Гечев, назначен от президента Радев на 17.06.2021 по предложение на второто служебно правителство на Радев.

Служба „Военно разузнаване“ – директор е бриг. ген. Венелин Велев, назначен през юли 2021 г., по време на първото служебно правителство на Радев.

Гл. секретар на МВР – Главен комисар Петър Тодоров. Назначен е с указ на президента Радев на 5 август 2021 г. по предложение на първото му служебно правителство.

1 Коментар
  1. О БГ нянОгнян БГ казва

    Е, и? За да замажат собствените си изпражнения, американските подлоги – ПП и ДБ и други подобни, настройват обществото срещу Президента. Радев има полезен ход и тази ситуация – ДА КАЖЕ ПРЕД НАРОДА ПУБЛИЧНО, КОИ ВЪНШНИ СИЛИ ГО НАТИСНАХА ДА ВКАРА КИРЧО И СИЕ В ПОЛИТИКАТА. За мен е ясно – САЩ и БРЮКСЕЛ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.