НА СОФРАТА: Изритани от политиката цъфнаха в парламента като „сътрудници“

0 10 393

Множество бивши политици, които по една или друга причина стоят изритани от голямата политическа арена, успяват да намерят заобиколен път, за да получат достъп до Народното събрание. Това става най-често благодарение на възможността да станат нещатни сътрудници на парламентарните групи или на отделни депутати. Народното събрание събира имената им в специален регистър, който е публично достъпен на сайта му.

Най-любопитното име в регистъра е на Велислава Кръстева. Тя е бивш депутат от ДПС, а в кабинета „Орешарски“ стигна до поста на зам.-министър на културата. Доскоро отговаряше за връзките с обществеността в Народния театър. В началото на март т.г. обаче напусна след завихрилия се скандал с режисьора Александър Морфов. Сега Кръстева се е прибрала в Народното събрание, където ще поддържа връзките на парламентарната група на ДПС с медиите – работа, която е вършила в продължение на дълги години в миналото.

Социалистът Атанас Зафиров е избрал Рупен Крикорян, който да го съветва за вероизповеданията. Интересното тук е, че Крикорян е бивш депутат от НДСВ, по времето когато тя беше коалиционен партньор на БСП. Всъщност, той и досега не прекъсва връзките си с „царската“ партия – на последните парламентарни избори през октомври т.г., когато НДСВ неочаквано беше реанимирана, Крикорян участваше в листата й в Пловдив-област. Сътудник на Зафиров е и Цветан Миньовски, който оглавява партията „Движение за социален хуманизъм“. Тук връзката е пряка – въпросната формация е отколешен политически съюзник на БСП.

Интересно пресичане между БСП и „Възраждане“ се забелязва във фигурата на Владимир Шейтанов. Известният адвокат е сътрудник на депутата от националистическата партия Маргарита Генчева, която съветва по въпросите на социалната политика, както пише в регистъра. В същото време, той участва в инициативния комитет, който организира т.нар. референдум срещу джендър идеологията – новият любим проект на соцлидера Корнелия Нинова.

Към парламентарната група на „Възраждане“ работи прочулият се по време на пандемията лекар Атанас Мангъров. През 2021 г. той се пробва в политиката като кандидат-депутат от листите на АБВ – партията на бившия президент Георги Първанов. Не успя и миналата година стана здравен експерт на „Възраждане“.

Реклама

Депутатът от ПП-ДБ Свилен Трифонов е взел за съветник Илия Зюмбилев. Той оглавява БЗНС – партията, която претендира, че е е правоприемник на някогашния БЗНС, основан през 1899 г. Земеделците на Зюмбилев бяха прибрани в коалицията преди последните избори, но изглежда за лидера им е било отпуснато единствено мястото на нещатен сътрудник на депутат, който да го съветва по въпросите на земеделието.

Кметът на Кърджали Хасан Азис пък е избран за сътрудник от депутатката Адлен Шевкед. Азис съветва Шевкед по въпросите на регионалната политика и изпълнява тази работа от години, като така получава лесен достъп до сградите на Народното събрание. Самата депутатка също влезе в парламента именно от Кърджали, откъдето е и топлата връзка между двамата. Друг действащ кмет, който помага на депутат, е Анастас Анастасов. Той оглавява община Любимец и е сътрудник на Георги Станков от ГЕРБ-СДС, избран от Хасковско, където се намира Любимец.

Милен Матеев от ПП, който в 47-ото Народно събрание оглавяваше парламентарната правна комисия, сега съветва по правните въпроси колегата си Петър Кьосев. А Богомил Петков, също ексдепутат от ПП, е сътрудник по регионална политика на Явор Божанков.

Румен Стоилов, бивш депутат от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, сега помага на по-младия си колега Александър Ненков в сферата на регионалното развитие. Това е странен избор от страна на Ненков, тъй като в момента Стоилов е известен преди всичко с това, че е председател на Българската федерация по джудо, която оглавява вече 5 години.

Сред сътрудниците на ГЕРБ-СДС е Цветомир Паунов – административният секретар на партията на Бойко Борисов. Той е известен с организационната си роля по време на избори. Според регистъра Паунов съветва парламентарната група в областта на социологията. В какво точно се състои помощта му, остава тайна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.