Нов план: Иван Демерджиев влиза в кметската битка в Пловдив

0 13 723

Нареждаме на редовно правителство може да промени сметките и в кметския вот, показа проучване на „Галерия“. Нищо чудно Румен Радев да пусне част от хората си на местните набори.

Най-сериозната коалиция покрай президента може да се роди в Пловдив. Под тепетата от седмица се шушука упорито, че Иван Демерджиев ще бъде издигнат като кандидат за кмет, ако спре да бъде служебен министър на вътрешните работи. Формално пловдивският адвокат ще бъде предложен от независим инициативен комитет. Зад Демерджиев ще застанат партиите на Стефан Янев и Слави Трифонов, които имат някаква подкрепа в града. Очаква се зад наглед десния Демерджиев да се завъртят и червените организации, отцепили се от БСП и верни на президента Радев.

При такъв формат сегашният министър на вътрешните работи получава немалко шансове, макар самият той да не е особено популярен в Пловдив.

Интересна може да се окаже ролята на ГЕРБ в този случай. Хората на Бойко Борисов още не са издигнали кандидат. Силният човек на партията в града Иван Тотев вече намекна, че това може да е надпартийна фигура.

Опонентите подозират, че ГЕРБ хитро ще се измъкне от задаваща се загуба в Пловдив, като из-дигне слаб кандидат, а на втори тур подкрепи точно Иван Демерджиев. И ще се нареди до победителите. Това няма да е изненада предвид рязко стоплените отношения между Румен Радев и Бойко Борисов.

Демерджиев има шансове и заради все още неясната кандидатура на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. ПП-ДБ депутатът Манол Пейков даде заявка, че иска в местната власт. Иван Тотев дори го обяви за кандидата на ПП-ДБ.

Вероятно лидерът на ГЕРБ в града върти коварен план. Истината е, че нито „Промяната“ са застанали засега зад Пейков, нито дори неговата партия ДБ.

Реклама

Хората на Кирил Петков и Асен Василев търсят твърдо човек от партията за най-високия стол в Пловдив и се очаква до края на месеца да излязат с решение. Ако Манол Пейков, спечелил известния приз „Мъж на годината“, реши да играе самостоятелно, това ще даде огромен шанс на опонентите, макар че по принцип ДБ не се радва на голяма подкрепа в Пловдив. На последните местни избори десните взеха едва4 места от общо 51 в местния парламент.

Разбира се, не трябва да бъде подценявана ролята на полицията и прокуратурата в изборите. Както е известно, бившата шефка на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив Деница Чингарова даде обширни показания лично пред главния секретар на МВР Петър Тодоров по повод скандалните разкрития за фалшификации на местните избори през 2015 г. Срещата беше по изрична покана на полицая, който е професионалният ръководител на вътрешното ведомство.

„Разговорът продължи близо час и половина. Дадох информацията, с която разполагам. Повече не мога да говоря заради следствена тайна“, лаконично коментира Деница Чингарова, която в момента работи като адвокат на свободна практика.

Тя предизвика грандиозен политически скандал, след като написа във фейсбук, че като шеф на ОИК през 2015 г. е фалшифицирала изборните резултати, за да може кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев да изпревари истинския победител Славчо Атанасов. Според официалните данни на ЦИК Тотев спечели втори мандат с 1416 гласа аванс на балотажа.

Преди дни Чингарова заяви, че на проведените през 2015 г. местни избори е бил подменен чувал с бюлетините от „Тракия“. Това е станало след натиск и заплаха срещу децата й. Прокуратурата се самосезира по случая и образува досъдебно производство. Чингарова обаче още не е разпитвана.

Лидерът на ГЕРБ и бивш кмет Иван Тотев се закани да съди бившата си съпартийка за 50 000 лева. Той твърди, че само човек с болен мозък може да измисли такава „чудовищна лъжа“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.