НЯМА ПРОПУСК: ГЕРБ кметът в Смолян Николай Мелемов пробута „наша фирма“ с 500 лв. капитал за 2,2-милионна поръчка

6 79 855

Вписаната на 20 февруари 2023 г. в Търговския регистър фирма с 500 лева капитал „ПСП-СТЕЗА“ ЕООД е определена за изпълнител на обществената поръчка за доставка и монтаж на оборудване на Планетариума в Смолян.

Решението на кмета Николай Мелемов бе публикувано в сайта на Агенцията за обществени поръчки вчера след 18.00 часа.

Собственик и управител на „ПСП-СТЕЗА“ ЕООД е Стефан Захариев, седалището й е в гр. София, ж.к. Люлин 3, бл. 318, вх. Б, ет. 4, ап. 31. Неговата оферта за доставка и монтаж на куполен екран, хардуер за дигитална проекторна система и софтуер за управление на планетариум, е за 1 775 700 без ДДС, т.е. 2 130 840 лева с данъка, само 275 лева по-ниска от прогнозната стойност.

Другите две дружества, които подадоха оферти – „Контракс“ АД, един от водещите търговци на компютърно и дигитално оборудване в България, и румънската GBC EXIM, водеща технологична фирма в северната ни съседка, са отстранени от участие от кмета на Смолян.

„ПСП-СТЕЗА“ ЕООД е обявила, че неин подизпълнител е италианската компания Skypoint SRL, която ще изпълнява 80% от общия обем на поръчката.

Реклама

Като причина за отстраняването на „Контракс“ АД и GBC EXIM Мелемов сочи, че техническите им предложения не са съобразени с изискванията на възложителя. Пропускът на румънците, според кмета на Смолян, е, че не са представили данни за производител, марка, модел и каталожни номера на оборудването за осветлението и озвучаването на звездната зала.

От „Контракс“ АД пък предложили два варианта на купол, като не са посочили „кой от тези два варианта предлага в предложението си за изпълнение.“ Освен това фирмата предложила купол от алуминий с 1.1 мм дебелина на панелите, докато възложителят Мелемов определил те да са с 1 мм дебелина.

„Посоченото несъответствие e съществено, тъй като увеличената дебелина има отношение към тежестта на куполния екран и натоварването на конструкцията.“- мотивира се той. В мотивите си кметът на Смолян не посочва колко ще натоварят конструкцията панелите от алуминий, по-дебели с една десета от милиметъра.

Дори беглият прочит на обществената поръчка дава индикации, че е нагласена. Обстоятелствата, че фирмата-победител е създадена две седмици след като е обявена поръчката, че е предложила цена, близка до максималната, а конкурентите й са отстранени преди да се отворят ценовите предложения, са достатъчни. А фактът, че техническите оферти бяха отворени на 9 март, а ценовите предложения – на 9 май, дава основание да се твърди, че комисията два месеца е търсила причина, за да отстрани конкурентите на „ПСП-СТЕЗА“.

Дали „Контракс“ АД или GBC EXIM ще обжалват, предстои да видим в следващите дни. С избора на „ПСП-СТЕЗА“ кметът Николай Мелемов поема огромен риск, както за града, така и за себе си. Няма никаква гаранция, че Стефан Захариев, който няма никакъв опит в тази дейност, ще успее за 180 дни да изпълни договора си.

6 Коментара
 1. Д-р Менгеле казва

  По ТИРОИДА ще ги разпознаете!

 2. Батьо казва

  Смолян е малък град, как съжителства с тези хора сега ?! От цялата му житейска история като човек , съгражданите ще го помнят само за далаверате и предателството.

 3. Питър казва

  Милемов на финала иска да заграби още колкото може повече и повече. Борисов и Герб направиха огромна грешка с неговшя избор
  Далаве.аджия монотонен и ограничен човечец.

 4. Стефо казва

  Зад Стефан Захариев стои Стефан Пламенов Папалезов.Захариев е личен шофьор на Папалезов и член на съвета на директорите във фирми на Папалезов.Папалезов пък е в съдружие в много фирми с Кирил Асенов.Ясно е кой печели и защо обществената поръчка.Захариев е доверено подставено лице на Папалезов и К.Асенов

 5. Сандо казва

  Пламен Папалезов пък е бивше висше ченге от ГДБОП и член на генералското движение на БСП. Навсякъде държавна сигурност,край няма.Стефан Пламенов Папалезов “достойно” следва пътя на баща си!

 6. Nikolai казва

  A каква е връзката на Стефан Папалезов с обвинения висш полицай Ангел Папалезов за участие в ОПГ за трафик на културни ценности?Братя,братовчеди? Колеги -милиционери и агенти?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.