Потресаващо: Калинка до Бойко ни докарва 300 млн. глоби от Брюксел

0 35 479

Снаха на бивш шеф в МВР контролира една от най-оборотните програми, финансирани от Брюксел. Без личната благословия на Евелина Захариева, шеф на отдел „Управление на риска, контрол и сигурност” в  главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” в икономическото министерство, както обясняват запознати, нито лев от стотиците милиони не може да тръгне към бенефициентите. А те се оказва, че далеч не са случайни, разкри „Уикенд“.

Въпросната дама е снаха на полк. Захари Захариев, днес вече офицер от резерва, но с над 30-годишен стаж в МВР. Полковникът, който е и виден масон, е дълги години шеф на Първо РПУ в София. Бил е и зам.-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията.

За него казват, че е бил близък и с президента Георги Първанов, и със Сергей Станишев, но и с Бойко Борисов. Снахата Захариева пък преди да се захване с европроекти е била служителка в Инспектората на министерство на правосъдието.

Програмата, която контролира Евелина Захариева – „Иновации и конкурентоспособност” е с бюджет от над 658 млн. лева. Целите й са изключително актуални за огромна част от българския бизнес, който не блести с нови машини и апаратури. С парите от Брюксел могат да се купят нови софтуерни програми, компютри, машини, оборудване, да се подобри производствения капацитет в малки и средни предприятия.

Реклама

Всеки кандидат може да покрие до 85% от разходите си за проекта с европейски пари, а останалото е самоучастие. Стига обаче да се спазват правилата, а не да се прилагат трикове, като в аферата „Сапард”. Да припомним, че тарикатите, замесени в нея и усвоили милиони, бяха близки до Георги Първанов и останаха ненаказани от съда, за разлика от партньорите им в Германия. Вместо нови машини с европарите те бяха доставили бракувани и пребоядисани.

Оказва се, че подобни практики действат и досега, а и защо ли да се прекратят, като Темида е със затворени очи пред измамниците.

Справка в системата ИСУН показва, че програмата, ръководена от Захариева, е одобрила 713 проекта, по които са отпуснати десетки милиони лева. Запознати обаче твърдят, че при усвояването на еврофондовете правилата са спазвани през куп за грош. Безобразията обаче са засечени при одит. Засечени са нарушения при 650 от общо 713 договора. При това далеч не става дума за дребни пропуски, а за откровени шашми, при които са усвоявани евромилиони.

Твърди се, че фирмите, намазали от програмата, са все близки до местни политици и управници на национално ниво. Затова и самите проекти са направени за точене на пари, а не толкова за обновяване на фирмената техника. Според правилата на Брюксел при сериозни нарушения държавата е длъжна да възстанови 100% от полученото финансиране. Тя, разбира се, може да си ги търси от самите фирми, друг е въпросът дали те вече не са само едно название, без никакво съдържание и имущество. А това пък обезсмисля воденето на дела…

Наши източници твърдят, че огромна част от засечените нарушения по въпросната програма, са извършени точно от такива кухи дружества. Това означава, че държавата сама ще трябва да възстанови санкцията, която се очаква да бъде поне 300 милиона лева. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.