БРАК по СМЕТКА: Корнелия се взима с Бойко срещу 2 министерства

0 16 273

Корнелия Нинова е готова да пристане на Бойко в готвената четворна коалиция срещу бонус от 2 министерства. Извън официалните изявления шансът за правителство минава само през брак между ГЕРБ-ДПС-ИТН-БСП. Изчисленията обаче не се получават без „червените“ 23 депутати, защото другите три формации имат общо 116, пресметна „Уикенд“.

На знакова среща във вторник вечерта Корнелия Нинова е заявила на своите депутати, че засега са извън играта. Страховете в БСП са най-вече, че могат да бъдат използвани в преговорите като алиби – „ето опитахме всичко“, а изведнъж Борисов да завие към нови избори.

Все пак към момента зад камерите текат усилени преговори. Чува се, че ГЕРБ са готови да дадат две ключови министерства на социалистите, за да осигурят необходимите им гласове. Става въпрос за земеделското и социалното. Нинова напирала да получи и Министерството на икономиката, но й било ясно заявено, че това няма как да се случи.

Реклама

Депутати обърнаха внимание на символичен жест от страна на шефа на парламента Росен Желязков. Заради липса на избрани председатели на комисии той има право да определя такива за всяко заседание. На заседанието във вторник Желязков избра Георги Гьоков от БСП да води социалната. Припомняме, че червеният депутат беше министър със същия ресор в кабинета „Петков“ и минава за един от най-верните хора на Корнелия Нинова.

Не е ясно какво би поискал Слави Трифонов, който в кабинета „Петков“ държеше най-вече на регионалното министерство и прати там за министър сегашния си депутат Гроздан Караджов. Според запознати, „Има такъв народ” няма да получи официално министерско кресло, но ще се уреди с доста зам.-министри в почти всички ресори.

ОТ ГЕРБ коментираха, че по традиция само Бойко Борисов знае ходовете напред, но едва ли ще разкарва европейски комисар напред-назад, ако не е сигурен, че ще има резултат.

Първата сила има около седмица да убеди БСП, че си струва жертвата да влязат в правителство, тъй като със сигурност и от двете страни ще има недоволни избиратели. Но депутати оценяват шансовете за четворна коалиция като доста по-вероятна от тази за извънредни избори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.