Само в Narod.bg: Евелин Банев – Брендо е в София!

0 71 689

Биг босът от световна величина Евелин Банев – Брендо, който се издирва от Интерпол заради присъди за трафик на кокаин и пране на пари в България, Румъния и Италия, отново показа, че е с няколко хода пред ченгетата – сенчестият бизнесмен се прибрал в България през Турция и в момента е в София, разкри ексклузивно източник на Narod.bg.

Спецслужбите са наясно, че Евелин Банев от няколко седмици е софиянец. Брендо, обаче, е недосегаем с украинския си паспорт, а и държавата в момента се тресе от други скандали – съдбата на главния прокурор Иван Гешев и липсата на редовно правителство, например, които са приоритети. Затова и Брендо най-спокойно си живее в луксозната къща на бул. „Александър Пушкин“ 90 в „Бояна“.

Биг босът тайно се прибрал в къщата на бул. „Пушкин“

Преди ден биг босът бе забелязан да излиза от дома си в компанията на шестима охранители. От кумова срама си беше сложил шапка DSQUARED2 и анцуг, влезе в своя джип тойота с украински регистрационен номер под зоркия поглед на охранителите и отпраши нанякъде, докладва очевидецът на сценката ексклузивно пред Narod.bg.

Според публикация в последния брой на „Уикенд“ Евелин Банев тихомълком е успял да продаде част от легалният си бизнес у нас. Става дума за две фирми – „Изба Славейково” и „Козарево енерджи”.

При създаването им преди години те са собственост на Евелин Банев, а след като боса минава в нелегалност са прехвърлени на анонимна офшорка. Управител им е мистериозният Живко Николов, създал нелегалните схеми за препиране на стотиците милиони евро печалби от наркотрафик на Брендо.

Живко Николов напуска управлението на „Изба Славейково” и „Козарево енерджи” малко след като фирмите са купени за 800 000 лева от оръжейният търговец Калоян Станиславов, чиито биография е не по-малко любопитна от тази на Евелин Банев.

Според криминалисти, създаването на избата в елховското село Славейково няма нищо общо с любовта на Банев към елитното вино. Твърди се, че преди години износът на напитките е използван като прикритие за доставки на кокаин към Европа. За целта, наети от Брендо технолози са изпратени на специален курс във Венецуела.

Там те се научават да втечняват кокаина и да го смесват във виното, а след това да го извличат по химически път. Така от една бутилка вино се добивало между 25 и 30 грама кокаин. Пратките с кокаиново вино били предназначени основно за Великобритания, както и за Франция, разказват пред „Уикенд” антимафиоти.

Втората фирма „Козарево енерджи” е с предмет на дейност изграждане на слънчеви централи върху терена на бивше военно поделение в ямболското село Козарево. Плановете на Брендо да инвестира в енергетиката така и не се осъществяват, но идеята му може да се довърши от новият собственик Калоян Станиславов.

Остава мистерия как опитния оръжеен търговец Станиславов и укриващият се експерт в трафик на кокаин Евелин Банев – Брендо са влезли във връзка един с друг. На пръв поглед нещата, с които те се занимават, нямат нищо общо и трудно могат да ги сблъскат. Освен може би, че и в двата вида бизнес се държи на максималната дискретност, а сделките често са незаконни. Все пак има и нещо общо между двамата – Украйна.

Реклама

Именно там е последното известно убежище на Кокаиновият крал. При ареста му в края на 2021 г. стана ясно, че Брендо има украински паспорт, заради което властите в Киев отказаха да го екстрадират. По информация на „Уикенд” Банев и до момента се намира в страната под закрилата на влиятелен подземен бос, далече от бойните действия. Всъщност, Брендо от близо месец живее в супер охраняваната кооперация на бул. „Пушкин“ в кв. „Бояна“.

Калоян Станиславов, който е купил двете фирми на Брендо, е един от най-големите износители на българско оръжие за нападната от Русия страна, а около сделките му има не един и два скандала. Фирмата на Станиславов „Булкомерс КС” пробива в Украйна още през 2014 г. с договор за доставка на военни дронове и снайперски пушки.

Парите за покупката са дарени от САЩ, а българската фирма е посредник между американските заводи производители и правителството в Киев. Според различни публикации, Калоян Станиславов е избран от американското правителство да бъде посредник и при многомилионен договор за износ към Украйна на български гаубици и снаряди. Липсата на български лиценз за износ на оръжие проваля сделката.

Партньорът на Брендо се връща отново в голямата игра след руското нападение над Украйна. Този път мащабите са огромни. От първите дни на войната фирмата на Калоян Станиславов „Булкомерс КС” е основният посредник при доставките на български снаряди, автомати и противотанкови гранатомети за Украйна, а финансирането от стотици милиони долари отново идва от САЩ.

Схемата е задвижена от правителството на Кирил Петков, когато износа на оръжие се наблюдава пряко от вицепремиера Корнелия Нинова. Шефката на БСП и до днес отрича, че  по нейно време и един български патрон или снаряд е стигнал до Украйна.

Формално Нинова е права. Българското оръжие, поне по документи, се доставя за Полша, а тамошните власти после го препращат към Киев. Уж без наше знание. За разлика от българските власти, украинската армия не крие, че ползва българско оръжие и дори ни благодариха за изпратените стотици хиляди снаряди. Висши военни в Киев не веднъж са хвалили качествата на нашите противотанкови оръжия.

Освен да забаламоса червените избиратели, схемата с частната фирма посредник между българските оръжейни заводи и украинското правителство има и друга цел. Хора от бранша разкриват, че по пътя към Полша цените на снарядите се надуват доста сериозно. Така за частната фирма остават десетки милиони печалби.

Неслучайно още в началото на войната между оръжейни търговци прехвърчаха искри, с обвинения, че висши политици от БСП са прибрали огромни рушвети за да лобират пред САЩ, коя да е фирмата посредник по сделките. Твърди се, че в един момент заявките от Киев стават толкова големи, че българските заводи на практика не смогват с производството.

В опита да осигури максимални печалби на посредника „Булкомерс КС”, се включва дясната ръка на Нинова Калоян Методиев. Като шеф на нейният министерски кабинет, Методиев оказва натиск върху ръководствата на военните заводи да доставят снаряди приоритетно за „Булкомерс КС”, пререждайки всички останали, включително и държавния оръжеен търговец „Кинтекс”.

Шефовете, отказали да изпълнят заповедта, с мотив, че така нарушават договори и дължат неустойки, са уволнявани моментално, обяви служебния министър на икономиката Никола Стоянов. Още преди месеци Стоянов подаде сигнал в прокуратурата, но и до момента не се е чуло да има резултат от проверката. Все пак, повода бе използван от служебното правителство да смени ръководствата на военните ни заводи. Дори и след рокадата посредническият бизнес на „Булкомерс КС” продължава с пълна сила.

Вероятно по навик назначените от Румен Радев също се кълнат, че българско оръжие не се доставя в Украйна. Разбира се, това са само думи за пред избирателите, а бизнесът си върви с пълна сила. Както вероятно и отчисленията за благодарност от печалбите на частната фирма посредник към хора от управлението.

След като схемата с фиктивния износ на муниции към Полша бе осветена, шефът на „Булкомерс КС” и партньор на Брендо Калоян Станиславов е намерил ново прикритие. Днес българските снаряди, патрони и гранатомети, поне по документи, се изнасят за мироопазващата мисия на ООН в Южен Судан. От публикации на западни медии става ясно, че част от оръжието по неведоми пътища се е озовало отново в Украйна. Разбира се, с удобното разсейване на нашите власти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.