Откъде са милионите на Николай Денков? Сапуни и сладолед! (СНИМКИ)

9 68 995

„Разработване на „съвършеното” блокче сапун”. Този научен труд на бъдещия премиер и за пръв път в историята ротационен министър-председател Николай Денков е само един от многото, които правят кандидата на „Продължаваме промяната” един от най-богатите българи благодарение на ума им. С анализи и разработки на сапун, шампоан, пяна на бира и сладолед семейството на Николай Денков и съпругата му – също гений на науката – Славка Чолакова, им докарва доход от близо 240 000 лева годишно, установи проверка на „Уикенд”.

Това е съпругата на кандидат-премиера от провалената „Промяна“ Николай Денков

Това са средствата, които фамилията на бъдещия министър-председател е декларирала напълно официално за 2022 г. Извън заплатите и академичните хонорари у нас…

Сумата е от научни разработки на Денков и съпругата му, които явно и в живота, и в науката не могат да живеят един без друг. Почти няма труд, в който и двамата от години женени благоевградчанка и старозагорец да не са заедно, а дори са написали и обща книга. Творбата обаче е издадена във Великобритания през 2012 г. и явно у нас бял свят няма да види, въпреки че се отнася за семейната страст – пени и емулгатори.

Трудовете „Разработване на бързоотмиващи се шампоани с цел икономия на вода” и „Несферични сладоледени частици” пък му носят грандиозен успех като научен ръководител и член на екип от анализатори в чужбина – САЩ и Великобритания. А тандемът Славка Чолакова и Николай Денков твори, откакто се помни, както се смеят самите съпрузи.

Именно любовта към науката, пяната и емулгаторите свързала двамата така силно, че ги дарила и с две деца. Деница и Стоян са гордостта на фамилията на новия премиер, въпреки че Денков не обича да говори много за наследниците си, а и не харесва те да застават под медийните прожектори.

Каката Деница е кръстена като първородно дете на дядо си Денко – бащата на учения, а Стоян – логично, на другия дядо – бащата на Славка. Типично в средите на учените, които не могат да бъдат претопени в славата си под чуждо име, Славка запазва и до днес в академичните среди фамилията Чолакова – моминското си име.

Затова незапознатите с брака на двамата гении не могат да свържат вечния тандем в трудове, анализи и разработки – Чолакова-Денков. Само Мария Кюри явно е била над тези неща…

Децата му, а не науката обаче винаги са били голямата любов на бъдещия премиер, повече дори и от „пените и емулгаторите”. Самият Денков като министър не се умори да твърди, че хлапетата трябва да мислят повече в училищата, отколкото да учат, а вече порасналите му собствени деца са по-голяма гордост и от върволицата разработки и гениални научни постижения.

Сам на крака в Берковица като министър, Николай Денков предизвика фурор като отиде при ромско семейство, за да убеди бащата да пусне хлапетата си на училище. Е, наложи му се да обещае нови таблети, детски надбавки и раници за дечурлигата, но ефектът бе повече от задоволителен.

За резултата от нагледната и материална агитация впрочем наследникът на Гълъб Донев така и не разказа, тъй като явно сблъсъкът му с противоположността на умно-красивия електорат не е дала своите просветни плодове. Децата му обаче, признава, никога не са били увещавани да учат с материални придобивки, напротив, министърът на просветата в кабинетите „Янев” и „Петков” винаги е давал пример заедно с жена си, че науката може и да не е слънце, а сладолед и акуафаба (течност от консервирани или накиснати бобови култури, която при разбиването си придобива консистенцията на разбит белтък – б. р.), но пак може да те постави на върха на държавата.

Днес Деница и Стоян са отдавна пораснали, а майка им също като Николай Денков не смята, че ако се събудят утре като деца на министър-председател, това ги прави по-различни от досега. Денков и съпругата му са възпитаници на Софийския университет, а постът министър на образованието, който три пъти заема бъдещият премиер, вече е научил порасналите му деца да странят от медиите и от светлините на прожекторите.

Реклама

Но докато Славка и Николай ще се наложи да се изправят пред общественото мнение, те живеят свой живот в работа и учение, горди са родителите им. Фамилията обитава китно жилище в столичния квартал „Лозенец”, има и други имоти, но доскорошният министър на просветата дори нехаеше, че ходи с метро на работа, а му се полагат служебни коли с шофьори.

Като вглъбен учен, Денков дори не правел впечатление на останалите пътници в подземната железница на път към Министерски съвет, а и като депутат продължи да се движи с влакчетата и никой не му обръщал внимание. И дори облече анцуг, което пък даде нов повод ГЕРБ да се зачудят дали да оплюят бившия си зам.-министър от кабинета „Борисов” като пребоядисан, начело на кадрите в „Продължаваме промяната”, или да го венцеславят.

Защото все пак ще имаме втори премиер, който няма проблем да се разхожда по анцуг, смятали по-разумните от тях, въпреки че Денков облече своя не за футболен мач, а за крос с деца.

Далеч от търпимостта обаче е друго занимание на новия премиер, особено за партия „Възраждане”. През 2021 г. Николай Денков тихомълком става ръководител на проект за откриването на нова ваксина срещу коронавируса. „Нова нано-базирана мулти-епитопна ваксина за превенция от инфекция със SARS-CoV-2”, разбира се, не стига до световните пазари и „нова ваксина на практика няма”, но Денков отново отбелязва точка като учен. Невероятен престиж в сферата си на влияние по онова време, разказват учени. Скоро предстои нацията да разбере и дали ще се справи като премиер, макар и за девет месеца.

За още по-радикалните симпатизанти на про-руските формации, новият премиер крие друга тайна. Акад. Денков е работил под шапката на „сестрата” на най-капиталистическата напитка – Кола-та, с която според русофилите американците и до ден-днешен сигурно се напиват – гигантът „Пепси”.

За 8 месеца – през 2016 г. и 2017 г. Николай Денков е бил нает от компанията, за да направи анализ на емулсии и емулгиране в напитките на „Пепси”. И докато премиерът с едната ръка ще управлява държава, а с другата ще разпенва акуафаба, съпругата му също няма да стои със скръстени ръце.

Славка Чолакова не е само учен и автор на безмерно количество публикации съвместно с мъжа си, но върти и фирма.

„Природен дизайн” ООД е бижуто в короната на семейство Денкови – реализацията на научния им ум. Компанията, основана през 2010 г., се занимава с научноизследователска и развойна дейност в областта на естествените, медицинските, селскостопанските и техническите науки, като Чолакова е дори консултант на други фирми как да превръщат билкови екстракти в машини за пари на хапчета и капсули.

Доц. Чолакова е дала две заявки за патенти само в конкурса си за професорска титла, като преди това е имала „на изчакване” цели три. Затова и фирма с такава насоченост – превръщане на масла, емулсии, природа и пяна, съчетани с ум, в собствен бизнес, се сторил добър ход за професора от Софийски университет.

Въпреки че компанията е изцяло дело на Чолакова, през далечната 2010 г. се оказва, че научната работничка няма как да се справи без съдружници. Един от тях, от общо четирима, е с преплитащото езика име Хавиер Игнасио Сайнс Лобо, а днес мнозина от гилдията на Чолакова разказват, че Хавиер всъщност е един от най-богатите земеделци в Чили.

Говори се, че съдружникът на бъдещата премиерска съпруга отглежда хиляди акри стевия – натурален подсладител и като учен биохимик се опитвал да превърне стоката си в собствената си реклама – „най-чистата стевия в света”.

Други пък твърдят, че покрай научни конференции Чолакова убедила магната Хавиер Сайнс от Мексико – собственик на няколко компании в Уорик, Великобритания, и също така свързван с хранителната индустрия, да даде своя дан от 1700 лв. и да стане част от бъдещата империя на също така бъдещата премиерша. Самата Чолакова мълчи и по двата въпроса, както и по темата за финансовите отчети на фирмата си, която сякаш е замряла, но тя продължава да държи 33,33% от акциите й.

Заради интереса към работата на съпругата на Денков, тя ще е е един от поканените лектори с конференция на тема „Физикохимичен контрол на свойствата на пяна и емулсия” в Лил, Франция от 3 до 6 юли, докато съпругът й се поти в българското политическо лято, като този път тандемът, уви, явно ще се раздели в името на държавната стабилност и козметичната индустрия.

Малцина са наясно и че именно под ръководството на бъдещата първа дама на „Дондуков” 1, Софийския университет започва да обучава студенти и по дисциплината „Козметика и битова химия”, тъй като масово трудовете на проф. Чолакова в тандем с нейния съпруг са насочени и към създаването на съвършените перилни препарати и омекотители. Дали най-одумваната двойка в родния политически живот днес ще успее да изпере кирливите ризи на държавата и да я представи в нова светлина, ще стане ясно в идните 9 месеца, когато идва ред на Мария Габриел.

9 Коментара
 1. Lucid & Ferrous казва

  Брей, как сте го излъскали като свинско мъдо този Дренков!
  Оттатък ми е за сапуните и сладоледи му. Трябва ни премиер като Орбан, който държи на населението и държавата си, не разни сашкофилски и русофилски муньовци.

 2. ГНУС„ ГНУС„ ГНУС..... казва

  Нали си го знаете, че министрите, особено тези на просветата, съсипаха просветата. По времето на Т.Живков, и просветата, и туризма бяха толкова стойностни, че тая държавица беше за всички родина, ако не и земен рзй, със синьо небе, а не злокобно място. Жалко за пилотите, които загубиха живота си по толкова нелеп и вледеняващ кръвта начин.

 3. Lucid & Ferrous казва

  Точно по времето на правешкия простак образованието се изпорти. Моите даскали бяха дъртаци, от старата школа, учили преди соца – повечето знаеха по два чужди езика, имаше и с три. Даскалката ни по химия, напр. беше завършила в Германия, владееше немски, френски, че и английски от тук там. Не знаеше руски. При бомбардировките на Дрезден американците убили годеника ѝ, германец.

 4. Пейчо Чолаков казва

  Само за сведение.
  Първо, това не са децата на Николай! Да има дъщеря Деница, да има син Стоян.
  Но това са моите и на Славка деца- Станислав, на който аз измислих името и Диана, която е кръстена на майка ми.
  Така ще моля ви не пишете глупости!!!
  И не завиждайте на умните хора!
  По- добре седнете да почетете малко повечко, та белким ви дойде акъла!!!

 5. Истината боли казва

  Разберете се децата на кого са!Със сигурност не са от пяната за бира,сладолед и правен педалски сапун….

 6. Истината боли казва

  Браво!Дано се изчистим от академичната слуз и утайка и ние да имаме Български Орбан.

 7. Дедо Гошо казва

  Г-н Чолаков, чудесни деца имате. Запъртъкът Денков да си гледа науката. Явно само от това разбира. Озаптете го този дребен гризач.

 8. Ена казва

  Последно – Диана или Деница???

 9. Ена казва

  Въпросът ми е към Чолаков, бащата уж.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.