Само в Narod.bg: Депутатът от ГЕРБ Иван Колев купи за жълти стотинки най-големия санаториум на Балканите (РАЗКРИТИЯ + СНИМКИ)

3 16 003

Упоритата държавна безстопанственост спрямо бившия белодробен санаториум в старопланинското село Радунци, някога най-голям на Балканите, най-после се увенча с успех – той бе продаден за жълти стотинки на депутат от ГЕРБ!

Така болницата с огромна база, намираща се от 2016 г. в ликвидация, бе продадена на 20-ия търг за 480 000 лв., като никой от ангажираните фактори (принципалът МЗ, частният съдебен изпълнител Десислава Цветкова и ликвидаторът Илиян Кършев) не пожела да съобщи пред „Сега“ купувача. По неофициална информация става дума за известна бизнес фамилия от Стара Загора.

Narod.bg, обаче, научи името на щастливците, грабнали колосалната база за жълти стотинки – бившият старозагорски депутат от ГЕРБ Иван Колев и неговият Дечо Колев. Таткото бе един от най-щедрите спонсори, постлали пътя за първото идване на власт на ГЕРБ. 

Продаден е централният блок, възлизащ на 15 000 квадратни метра разгъната площ. Сделката не касае прилежащите постройки, а земята остава собственост на община Мъглиж. В момента тече период, през който купувачът трябва да довнесе сумата. Кършев обясни, че понякога цялостното финализиране на процедурата отнема месец-два.

Историята на болницата е повече от интересна. Началото е поставено през 30-те години на миналия век, когато Борис III отрежда ливади и гори за бъдещия санаториум, предназначен за туберкулозно болни.

Втората световна война прекъсва току-що започналото строителство. През социализма то е възобновено с типичния за периода размах.

Лентата е прерязана през 1955 г., като санаториумът е обявен за „най-големия на Балканите за костно-ставна туберкулоза“. 10 години по-късно се превръща в цялостна белодробна болница с 645 легла, множество отделения, апаратура, лаборатории и т.н.

Реклама

Постепенно се изграждат още обекти, трудно смилаеми днес с мащаба и грижата  – спортни терени, лятно кино, радиоуредба, кабинети за труд и преквалификация (плетачество, шивачество, часовникарство и т.н.), селскостопанско звено, автомобилен парк, жилища и детска градина за персонала…

Мащабът на болницата е впечатляващ

В третата България обаче – след 1989 г., нещата западат. Трупат се дългове, служителите стоят без заплати, болните намаляват, условията за тях се влошават.

Работата практически спира през 2015 г., а първият търг стартира с 1.6 млн. лв. цена, но на него и следващите не се явява никой.

След 2020 г. сградите и дворът бяха оставени без охрана, което привлече множество крадци, а и авантюристи (буквално!), търсещи екстремни преживявания в западнали места. На произвола се оказаха медицинска техника, оборудване, автомобили, мебели.., дори хиляди картони на пациенти и документи на персонала.

Дечко Колев (вляво) и синът му Иван са новите собственици на болницата

В противовес – живеещ в Радунци компютърен специалист, сантиментално свързан с болницата (родителите му са работили в нея), тръгна да я пази без да пита никой, втрещен от разсипията.

В крайна сметка след смяна на ликвидатори, доброволчески акции по почистване, депутатски въпроси и министерски отговори „Мина й времето на болницата“, плюс десетки още мъки и перипетии, се появи купувач. Търгът се проведе в края на април. Но никой не знае какво точно купувачът смята да прави. При подобни сделки той няма задължения относно стопанисването.

Преди година-две турски здравни инвеститори се бяха заинтересували от базата. А хиляди българи се питаха не е ли могла да бъде стопанисвана и да се ползва при ковид пандемията при липсата на легла. Вече е късно, санаториумът е собственост са гербопитека Иван Колев.

3 Коментара
 1. многознайко казва

  А бе защо така аз не мога да се докопам до такъв имотец….Все избранници ги взимат тия имотчета….Още малко де-после-национализацийка.Това ви чака изедници народни.Болница-в ликвидация.Без да гадая е ясно,че е общинска или държавна.Да се готвят всички положили подписа си под дакументите-за пандиза де……

 2. Георги Керанов казва

  До модераторите и собствениците на сайта „narod.bg“

  Уважаеми дами и господа,
  молим да свалите незабавно публикуваната новина относно новия собственик. Изнесената информация не отговаря на обективната истина.

 3. Георги Керанов казва

  До модераторите, администраторите и собствениците на сайта „narod.bg“.

  Уважаеми дами и господа,

  от вчера очаквам Вашето опровержение на лъжливата новина, поднесена от Вас в публичното пространство относно продажбата на болницата в с.Радунци, община Мъглиж. Надявам се, че днес това ще случи.
  Но нека използваме времето на изчакване за една задача с „повишена трудност“/за помощ към отговора/.

  Условие на задачата:
  1./Вие самите твърдите, че този имот се е продавал на търг 20 пъти. Всеки търг е публично обявяван в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители/достъп: няколко кликвания на всеки човек с телефон и интернет като изпише Камара ЧСИ в гугъл/. Вие би трябвало и по-бързо да сте стигали до тази информация,тъй като все пак имате претенция за новинарски сайт, който прави големи разкрития.
  2./20 търга Х 1 месец= 20 месеца
  20 месеца Х средно 30 дни=600 дни/публично обявяване в продължение на близо 7 години/.
  3./ Твърдите, че болницата е продадена за жълти стотинки.
  4/Сайтът Ви е с гръмкото наименование „Народ.бг“, чудесно, предполагам/не твърдя/впоследствие на законово регистрирана фирма с уставен капитал от 2 лв., тоест жълтите стотинки не би трябвало да са никакъв проблем за Вас.

  Въпрос:/В задачата се пита:
  Защо Вие администратори, модератори и собственици на този сайт като едни видни родолюбци не извадихте жълтите стотинки и не участвахте в поне един от двадесетте обявени търга, все пак чисто математически сте можели да го направите 600 дни от Вашия живот, все пак подаването на заявлението за търга отнема броени минути , а би следвало да имате жълти стотинки/ресто в джоба/, нали така твърдите?

  Очаквам с уважение решението на задачата и верния отговор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.