НОВА МРЪСОТИЯ: ГЕРБ прецака ПП

1 12 787

Съвсем в духа на хунтата ГЕРБ-СДС няма намерение да почете т.нар. „джентълменско споразумение“, което договори с ПП-ДБ миналия месец.

Двете формации се бяха разбрали за председател на Народното събрание да бъде избран Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Той трябва да бъде заменен на ротационен принцип три месеца по-късно от депутат от десницата.

Като допълнителна компенсация за компромиса ПП-ДБ трябваше да получи председателското място на парламентарната комисия по правни въпроси. Желязков беше избран, но герберите се измъкват от условието за правната комисия.

Всъщност, и досега всички редовни парламентарни комисии нямат избрани ръководства. Депутатите просто не могат да постигнат съгласие помежду си как да си разпределят председателските места.

Затова първите им заседания бяха насрочени от Желязков, на когото беше дадена и властта да посочи временни председатели. Тази сутрин Николай Денков – кандидат-премиерът на ПП-ДБ, се опита да повдигне въпроса само за правната комисия от парламентарната трибуна. Той поиска избора на неин председател да влезе в дневния ред на пленарната зала за днес, пише „Сега“.

Реклама

Първи реагира срещу това зам.-шефът на „Възраждане“ Цончо Ганев. Той обвини десните, че са станали „патерица на ГЕРБ“, и затова сега искат поста в правната комисия. „Ние не сме патерица на никого, много често виждаме, че може би „Възраждане“ е патерица на ГЕРБ. Погледнете си гласуванията“, отвърна му Денков, на което националистите реагираха със смях и викове.

След това на трибуната излезе водачът на герберските депутати Десислава Атанасова. Тя поиска по-късно да се проведе съвет на председателите на парламентарни групи, на който да се обсъди въпросът за ръководствата на комисиите. А по казуса за правната комисия заяви: „Изведени извън скоби една или друга комисия, единствено може да се случи, ако днес в 17 часа на срещата ни с колегите от ПП-ДБ постигнем споразумение за общо управление.“

На практика така Атанасова обяви, че десните ще си получат обещаната им правна комисия, ако се съгласят да подкрепят правителство с кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. А не такова беше първоначалното споразумение с герберите, което засягаше, както се спомена, само избора на председател на Народното събрание.

Накрая искането на Денков беше отхвърлено и сега се чака председателкият съвет, който евентуално да реши нещо.

Малко по-късно разочарованият Денков даде брифинг, на който цитира обещанията на Атанасова по време на преговорите между двете коалиции миналия месец. „Г-жа Десислава Атанасова всъщност наруши това споразумение … Това обяснява защо имаме причини да бъде внимателни в отношенията си с ГЕРБ-СДС – защото във всеки един момент може да се окаже, че това, което сме се споразумели може да бъде нарушено, поставяйки допълнителни условия“, посочи той. И израза надежда герберите да преразгледат позицията си.

Атанасова отвърна на собствен брифинг, че споразумението не е изчерпано. По думите й, то е било съпроводено с ангажимента Народното събрание да работи повече от три месеца, за да има ротация на председателите на парламента и на правната комисия. Сега обаче било неясно колко ще продължи животът на 49-ото Народно събрание. Атанасова изтъкна, че от ПП-ДБ зависи този живот да бъде дълъг и да излъчи правителство. И увери, че в такъв вариант споразумението ще бъде спазено. Тези нейни думи обаче отново не отговаряха на първоначалната уговорка с десницата.

1 Коментар
  1. многознайко казва

    Ще умра от смях.Някой надявал ли се е на друго,освен лапни шараните от ПП-ДБ и тем подобни….Колко пъти следва да ви прецакат за да се усетите,че точно с ГЕРП не трябва да се съешавате,защото винаги ще сте пре@бани.Нито те-нито вие сте за парламента.Останалите не ги обсъждам,щото са вечните играчи.Майката му е не разпускане на този или онзи парламент,а въобще да го няма,защото се доказа,че не може да е продуктивен.Сиреч ялова работа,ако ще още петдесет избора да правите.Въпроса е кой и кога ще ви потърси сметката…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.