Това е министърката на Владислав Горанов: Бюджетът е продънен, няма пари за пенсии

2 11 815

Финансовото министерство, ръководено от пешката на ударения от „Магнитски“ финансист на ГЕРБ Владислав Горанов – Росица Велкова, е „на ръба“ и вече има сериозен риск да не може да прави необходимите разплащания съобразно закона. След плащането на пенсиите за май в началото на тази седмица, към 10 май фискът разполага само с 200 млн. лв. за разплащания, които са „джобни пари“ за бюджета. Този извод може да се направи на базата на данните, изнесени от служебния финансов министър Росица Велкова по време на изслушване в парламента в петък.

Според депутати от бюджетната комисия проблемът с разплащанията е напълно реален, като вече има общини, които не могат да финансират разходите, които са длъжни да направят по закон.

Причината не е само липсата на пари, а но и законовата каша, която сътвори 48-ят парламент. От една страна, вече пети месец държавата работи без гласуван бюджет и без изглед такъв да бъде приет в скоро време, което блокира тегленето на дълг. От друга, в т. нар. удължителен закон за бюджета бе приет коварен текст, който блокира ползването на фискалния резерв за управление на текущите разплащания. Благородното обяснение на „хартиената коалиция“ беше, че това се прави, за да се ограничи служебното правителство да не прави безконтролни разходи.

Практически обаче текстът блокира управлението на бюджета. Съгласно приетата разпоредба не само парите в сребърния пенсионен фонд (които винаги са били неприкосновени), но и средствата по програми и проекти на Европейския съюз не могат да се пипат текущо.

Това ограничение, приложено към 30 април, означава, че от наличните 10.1 млрд. лв. във фискалния резерв по сметки в БНБ към 30 април, за разплащания са били на разположение едва 1.8 млрд. лв. След като до 10 май са платени необходимите 1.5 млрд. лв. за пенсии, остатъкът от 8.3 млрд. лв. е бил „блокиран“ и към днешна дата в резерва вече са налични само 200 млн. лв. за плащания.

Реклама

БСП, която гласува огромните разходи, довели до сегашния дефицит и проблеми с бюджета, в петък поиска изслушване, за да потърси сметка от служебния министър Росица Велкова за това, че „пари от фискалния резерв са ползвани нецелево“.

„Поради какви причини се топи фискалният резерв? Точно за какво сте похарчили тези средства“, попита проф. Румен Гечев (БСП) от парламентарната трибуна. Георги Гьоков пък поиска да разбере как ще бъдат гарантирани социалните плащания занапред и има ли заплаха за индексирането на пенсиите от 1 юли.

Министър Росица Велкова успокои, че на този етап осъвременяването на пенсиите, което ще доведе до увеличение с 12% от 1 юли, ще бъде съобразено със законите.

Проблемът с плащането на пенсиите и всички останали разходи обаче може да стане съвсем реален, ако до 10 юни парламентът не приеме или редовен закон за бюджета за тази година, или поне удължаване на „удължителния“ закон, който действа в момента. При това положение държавата от 11 юни ще трябва да премине към нулево салдо, което означава, че ще се правят разходи само до размера на постъпилите приходи. При положение че в момента фискът работи на дефицит, това значи невъзможност за финансиране на редица разходи, включително социални.

Министър Велкова изнесе и справка за събираемостта на приходите към края на април, от която се вижда, че положението с ДДС става все по-драматично. Събираемостта на данъка вече е на отрицателна територия спрямо април миналата година, като спадът е в размер на 2.9% (145 млн. лв.). За сравнение, през първите четири месеца на 2022 г. приходите от ДДС отбелязаха 18% ръст на годишна база. 

2 Коментара
  1. !?!?!? казва

    А,ЗАЩО,ЗАЩО,ЗАЩО не подава ОСТАВКА ????

  2. Угоената казва

    Милата, прилича на добре угоено прасенце.За нея явно има парички за пържоли ,да не заслабне случайно!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.