„Не ме е страх!“ Бойко предлагал на Гешев да стане посланик, за да го изрита от прокуратурата (ПЪРВИ ДУМИ на обвинител №1 + ВИДЕО)

1 7 351

Не ме е страх от атаките на политическата мафия, олигарсите и престъпността. Ударихме битовата престъпност, продължихме с организираната престъпност, за пръв път се появиха дела за тероризъм и зловредното руско влияние, даже някои мистър-председатели подаряваха кученца на Путин, каракачанска овчарка (Бойко Борисов, б.ред.).

В резултат се обединиха политическата мафия и престъпността, за да продължат да крадат. Днес се надявам това да е началото на края на този процес. Сигурен съм, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки правовата държава и дори елементарния морал.

Съмнявам се, че повечето политици имат морал, затова сме в тази ситуация. Преди месец получих предложение, казват – от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или Турция.

Атентатът беше опит за моето убийство, истината ще излезе наяве, защото ще се включат и международни партньори като Европол, например.

Това бяха първите думи на главния прокурор Иван Гешев, който наруши мълчанието, което запази в бурната за него седмица, която той прекара в САЩ.

В началото на пресконференцията обвинител №1 демонстративно си скъса така очакваната от ГЕРБ оставка.

Реклама

В петък шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха предсрочното му освобождаване от поста заради нарушаване на служебните задължения. Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, които до момента бяха от твърдото лоби на Гешев, се обърнаха срещу него. Само ден по-рано мнозинството във Висшия съдебен съвет изобщо отказа дори да обсъди взрива края колата на Гешев от 1 май и последвалите ли го събития.

Преди това кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел обяви, че първата работа на нейния правосъден министър ще е да внесе предложение за освобождаване на Гешев, защото той уронва престижа на съдебната власт. Другата партия, която до момента крепеше Гешев – ДПС, също даде знак, че е свалила доверието си от него, като не се възпротиви на плановете на Габриел.

Предложенията на шестимата почива на изявленията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на националното следствие. Той също се обърна срещу началника си, на когото бе безрезервно верен. Сарафов разкри как на мястото на взрива по нареждане на Гешев е бил допуснат израелски експерт. Каза и че прокуратурата дълбоко е нагазила на политическия терен.

След искането за уволнението на Гешев, група анонимни прокурори излязоха с декларация в подкрепа на отстраняването на главния прокурор – също безпрецедентно действие от началото на мандата на Гешев. Нещо, което не се случи по време на гражданските протести срещу него, нито на двете искания на министрите на правосъдието Янаки Стоилов и Надежда Йорданова за уволнението му, които ВСС отхвърли.

След преобръщането на палачинката в Прокурорската колегия се очаква с лекота да бъде събрано мнозинство от 17 гласа в 25-членния съвет (24 в момента, без Гешев – 23), нужно за уволнението му. Процедурата би могла да приключи още до края на месеца. Финалният подпис ще е на президента, който трябва да подпише указ за освобождаването му. Закъснял катарзис или интереси, попита той по адрес на новата позиция на ГЕРБ и ДПС за отстраняването на главния прокурор.

ВИДЕОТО ТУК

1 Коментар
  1. Никола Николов казва

    Аз обичам да се правим на луд, ама вие, г-н премиер, се правите много успешно”. Не, бе, викам, брат ми – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.