ПАНИКА в Темида: ВСС блокира след 3 поискани и неподадени оставки

1 21 559

Много сложно стана. Така кадровик от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обобщи безпрецедентната ситуация в прокурорската, която трябва да решава за три оставки, които са поискани, но неподадени – Иван Гешев иска отстраняването на заместника си Борислав Сарафов, Сарафов иска да махне заместника си Ясен Тодоров, а 6-има от прокурорската колегия и все по-евентуалният бъдещ премиер Мария Габриел искат освобождаването на самия Гешев.

Очаквано, Висшият съдебен съвет (ВСС), или т. нар. правителство на съдебната власт, е в ступор (по думите на един от хората в него).

От петък публично са говорили само двама – представляващият ВСС Боян Магдалинчев

и вечната опозиция на Гешев Атанаска Дишева. И двамата са от Съдийската колегия и се ограничиха да обясняват процедурата по махането на главния прокурор. Според Магдалинчев била доста сложна. Едно било да направиш предложението, друго – да го докажеш. А Дишева обобщи, че може да приключи до края на май. Трудно се ориентирам в ситуацията, призна пред 24 часа друг член на ВСС.

Изрази само скептицизъм, че искането за освобождаването на Ясен Тодоров, което е първо по време, ще бъде гледано тази седмица. С предложението за освобождаването на Гешев ще се занимава пленумът на кадровия орган, който включва и прокурорската, и съдийската колегия. Предложението вече му е изпратено, за да може да изгради защитата си.

Реклама

За да бъде освободен, трябва да гласуват “за” поне 17 от общо 22-ма. Засега не е ясно освен шестимата, които го внасят, и вероятно двете опозиционерки Атанаска Дишева и Олга Керелска, ще има ли друг в подкрепа на отстраняването на Гешев. Нека видим какви доказателства ще бъдат представени, коментира човек от съдийската колегия.

Според друг искането било правно издържано. С двамата шефове на следствието – Сарафов и Тодоров, ще се занимава само Прокурорската колегия. Тя има заседание в сряда следобед, като дневният ред е бил внесен още на 11 май и той се отнася до други въпроси. Тогава обаче ще бъде и първата среща очи в очи между Гешев и шестимата, поискали махането му, доскоро верни негови хора.

В понеделник те не се появиха в сградата на ВСС, не вдигаха и телефоните си. В момента колегията е от 10 души, като един от тях е самият Гешев. По закон трябва да са 11, но мястото на Пламена Цветанова, която стана заместничка на главния прокурор, е свободно. Решенията се вземат с обикновено мнозинство. В момента шестима са срещу Гешев, тоест две трети от колегията. Така че дори да гласуват за оставането на Ясен Тодоров, който е на страната на Гешев, ако останалите шестима са за махането му – той ще бъде освободен като зам.-директор на националното следствие.

Не такава обаче е ситуацията с Борислав Сарафов. Той е заместник на главния прокурор, защото е шеф на следствието. Сарафов беше избран за втори 5-годишен мандат през миналата есен. Тъй като длъжността му е мандатна, Гешев не може да иска освобождаването му, а само да го призове да подаде оставка или да поиска дисциплинарна процедура по отстраняването му, като в искане трябва да посочи нарушенията.

Тъй като Гешев явно вече няма мнозинство, може и да не успее за дисциплинарно производство срещу Сарафов. В понеделник в първата си публична изява Гешев обяви, че внася искане за освобождаване на Сарафов. В същото време във ВСС вече е задвижено искането за неговото освобождаване. Той има седмица да подготви защитата си. След това в тридневен срок се насрочва заседание, на което се проверява допустимостта на предложението.

Ако има проблем, то се връща на вносителите, за да отстранят нередностите. Ако пък всичко е наред, се открива процедура за освобождаване на главния прокурор. В 7-дневен срок след това ВСС провежда заседание, на което изслушва Гешев. После кадровиците решават дали да подкрепят предложението, или не. Кадровик от Съдебната палата коментира, че ако процедурата се проточи 2-3 седмици, Гешев ще остане на поста си.

1 Коментар
  1. Менгян казва

    Мешере-комунизмът на М@нг@линчев се самосрутва! А всиките му обитатели го градиха повече от 3 десетилетия!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.