ЛОШО: Еманюел Макрон натискал Кирил Петков да гушне ГЕРБ, за да дадем оръжия на Украйна

2 19 147

Особено важно за българската политика се оказало посещението на Кирил Петков в Прага преди дни. Там той се включи в срещата, в чийто център са били разговори за войната в Украйна и помощта, която страните от ЕС трябва да окажат през следващата решаваща за бойните действия година.

Заради участието в конференцията на Кирил Петков и Асен Василев бяха отложени и първите разговори на кандидата за премиер Мария Габриел с коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. На форума в Прага ясно е било заявено, че България заема неубедителна позиция по повод конфликта в Украйна, пише „Филтър“.

Лидерите на държави от ЕС са настояли военната ни промишленост да предостави на армията на Зеленски снаряди за танкове, които се произвеждат в нашите заводи. Това призна самият Кирил Петков, който в неделя изненадващо заяви, че ще търси алтернативни начини неговата партия да подкрепи Мария Габриел, която силно го впечатлила с дискретния и емоционален начин, по който отговаряла на въпросите на ПП, зададени при вече осъществилата се среща между нея и лидери на коалицията.

Реклама

Изказването на Кирил Петков озадачи мнозина, защото бе прието като отстъпление от твърдата позиция, че „Промяната“ по никакъв начин няма да даде рамо на мандата на ГЕРБ (късно снощи ПП-ДБ все пак отряза ГЕРБ от коалиция, б.ред.). Анализатори смятат, че Петков и Василев са силно притеснени от възможността да бъде съставено правителство с подкрепата на БСП, ДПС и ИТН. Така харвардците ще отпаднат от голямата игра, а слабата им позиция едва ли ще им помогне особено и при предстоящите през есента местни избори.

Крачката назад, която Кирил Петков прави обаче, не е продиктувана само от вътрешнополитическите процеси. Решаваща роля за промяна на курса на ПП е имал разговор, който Петков е провел в Прага. Там е била осъществена конферентна връзка между него и френския президент Еманюел Макрон, който е настоявал „Промяната“ да намери ход, с който да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ. Настояването на Макрон не е изненадващо, защото е функция на европейската позиция.

Европа е силно притеснена от политическата нестабилност в България, която е прифронтова държава, а проруските настроения в нея са твърде силни. Техен катализатор е и възходящият тренд на „Възраждане“ – партията, която ще получи още по-добър резултат при следващ вот. Номинирането на еврокомисаря Мария Габриел за премиер е също знак от Европа, че нейните лидери припознават кандидат- премиера на ГЕРБ като приемлив министър-председател.

Така в сложния пъзел за съставяне на редовен кабинет у нас вече се намесва не само Америка, но и лидерите на Стария континент.

2 Коментара
  1. али кура казва

    шибания бай макрон да си гледа насраната баба

  2. Tomas Zdechovsky казва

    MAKRON e направо бесен на БОКО Тиквата след като френските служби DGSE докладвали на МАКРО че БОЙКО БОРИСОВ казал на малката внука Бойко джуниър ;Не е страшно мойто дете да си ДЕДО ,СТРАШНО е да СПИШ С БАБИ
    Макрон е много отмъститилен и чувствителен на тема БАБИ и геронтофилия за целта решил да ДАДЕ на враговете на БОКО/КИРО/ компромат ПОДАРЪК ;СНИМКИ и ДОКУМЕНТИ от затвора “ПАНКРАЦ“ ПРАГА Чехия които Макрон взел от шефа на френските служби DGSE БЕРНАРД ЕМИЛИ koито документи снимкв материал му предоставил лично МИХАИЛ КОУДЕЛКА шефа на Чешките служби ВIS

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.