Narod.bg беше пръв: Борислав Сарафов опитал преврат в прокуратурата (намери се израелският експерт от атентата)

0 48 697

Шефът на националното следствие Борислав Сарафов е опитал да направи преврат в прокуратурата, за което Narod.bg предупреди още миналата седмица. Това призна заместникът му Ясен Тодоров, който е едно главните действащи лица в скандала с разследването на т.нар. атентат срещу главния прокурор Иван Гешев.

В понеделник шефът на държавното обвинение се появи публично след десетина дни мълчание. Гешев демонстративно скъса оставката си и обяви, че няма да се оттегли от поста. Той разказа, че Сарафов е звънял по апелативните райони, за да убеждава прокурори да подкрепят искането за оставката на главния.

Успял да „пробие“ само в София, където бе публикувана позиция. Тя обаче не била подписана от нито един обвинител и се появила мистериозно на сайта на апелативния район. Гешев говори за „плъхове и мишки“, които напускат кораба. По-късно се разбра, че тази фраза всъщност е дошла от Тодоров. Той пък твърди, че именно тя ядосала страшно началника му Сарафов.

Израелският експерт

Фразата за напускането на плъховете и мишките била написана от Тодоров в общ чат на следователи от националното следствие. Това се случило след като Сарафов публично заяви, че е бил подведен от началника си Гешев за това дали семейството му е присъствало по време на взрива. С второ изявление Сарафов декларира, че прокуратурата била нагазила на политическия терен, което е недопустимо.

Ясен Тодоров

„Сарафов обвинява мен и главния прокурор, че сме лоши, а той, бял кон, ще спаси прокуратурата, която е затънала в политическото блато. Веднага си зададох въпроса къде е бил Сарафов през последните 10-12 години“, заяви Тодоров.

Преди няколко дни началникът му заяви, че именно той е отвел на мястото на взрива мистериозния израелски експерт, който правил оглед. Според Сарафов това е било направено по устно разпореждане на главния прокурор, с което той директно се е намесил в разследването.

Тодоров обаче разказа друга версия. Израелският експерт сам предложил помощта си. Той пристигнал у нас час и половина по-рано по друг повод. Двамата с Тодоров били на обяд в столичен ресторант, когато разбрал за взрива.

Реклама

Тодоров каза, че не е сбъркал, завеждайки го там. Целта била да се узнае истината за взрива.

Междувременно от Федерацията на ционистите в България изпратиха до БНТ позиция, в която заявиха, че израелецът е пристигнал по тяхна покана. Целта била среща с членовете на ционисткото движение по повод 75-тата годишна от основаването на Израел.

„При посещението си израелският експерт проведе среща и с г-н Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС, като целта на срещата беше да се обсъди изпращането на българска група на семинар по сигурността в Израел през тази календарна година.

Група от служители на МВР вече е била на такъв семинар през 2020 г., като през тази година се е планирало разширяване на групата със служители от Прокуратурата, НСлС и структурите по сигурността на Столична община. Това е и световната практика на формиране на групи за подобно обучение за повишаване на квалификацията и обмяна на опит“, посочва се в изявлението.

Аз съм верен на главния прокурор

„Аз съм верен на главния прокурор, бил съм абсолютно верен и на господин Сарафов“, коментира Тодоров скандала в прокуратурата. Той посочи още, че оттук насетне трябвало да се опитат да „залепят счупената чаша“.

Как точно ще се случи това не е ясно. Сарафов внесе искане за оставката на Тодоров. А пък главният прокурор заплаши, че ще иска Сарафов да се раздели от поста си, ако доброволно не се оттегли.

Време беше да прогледне

„Гешев трябваше да е прогледнал много отдавна. Когато си затваряш очите и оставяш определени политици да безчинстват и чакаш те да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях – това е много закъсняла справедливост“.

Така вътрешният министър Иван Демерджиев коментира изявата на Гешев, по време на която той се закани да измете „политическия боклук“, очевидно визирайки най-вече ГЕРБ. Главният прокурор преживя катарзис след като от партията обявиха, че ще искат отстраняването му, а във Висшия съдебен съвет бе внесено такова искане.

„Какви са взаимовръзките – видяхте съвсем наскоро. След като политиците могат толкова бързо да променят ситуацията с главния прокурор, който е най-силната фигура в държавата по отношение на съдебната власт, не е редно да е така“, каза още вътрешният министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.