ХАОС! Бунт срещу министрите на ГЕРБ-ПП: зеленият Юлиан Попов бил пионка на Цеко Минев

2 15 415

Въпреки че съставът на позорния кабинет „Денков – Габриел“ все още е само хипотеза, вече има брожения срещу имена, които се спрягат като участници в проектосъстава. Заговори се за оттегляне и смяна на поне шестима кандидати.

Инициативата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“, която е една от най-активните организации за опазване на Черноморието от бетона, се обяви срещу предложението на ПП-ДБ екоминистерството да бъде оглавено от Юлиан Попов. Природозащитниците припомнят, че Попов вече е бил на този пост – в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента Плевнелиев.

Има ли свое лоби в бъдещото правителство банкерът Цеко Минев?

„По времето, когато беше начело на МОСВ, Юлиан Попов бе замесен в подкрепа на исканията за промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“ в полза на концесионера „Юлен“ – зад която наднича банкерът Цеко Минев (компанията се управлява от Мая Христоскова, която поема ръководството през 2014 г. Тя, според два независими източника на „Капитал“, е сестра на съпругата на Цеко Минев – Радка Минева, която е член на надзорния съвет на ПИБ, б.ред.), включващи строителство на нови ски писти над Банско и втори кабинков, обясни Борислав Борисов от името на недоволните от номинацията. Зелените изтъкват, че обединението ПП-ДБ е спечелило много гласове с ясните си природозащитни каузи в предизборната кампания. Затова смятат, че коалицията е длъжна да издигне друг кандидат за министър на околната среда. Засега реакции от ПП и ДБ няма.

Междувременно започна да изтича неофициална информация от партийни източници, че ще има корекции в проектокабинета „Денков“,  обявен още в началото на май, преди да бъде подписано джентълменското споразумение с ГЕРБ, включващо и ротация на министър-председателя.

Кирил Петков, акад. Денков и други представители на ПП-ДБ намекнаха в последните дни, че е възможно да дадат на ГЕРБ едно-две министерства, ако номинираните не са партийни лица и са безспорни експерти. Междувременно Бойко Борисов обяви, че много харесва двама от вече номинираните – Юлиан Попов и Тодор Тагарев (за отбраната). 

Реклама

В началото на май пък от ГЕРБ критикуваха акад. Денков, че е включил в проекта си за МС член на БСП. Става дума за Иван Кръстев, който изненадващо се оказа фаворит на ПП-ДБ за поста на социален министър. Изненадани се оказаха и социалистите – лидерката Корнелия Нинова обидено обясни, че никой не е съгласувал с партията й тази номинация, вкл. и самият Кръстев. А от ГЕРБ посочиха, че през 2019 г. Кръстев е участвал в русофилско мероприятие – шествието на Безсмъртния полк.  

Затова се заговори, че Кръстев може да отпадне от списъка „Денков“.

Предложението за ръководител на Министерството на регионалното развитие също е противоречиво. Номинираният Андрей Цеков има сериозни бизнес отношения с един от ключовите играчи в строителния сектор – групата „Главболгарстрой“, и това се сочи като „пасив“ за кандидата, защото предпоставя конфликт на интереси. Цеков беше зам.-министър на финансите в кабинета „Петков“.

Вече се появиха спекулации, че сред застрашените от изпадане е и Христо Даскалов, бившият шеф на агенцията по храните, който е кандидат за министър на земеделието.

Късно снощи Андрей Янкулов, познат с работата си за Антикорупциония фонд, обяви във Фейсбук, че отказва да стане вътрешен министър.  Твърди се също, че ГЕРБ са против него и искат да наложат свой човек – Благородна Макева, която бе кандидат за МВР в проектокабинета „Габровски“. Възможно е да бъде заменен и Юлиан Войнов, предложен от акад. Денков за министър на икономиката. Не е сигурен и лансираният от ПП-ДБ за министър на правосъдието Милен Матеев, ексдепутат и бивш председател на правната комисия.

Очевидно номинациите за кабинета ще се уточняват до последния момент. Всяка информация за състава е предпоследна.

2 Коментара
  1. Елена казва

    Друг път, Попов е човек на Иво Прокопиев и това отдавна се знае. Свързан е и със Сорос, даже доколкото знам е британски поданик. Така че това са пълни глупости дето ги пишете.

  2. Д-р Менгеле казва

    Дали е Цеко или Прокопи, все цигански криминал – по тироида се разпознават.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.