ГУЗЕН след записите: Кирил Петков на килимчето пред Урсула, търси прошка

1 16 879

Опит да установи контакт с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, а не откриване на структура на „Продължаваме промяната“, е причина за изненадващото пътуване на съпредседателя на партията Кирил Петков до Словакия.

В неделя сутрин Петков изненадващо отказа интервю пред Би Ти Ви като оправданието бе непредвидено пътуване. Впоследствие репортер на 24 часа го засече в самолета от София до Братислава, а обяснението бе, че ще открива структура на ПП в столицата на Словакия.

Реклама

Истинската причина обаче е Петков да се просне на килимчето в опит да се извини на живо на Урсула фон дер Лайен, след като и нейното име бе споменато в записите от националния съвет на „Продължаваме промяната“, които бяха изнесени от Радостин Василев в петък. В записа се чува как Петков споделя за свой конфиденциален разговор с Урсула фон дер Лайен, в който тя му била обещала да се помисли за промяна в условията за приемане на България в еврозоната.

„Днес имах разговор с Урсула (фон дер Лайен) като ѝ зададох точно този въпрос: „ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш“. Тя вика: „за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната – трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките“. И аз казах: „може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна?“ и тя вика: „Не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна“. Изглеждаше, че за тях не е лоша идея“, казва в записа Петков.

Разговор между Урсула фон дер Лайен и Кирил Петков е имало, потвърдиха от Европейската комисия, но отказаха подробности. Според дипломатически източници шефката на ЕК е приела остро замесването на името й във вътрешнополитически разправии в България и проявената недискретност.

1 Коментар
  1. Schatz казва

    И защо да се извинява? Това са съвсем нормални разговори, все пак сме членове на ЕС. Радев и руската пета колона искат да ни отклонят от евроатлантическия път. Не искат евро, не искат Шенген. Това са регулации, които трябва да се спазват. И да се интегрираме напълно.
    .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.