Гарантирано от ГЕРБ: Нова афера „Батко и братко” гърми във Варна

1 205 651

Проверка за конфликт на интереси в управляваната от ГЕРБ община Варна започна КПКОНПИ. Повод са сключени от шефа на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустройство” Петър Гърбузов договори за почти 3 млн. лева с фирма, близка до съпругата му Росица, предаде „Уикенд“.

Всъщност, семейство Гърбузови не са измислили нищо ново, а само преповтарят наложилата се през годините практика парите по обществените поръчки да се насочват към роднини на хора от властта след уж проведени честни конкурси.

Първопроходец е шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” при тройната коалиция Веселин Георгиев, в чийто мандат фирми на братята му печелят договори за над 38 млн. лева.  След като безпристрастният български съд не намери нищо нередно в действията на Веселин Георгиев, роднинските трансфери на държавни пари станаха масова практика. През последното десетилетие в подобни схеми лъснаха имената на куп министри, депутати, кметове или високопоставени чиновници.

Все пак, напоследък управляващите се изхитриха да слагат за победител в нагласените конкурси съдружници на своите близки. Така роднинската връзки и съответно конфликта на интереси не е толкова видим, а спечелените пари после спокойно може да се насочат към правилните хора.

По подобен начин действа и шефа на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустройство” във Варна Петър Гърбузов, твърди в своя сигнал до КПКОНПИ депутатката Стела Николова, с копие от който „Уикенд” разполага. Малко след като заема поста си, поръчки от неговата дирекция започва ударно да печели фирма „Декуманос”.

Реклама

За няколко години фирмата, която до преди това няма почти никаква дейност,  успява да прилапа почти 3 млн. лева. Договорите са за  проектиране, ремонти и строителство на спортни площадки, социални жилища и детски градини. Всеки един от тях е подписан лично от Петър Гърбузов като представител на община Варна.

Наглед няма нищо нередно, „Декуманос” са се явили на конкурсите и са преборили останалите кандидати, когато все пак има такива. Дали обаче е така, или „Декуманос” е само посредник, а част от милионите не се връщат в семейството на общинският шеф Петър Гърбузов, тепърва трябва да установи антикорупционната комисия. Улики за това не липсват.

Връзката, твърдят запознати, е видима покрай фирма „Хидропроект Варна”. Тя е основана от собственика на „Декуманос” Александър Тричков. Няколко месеца по-късно той решава да прехвърли половината акции на съпругата на общинският началник Петър Гърбузов Росица. Решението му явно е добре премислено. След това слабо известната „Декуманос” започва да усвоява милионите на община Варна.

Според слухове, „Хидропроект Варна”, в която съдружник е и жената на общинския началник, може да бъде открито като подизпълнител или консултант в документацията по изпълнение на общинските проекти от „Декуманос”. Дали фирмата на Росица Гърбузова реално е свършила някаква работа може да установи проверката на КПКОНПИ, но присъствието й е легален начин част от общинските милиони по договорите разписани от нейния съпруг Петър да се върнат към семейството.

Делата на Росица Гърбузова явно вървят добре щом може да извади 840 000 лева, с които да финансира изграждането на ферма и риболюпилня за развъждане на африкански сом. Вноската на Гърбузова е половината от инвестицията, а останалите пари идват от еврофондовете.

1 Коментар
  1. Ddsssd казва

    Затвор за тия окрадоха държавата после ги боготворете Бойко и компания мамицата им мръсна

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.