Министър на „Промяната“ продаде остров за 3 милиона лева

0 29 191

Предложения за екоминистър в проектокабинета на „Продължаваме промяната“ Юлиан Попов е сред малцината българи, които са били собственици на остров. Все пак неговият не на някоя супер екзотична дестинация, а в река Марица, но в центъра на Пловдив, установи „Уикенд“. 

Остров Адата е върнат на наследниците на пловдивския банкер Константин Хаджикалчев. Преди 1944 г. Адата дори е наричан „остров Калчев”.

Реклама

След това комунистите го национализират, а през 1999 г. наследниците го реституират. Следват тежки съдебни битки, но в крайна сметка ВКС го окончателно връща на истинските му собственици. Юлиан Попов се оказва сред тях по линия на съпругата си Таня Бризби, която е правнучка на банкера Хаджикалчев.

След смъртта на Таня, която починала миналата година от рак, Попов наследява акциите й във фирмата, на чието име се води островът.

Сега парчето земя в река Марица е продадено за 3 млн. лева на строителен предприемач. Преди това наследниците на Хаджикалчев отказаха предложението да дарят острова на Пловдив за градски парк.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.