Лъч надежда: Превземането на Панаира от руския консул Георги Гергов – обжалвано

1 7 627

Агенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за фактическото придобиване на Пловдивския панаир от бизнесмена и руски консул под тепетата Георги Гергов. Това съобщиха от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. Политическата формация, поиска от агенцията да защити пред по-горна съдебна инстанция отказа си да впише в Търговския регистър апортирането на акциите на община Варна в „Пълдин Туринвест“ АД, през което Гергов установява пълен контрол на панаира.

В разпространеното съобщение се посочва, че Агенцията по вписванията е страна в процеса, както и, че собствеността на Пловдивския панаир е от изключително висок обществен интерес. Според коалицията Георги Гергов, който е почетен консул на Руската федерация в Пловдив, се опитва да осъществи скрита приватизация на панаира със съдействието на Общинските съвети в Пловдив и Варна, в които мнозинствата са контролирани от ГЕРБ

В началото на тази седмица Окръжният съд в Пловдив отмени като незаконосъобразен отказа на длъжностно лице да впише в Търговския регистър увеличаването на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“ от близо 178 млн. на над 194 млн. лв.

В молбата си обаче лидерите на ПП-ДБ се позовават на съдебната практика, че Агенцията по вписванията е страна в процеса, призвана да брани обществения интерес, който включва и законосъобразността на вписванията.

Историята с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир започна през 2016 г., когато Община Варна получи 29% от Пловдивския панаир като подарък от правителството на ГЕРБ.

Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, но Общинският съвет там отказа да ги приеме. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично Бойко Борисов поискаха от кмета на Варна да върне акциите на държавата, като ги дари обратно на Министерството на икономиката чрез тогавашния министър Емил Караниколов.

Реклама

На 2 май 2017 г. варненският Общински съвет взе единодушно решение в полза на това искане, а за изпълнението му на кмета Портних беше възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите.

По-късно, през септември 2021 г. от информация на Министерството на икономиката в отговор на въпроси на „Дневник“ категорично бе потвърдено, че решението на варненския Общински съвет не е било изпълнено

„Кметът на Варна не е предприел никакви действия за изпълнението му, не е сключен договор за дарение и Министерството на икономиката и индустрията не е уведомявано за него“, пише в тази информация.

През декември 2021 г. варненският Общински съвет взе решение акциите от Пловдивския панаир, които местната администрация притежава, да бъдат апортирани в контролираното от Гергов „Пълдин туринвест“. Това даде възможност на Гергов да увеличи дела си в Пловдивския панаир, където „Пълдин туринвест“ е акционер, и от 50.3% да получи контрол над 79.3% от акциите на панаира.

Това решение беше оспорено по административен ред от варненския областен управител Марио Смърков. Но на втора инстанция Върховният административен съд се произнесе в полза на апорта.

Това развърза ръцете на Гергов и на 24 ноември м.г. той свика Общото събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“, което вдигна капитала на компанията с обема на варненските акции в панаира.

След серия саботажи на работата на Общинския съвет в Пловдив от страна на групите на ГЕРБ и контролираната от Георги Гергов „Автентична лява БСП“ в края на миналата и началото на тази година съдбата на Пловдивския панаир вече изглеждаше предрешена. Точката на тази целенасочен акция, в полза на частни интереси, започнала още ппез 2016 г. бе сложена вчера от кмета на Пловдив Здравко Димитров.

1 Коментар
  1. Успях казва

    Борбата е безмилостно жестока.борбсъа както казват е епична.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.