Ухажват Крум Зарков за „ротационния“ кабинет

1 7 783

Най-желаният мъж в държавата не е Евгени Генчев от „Ергенът”, който се врече телевизионно на хубавата Валерия, а министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков. Цели две партии ухажват в момента социалиста да стане част от правителството на Николай Денков, което трябва да внесе скоростно бюджет и текстовете за промени в НПК и закона за съдебната власт, изготвени именно от Зарков. Или така нареченият „закон анти-Гешев”, пише „Уикенд“.

Пръв гръмко обяви, че партията му ще подкрепи законите на Крум Зарков с намек министърът да пристане на новото правителство бе Бойко Борисов, който неуморно повтаря, че именно текстовете на юриста с френско възпитание ще помогнат от утре да се събудим правова държава.

Във вторник лидерът на ГЕРБ не пропусна отново да натърти, че няма по-важно нещо от изготвените от бившия член на ИБ на БСП законопроекти веднага да се приемат от новия кабинет, а след това да се гласуват и в парламента. Пък след това спокойно държавата можела да се разпуска. „Веднага трябва бюджет, довършване на законите на Крум Зарков. Да свършим 2-3 хубави неща, пък пак да отидем на избори, пак да се мразим, ние няма да се заобичаме“, обобщи най-важното за благоденствието на нацията насред тежка инфлация и криза Борисов.

ГЕРБ отдавна са хвърлили око на Зарков, който се ползва с невероятно високо одобрение не само в собствената си партия като част от вътрешната опозиция на БСП и най-върл критикар на Корнелия Нинова, но и в останалите формации, които днес мечтаят да видят главния прокурор на дръвника. От „Продължаваме промяната” също имат интерес да привлекат възпитаника на „Сорбоната”, но там върл отпор давал коалиционния партньор Христо Иванов с няколко от своите клакьори.

Зарков успя да спечели и покровителството на президента Румен Радев, който въпреки разлъката с Нинова, си избра да я удари по най-болното място, назначавайки в служебните си кабинети хора като юриста и Весела Лечева.

На този етап обаче напъните на двете формации – ГЕРБ и ПП да „вземат” Крум Зарков в ротационния си кабинет клони към нулата. 40-годишният министър искал да остане верен на президента Радев и то не само, защото го взел под крилото си – просто Зарков бил напълно наясно, че новата идея за въртене на мандатите през 9 месеца може и да не изкара и половин година, а държавният глава пак щял тогава да погледне към него за правния ресор в следващото си служебно правителство.

Реклама

Самият Зарков и без това се самопростреля политически още през април, като обяви, че ще бъде редовен министър „само с мандата на моята партия БСП”. Той не се и надявал не само да има коалиция, която да получи министерства, а и изобщо шефката му да успее да реализира мандат, дори ако го вземе и именно това била вратичка за оставане при държавния глава.

Юристи коментираха пред „Уикенд”, че ако Крум Зарков реши да не стане част от кабинета „Денков – Габриел”, неговите законопроекти трудно ще попаднат в пленарна зала, където да бъдат обсъждани, критикувани и дори променяни преди второ четене. Зарков е служебен министър и не можа да се кандидатира за депутат, съответно няма да може да защити текстовете си в пленарната зала, когато те стигнат до финал, а всеки заинтересован може да ги коригира както му е угодно.

Създаде ли се и нов Министерски съвет начело с Николай Денков, приключва и правото на Зарков като министър да предлага промени и дори „да благодари на депутатите”, както се случи преди броени дни при приемането на създаване на механизъм за разследване на главния прокурор от правната комисия. Ситуацията е юридически патова, а промени ли се уклонът на заинтересованите да катурнат Иван Гешев, текстовете на министъра без пост отиват в кофата, вещаят мнителни магистрати.

Гласи се за лидер на БСП догодина

Крум Зарков не се е отказал от амбицията си и да се възкачи на трона на Корнелия Нинова като лидер на БСП. Това няма как да се случи без подкрепата на президента Радев. Според Зарков „добрите лидери привличат, а не отблъскват” и въпреки че мандатът на Нинова като началник и отдавна самодържец на БСП изтича през септември 2024 г., Крум отсега се е заканил, че ще се състезава за поста й.

Шансовете му да стане председател на партията-столетница никак не са малки, пророкуват експерти. А участие в редовно правителство, наситено от скандали и междуособици на коалиционни партньори, нямало да му даде нужната биография за победа.

1 Коментар
  1. еха казва

    Ми то на този красавчик трудно може да се устои…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.