ИНТЕРВЮ: Бойко Борисов ще опита да се спаси с третия мандат

0 21 697

След буреносната закана на главния прокурор Иван Гешев да измете „политическия боклук“ от парламента променя ли се поведението на парламентарните партии и оттам – възможностите за съставяне на правителство. „Дневник“ се обърна с три въпроса към Милен Любенов – доктор по политология, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е секретар по вътрешна политика на президента от 2012 г. до 2017 г.

Докрай ли намаляха шансовете за съставяне на правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС след бурята по върховете на прокуратурата?

– Ако политическите сили останат на позициите, заявени вчера /вторник, 16 май – бел. ред./, шансът за съставяне на кабинет с първия мандат изглежда невъзможен, освен ако не се тръгне към игра с кворума. Така с подкрепа на ДПС и евентуално на „Има такъв народ“ /ИТН/, с които се събират общо 116 депутати, да мине първият мандат. Това е единственият вариант за кабинет на малцинството.

В момента Борисов е в слаба, неизгодна позиция и ще направи всичко възможно да реализира мандата, за да получи допълнителна политическа тежест, която ще му бъде необходима във връзка с намеренията на Гешев, който на практика поде открита война, поне вербална, срещу него.

Реклама

Ако е в слаба позиция Борисов, може ли да прояви сговорчивост и да подкрепи втория мандат, или той няма такъв интерес?

– Мисля, че Борисов няма да подкрепи мандата на „Продължаваме промяната“ – Демократична България. Ако има някакъв последен опит, той ще бъде направен с третия мандат. Но в този вариант нещата изглеждат най-непредвидими, защото третият мандат е по решение на президента. Ако го връчи на БСП, значи кабинет няма да има. Ако го връчи на ИТН, ще трябва да се направят опити за някакво програмно или експертно правителство, което да управлява няколко месеца например.

Изключвате ли да бъде връчен третият мандат на ДПС?

– …Какво да ви кажа… Ако бъде връчен мандатът на ДПС, ще значи, че има някаква уговорка между Борисов, Радев и Движението. Иначе как ще бъде обяснено връчване на мандат при имиджовите проблеми, които има ДПС… С депутат на първия ред, санкциониран по „Магнитски“…

Трудно е за прогнози. Ситуацията е толкова абсурдна, че с всеки изминал час може да се случи нещо, което да я преобърне. Живеем не просто в олигархизирана, но и мафиотизирана система, която се освети и върви към саморазрушение. Или ще опитат пак някаква подмяна. Друг вариант няма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.