Борба за мир със сърп и чук

8 18 733

Величествената 150-хилядна демонстрация в Белград, която изпълни преди седмица моста „Газела” и блокира града, се стече по важна причина – гражданството категорично въстана срещу стрелбите и насилието. Първомайският  митинг на култовия истанбулски площад „Таксим” също се събра със сериозен мотив – борба за трудови права и намаляване на инфлацията. И у нас се извървяват демонстрации. В неделята пред НДК се събра множество – ала то не постави граждански искания, а настоя за нещо специално – да се свика „Референдум за мир и неутралност”.

Не стана обаче ясно за какъв мир и за каква неутралност става дума. И за какъв референдум. Но на финала картината лъсна – тръгналото след митинга „литийно шествие” завърши вандалски, с мятане на  червен алкид по сградата на Евросъюза. Бойко Борисов го окачестви като „Пореден хибриден опит за инфилтрация на враждебното руско влияние”.

Воини на безредието

Няма да се спирам на въпросната хулиганщина, тя заслужава полицейска реакция (чудно е защо не последва такава) – героите му, левите радикали от БСП и клонинга му „Възраждане” са ясни на обществото. Целя друго – да надзърна в смисъла на акцията, както бе тя формулирана в заявката пред общината. Оказа се пълна измислица.

Със същия успех може да се организира „Поход за защита на картофите от колорадския бръмбар” или „Движение  срещу недостига на превръзките с крилца”… Но да не продължавам с ирония, само ще кажа нещо очевидно – то е, че държавата ни не е „фронтова” както „страхуват” народа въпросните агиткаджии и воини на безредието. Колкото за „неутралитета” (бива гарниран ни в клин, ни в ръкав и с термина „суверенитет”) – в превод той съдържа хитро камуфлиран смисъл – подканва ни да загърбим евроединството и се откажем от помощта за Украйна…

Накрая за референдума. Изгледах и изслушах най-внимателно какво говорят адептите му и забелязах нещо интересно:  всички те отбягват да формулират въпросите на допитването.

Събират се подписи, прекрасно – но за какво? И полека-лека нещата лъснаха в целия им скрит смисъл – показаха предрешената в патриотични одежди проруска акция. Както на предишната през април, така и на тази в неделя целта й бе едничка – да се подкрепи отново и отново политиката на Кремъл, да се оправдае агресията. А и, разбира се –  да не спира подгряването на  огъня за „славянско единение”, да се разходят на площада хоругвите на „православна общност”, а и да се припомни лозунга за „вечна и нерушима дружба”.

Още нещо интересно: организаторите прозряха – особено в процеса на украинската война – че отношението на българина към Големия източен брат се спихна, та набързо се префасонираха в „спонтанни движения” и „граждански акции”, само и само да не личи, че поддържат „Руския мир” на Кремъл и Путин.

От справочници научих, че у нас от 2015 г. насам функционират 180 проруски сдружения. Числото им непременно е надуто, в него се включват такива от мащаба на „мама, тате, кучето и аз”, но дори да са те пет или шест пъти по-малко, пак са доста. Забелязах също, че напоследък се активираха нови структури, всичките титулувани с тържествени национал-патриотични имена.

Като започнем с партията „Русофили за възраждане на Отечеството” (странно е, че търпим формация с чуждестранна политическа програма, подобна няма нийде по света) и продължим с „Морал, инициативност и родолюбие” (МИР), „Български съвет за мир”, „Съвет за антикорупционни политики”, „България – зона на мира”, „Обединение 29”,  „Български род за децата”,  вземат се на въоръжение и религиозни символи като „Свети Георги Победоносец”.

Оръженосци, проксита…

Няколко думи за организаторите на окичилият се с печална слава неделен „Общобългарски поход за мир и неутралитет”. Негов основен деятел е Нако Стефанов, професорът изтоковед и 50-годишен агент на ДС. Преди всяка подобна инициатива той се заема да атакува медиите, а и те – неясно защо – с готовност го показват.

Речовит е агентът на ДС и не спира да готви манджа от родолюбиви каузи и концепции, с тази особеност, че ги туря в общ кюп – в логореята му съжителстват едно до друго Априлското въстание и американските бази, ковид пандемията и златото на България, инфлацията и чуждите концесии. Най-драматично се прояви той пред Илиана Беновска, като рече „България ще изчезне до 2029 г.” Ужас, остават ни само 6 години, а може да погинем и преди датата. В друго интервю хептен се ентусиазира и не усети, че се саморазобличи. Каза, че разни хора го обвинявали в путинизъм, на тях обаче отвръщал: „Какъв путинист съм, бе, другари, аз съм неутрален българин!”.

Реклама

До професора се нарежда колегата му и профондо – философ Валентин Вацев. В скорошно интервю произведе тежки умозрения, някои от които са дори обществено опасни: „60% от народа ни се събужда и вижда правата линия, а тя е в големия православен сбор и срещу евроатлантическата мъгла”; „Ние сме Партия на мира, всички други в парламента са от Партията на войната”; „Нека не плачат политическите ни елити, когато дойде денят на Народния съд”. Най-страшната му прогноза е, че „Третата световна война е неминуема”… Правя услуга на въпросните двамина гурута. Направих им добра реклама, за която не бих отказал да ми връчат част от хонорара, който получават Москва. 

Продължавам с революционния сайт „Поглед инфо” – в сравнение с него руския Первий канал е скромен манастирски метох. Ето негови заглавия: „Дугин озвучи нов план за война в Украйна” (16 май), „Евросъюзът вече не знае как да прецака Москва” (17 май), „САЩ погребаха Украйна, парите свършват до юли” (18 май), „Руският  „Кинжал” надхитри „Пейтриът”-а” и „Победата на Русия е предрешена” (19 май). На това следва да запеем „Вставай, страна огромная”…

Всички в строя

Бъркаха те на всяка крачка и издъниха акцията. Трябваше да махнат руските знамена, хитлеристките знаци Z и V и плакатите от рода на „Брюксел убива България”. Не трябваше също да допускат изявления на отявлени лумпени. Когато репортер на Нова телевизия попита протестърка защо биват развявани руски знамена, тя отвърна с прелюбопитния отговор: „Ама те са търговски!”. Но милата наивничка е май права – у нас тези знамена вършат наистина търговска политика. Със съзнанието, мирогледа и любовта на българите.

А за това какъв е характерът на въпросния мирен поход свидетелстват основните му инициатори.

Между тях са Нешка Робева и Светлана Шаренкова, проф. Искра Баева и Снежана Тодорова (несменяема председателка на СБЖ), космонавтът Георги Иванов и др. Както се вика – комунизъм, та дрънка. Русофили са изброените, няма спор – и не бива да ги упрекваме в това. Нека само ги посъветваме да скрият болния си путинизъм у дома, пред телевизора и в кухнята, а да не го размахват пред обществото.

Защото го разцентроват и поболяват, източват му енергията и в резултат му формират пасивност, негативност и умора. Преди войната – иди-дойди – крачеха си най-почтено в руския строй – а какво да кажем сега, след агресията с всички поражения, които нанесе тя на отношението ни към приятелския руски народ? Не правят ли лоша услуга на двустранните отношения, не ги ли развалят, вместо да ги подобряват? Може би ще се разсмеят, ако ги наречем повече приятели на Байдън отколкото на психопата Путин – но се получава тъкмо това.

С цялото уважение към възгледите им, ще кажа, че не е срамно ако си ги „редактират”. Чърчил, за чиято ерудиция няма съмнение, е казвал „Няма нищо обидно човек да си сменя възгледите, лично аз съм си го правил поне десетина пъти”. Една Алла Пугачова ги промени, направи това и гостуващото у нас звездно артистично семейство Дмитрий и Олга Назарови. Така че, скъпи „русколюбиви” съотечественици, имате пред себе си уважителни примери. Тъжно е, че симпатизирате повече на чужда държава с обезумял лидер-сатрап, отколкото самите нейни граждани.

Заслужава признание кметицата Фандъкова, че ограничава (по време, по разстояние, а и по смисъл) нароилите се „прокси изяви”. Макар че държавата ни е на задни места по свобода на словото, все пак проявява демократичност, понасяйки пропагандата на небългарски и рушителни каузи.

Въпреки че както Конституцията, така и Законът за събранията и митингите забраняват противодържавни прояви. Но това последното често се забравя – счупилият плочата пред Паметника на Червената армия бе арестуван след само час, но хвърлящите балони с миниум по сградата на Еврокомисията си ходят на свобода.

Раздвоението

Ще цитирам мисъл на приятеля ми, рано починалия проф. Пламен Цветков: „У нас има две нации – едната се кланя на всичко руско, а другите се опитваме да бъдем българи”. И на Лев Толстой: „Има две Русии. Първата, Киевската, е разбирала доброто, свободата, честта и справедливостта. А има и друга Русия, Московската. Тази на тайгата, монголската, дивата, зверската. Превърнала кървавия деспотизъм и дивата жестокост в национален идеал”.

Сърпове и чукове – добре, но защо вандали?

НАСКО МАНДАДЖИЕВ, специално за „Уикенд“

8 Коментара
 1. rusnak казва

  Я да се лекуваш бе, глупак!

 2. Д-р Менгеле казва

  УфФФф.. На тази територия, с каквото и да се хванеш да правиш, все цигания излиза.

 3. Д-р Менгеле казва

  Русофили за възраждане на Отечеството”
  ??????
  Ако Русия им е отечеството, да си вземат задниците и да поемат към отечеството си.

 4. Д-р Менгеле казва

  Със същия успех може да се организира „Поход за защита на картофите от колорадския бръмбар” или „Движение срещу недостига на превръзките с крилца”… Но да не продължавам с ирония, само ще кажа нещо очевидно – то е, че държавата ни не е „фронтова” както „страхуват” народа въпросните агиткаджии и воини на безредието.

  БИВОЛАРОВ, що не одиш да си гледаш малаците, ти за анализатор не ставаш.
  България Е ФРОНТОВА ДЪРЖАВА, ден и нощ ми вият самолетите над главата защото между моята паланка и съседната има въздушен коридор. За кондициониране на времето, и за отклоняване на радарите от военната база на рашките в Сърбия, непрестанно ни драскат небето с трейли и ни ръсят с сребърен йодид и псевдомонас сиринге за вплътняване на облаците. Откак започна войната в Украйна ние плодове и зеленчуци не можем да видим в градините си.
  Магазинските, всички са обработени по технологията APEEL – веществата които се използват са абсолютен канцероген, нивга няма да ги кусна.
  Изгни ми цялата дървения, дъждовната вода е зелена, позеленяха циментовите стълбчета и пътеки.

 5. !!! казва

  Голем анал-лизатор се извъди.

 6. Радо казва

  Добре написано. А тези „поглед инфо“ са такъв фейк сайт,незнам защо не ги ограничат.

 7. Радо казва

  Тези дето протестирали,защо не искат Кремъл да спре.Бг.продава патрони и подобни.Нямаме друго.Но е важно да покажат лоялност към кремълските мародери.

 8. Lucid & Ferrous казва

  Радо, Радоу! Рашата е феодална държава, какъвто е и Запада. И превърнаха България в подобна.
  БЪЛГАРИТЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ КРЕПОСТНИ! и за тях тази система е убийствена. Именно от там идва апатията и отчаянието на народеца ни – ТОЗИ народ НИКОГА няма да приеме нито руския, нито западния феодализъм. И понеже не може да промени нищо, за революциите трябват пари, по-скоро бързо отколкото бавно, ще изчезне.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.