СКАНДАЛНО: Братовчед на Васил и Жоро Илиеви оставя Шумен без вода

2 19 633

Сянката на могъщата някога мутренска групировка ВИС-2 изплува цели 28 години след екзекуцията на нейния основател Васил Илиев и наследника му и негов брат Георги, който десетилетие по-късно също падна жертва на килъри. В това се убедиха не представители на конкурентна групировка, а хората от Шуменска област, които в сряда сутринта побързаха да си измият зъбите и вземат душ уплашени от новината, че може да им е за последно, пише „Уикенд“.

Повод за паниката стана информация, че започва поетапно спиране на електрозахранването в съоръженията на ВиК-Шумен заради натрупани огромни задължения към доставчика на електроенергия фирма „Кумер”, чийто собственик е първият братовчед на висаджиите Йордан Илиев.

В следващите дни помпените станции на водното дружество ще останат без ток, което обрича на безводие стотиците хиляди абонати в общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Хитрино, Каолиново и Венец. От фирмата доставчик обявиха, че са били принудени да дръпнат шалтера заради натрупани над 1 милион лева задължения.

Шуменското водно дружество отдавна е известно като черна дупка, в която безследно потъват десетки милиони левове. Хората в областта днес плащат една от най-високите цени на водата в България, но ВиК е все на загуба. През годините начело на фирмата се изреждат няколко управители, близки до шуменския кмет Любомир Христов.

С широк размах започва усвояване на еврофондове. Вместо намаляване на загубите при преноса на вода и подобряване на качеството, следват многомилионни глоби заради опорочени обществени поръчки за ремонти.

От ВиК-Шумен не оспориха, че не са се разплатили с доставчика на ток. Избраният преди месец управител Иван Пушкаров обаче контрира, че няма и как да платят, защото сметките им са надписани. В специална декларация от водното дружество обясниха, че фирма „Кумер” незаконно е си е начислила надбавка върху цената на електроенергията.

Отделно от това, искали да им се плаща за допълнителни услуги, които никога не са предоставяли. От ВиК намекнаха, че реалната им сметка за ток може да се окаже двойно по-ниска от фактурата, изпратена им от „Кумер”. За това всеки, съгласил се да плати, преди да е ясно какво се дължи, рискува да влезе в затвора.

Докато се изясни кой крив и кой прав, жителите на шуменска област са заплашени да се върнат в средновековието, когато единственият източник на вода за пиене и хигиенни нужди са кладенците или близките реки и потоци. Дали това е нормално през 2023 г., всеки сам може да си отговори.

Реклама

Проверка на „Уикенд” показа, че това не е първият сигнал за безобразия срещу доставчика на ток. От фирма „Кумер” през 2021 г  се оплака и тогавашният шеф на националното радио Андон Балтаков. В декларация Балтаков обяви, че частникът без никакво основание и предизвестие им е вдигнал цената от 99,61 лв. на 149,42 лв. за мегаватчас. При запитване на какво се дължи скока, към него са отправени заплахи, че ако до 3 дни не се съгласи, доставчикът ще дръпне шалтера на радиото.

Твърди се, че подобни сигнали за произвол от страна на фирмата има и от множество общини и държавни фирми. За нередности многократно е алармирана и прокуратурата, но резултат няма. Как и да има реакция, след като собственикът Йордан Илиев е известен с добрите си контакти в подземния свят, прокуратурата, а и видни фигури от знакови политически партии.

За Илиев, който по професия е лекар, но никога не е практикувал, се твърди, че управлява голяма част от богатството на ВИС-2, създадена от неговите братовчеди Васил и Георги Илиеви. Неизкласилият медик е част от силовата групировка още от дните на създаването й. Неговата задача е да управлява легалния бизнес на клана Илиеви.

Така братовчеда Йордан набързо поема управлението на фирмите „Волф” и ДИТЦ, чрез който висаджии дълги години отговарят за събирането на столичния боклук. И това далеч не са единствените му контакти със Столична община. Друга от фирмите на Илиев – „МТК Груп”, се прочу покрай скандала с концесионирането на линиите на столичния градски транспорт.

От изтекъл през ноември 2008 г. запис на разговор между тогавашния зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов и бизнесмени се разбра, че вместо конкурс, линиите са предварително разпределени между няколко фирми, със знатието на общината. Сред облажилите се е и „МТК Груп”. Договорите с частните компании предвиждат Столична община да им плаща по 3,50 на километър пробег, което е с почти 50% по-високо от тази на общинското дружество.

Изтеклият запис доведе до оставката на Велизар Стоилов, която бе приета от тогавашния кмет Бойко Борисов с аргумента: „Работили сме добре, но му приемам оставката, за да може да се защити”. След скандала от общината отказаха да сключат договор с „МТК Груп”, макар фирмата, поне по документи, редовно да си е спечелила конкурса.

След серия спечелени дела, Йордан Илиев принуди общината през 2016 г. да му даде за обслужване 16 линии, а в замяна получи колосалните 141 млн. лв.

Докато тече транспортната драма е разстрелян и Георги Илиев, а създадената от него и брат му Васил групировка ВИС-2 започва да се трансформира в легална бизнес империя. Едно от нейните лица става братовчеда Йордан Илиев.

За отрицателно време той става собственик на десетки ВЕЦ-ове и слънчеви централи, построени или купени срещу стотици милиони левове. От там до търговията с електроенергия има само една крачка. Друг е въпроса дали фирмата на братовчеда Йордан „Кумер” спазва правилата или надписва сметките на своите клиенти, както се оплакаха от ВиК-Шумен.

2 Коментара
  1. anndy slavov казва

    0887627685 imoti svir somers

  2. ЧингинеСтан казва

    Цигански феодализъм.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.