Официално: Мария Габриел е кандидат-премиерът на ГЕРБ

3 4 213

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов официално представи пред депутатите в парламента номинацията на българския еврокомисар Мария Габриел за министър-председател с първия мандат. Борисов съобщи, че Габриел ще води разговорите с останалите партии за подкрепа.

„Като действащ еврокомисар тя трябва да мине през юридически процедури, така че контактните ни групи ще се свържат с вас и тя ще осъществява разговори с вас през тях“, каза още Борисов.

Той изтъкна ресорите ѝ като еврокомисар, които включват иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта и посочи, че всички партии имат в програмите си “написано доста“ по тези теми.

Реклама

Мария Габриел беше евродепутат от групата на ЕНП от 2009 г. до 2017 г. След това от 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. бе еврокомисар, отговарящ за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“, а от края на 2019 г. е еврокомисар с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“. 

Лидерът на ГЕРБ ще търси подкрепа от всички останали пет парламентарни формации и им предлага да участват със свои министри в бъдещия кабинет.

Практически това означава правителство на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, тъй като „Продължаваме промяната- Демократична България“ (ПП-ДБ) отказват да подкрепят управление с мандата и участието на ГЕРБ и водиха преговори с тях, очаквайки да получат подкрепа от партията на Борисов за правителство с втория мандат.

3 Коментара
 1. КОЗЯК 16 казва

  Тоя ЖИРАФ НЕ СТАВА за премиер мяза на бухенвалдски “манекен“ с изцъклен поглед и плах плашещ вид нещо болнава е НЯМА КАК ДА ИЗПЪЛНЯВА НАШИТЕ НАРЕЖДАНИЯ

 2. ИСТИНАТА казва

  А,ЗАЩО НЕ,НАЙ-ДОБРИЯТ,НАЙ-КРАСИВИЯТ,НАЙ-……………………,“Другар-ЛИЧНОСТ“ Борисов???? ЗАЩО ???? ЗАШО ???? ЗАЩО ???? ЗАЩО ???? ЗАЩО ????…………………………………………ЗАЩОООООООООООО????

 3. ЕМИГРАНТ казва

  ПОМНИТЕ ЛИ КОЛКО ЗУЛУМИ НАПРАВИ В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И ЗЕМЕДЕЛИЕТО.
  ПОМНЕТЕ ЗАЩОТО ПАК ТЕЗИ ИСКАТ ДА ВИ УПРАЛЯВАТ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.