Калинки налазиха проектокабинета на ПП

3 16 765

Коалицията „ПП-БД”, която се бие в гърдите, че е носител на промяната и ще чегърта калинките и мутрите на ГЕРБ от властта, е напълнила с точно такива представители своя проектокабинет. Списъкът с имената на кандидат-министрите беше представен официално на 2 май. Част от тях обаче не говорят почти нищо на широките народни маси, но и на експерти от съответните браншове. За други е известно, че имат със съмнителни контакти, а трети вече направо са се доказали, че са със съмнителна експертиза, предаде „Уикенд“. 

За транспортен министър е предложен Георги Гвоздейков, известен като протеже на Асен Василев и Даниел Лорер. Както е известно, за известно време той се подвизаваше като шеф на специално създаденото дружество „България Хели Мед Сървиз”, което трябваше да организира медицинските хеликоптери.

На този пост Гвоздейков се провали с гръм и трясък, но ето че сега е предложен за още по-висока позиция. Запознати потвърдиха пред „Уикенд”, че за него лобирали високопоставените му покровители – Василев и Лорер.

Точно те стояха и в назначението на почти непознатия за авиационната общност депутат от Сливен Георги Гвоздейков за ръководител на „България Хели Мед Сървиз”. Дори миналата година се наложи да се забави заседание на Министерския съвет, за да се изчака гласуването в парламента, с което Гвоздейков е освободен като депутат.

Кариерата на господина в политиката далеч не започва от Промяната. Напротив, навремето стартира като представител на младежкия ГЕРБ. По тази линия е устроен на работа в транспортното министерство. След време Гвоздейков се преориентира към „Продължаваме промяната” и така влиза в парламента. А там се издига дори за зам.-шеф на транспортната комисия.

След това, когато се чу, че се очаква да бъдат инвестирани милиони в медицинските хеликоптери, той изведнъж се появи като мераклия да оглави тази дейност. Нищо че до онзи момент не беше обелил дума по въпроса. А как се представи като шеф на дружеството, което трябваше да достави въздушните линейки и да организира работата в тази област, е ясно.

България остава и досега единствената страна в Европейския съюз, която продължава да няма медицински хеликоптери. Веднага след този гаф Гвоздейков, да припомним, обиколи телевизиите с обещанието, че през март ще полети първият медицински вертолет. Вече е май, а резултатът продължава да е кръгла нула. 

Иначе в Плана за възстановяване и устойчивост са поети ангажименти да се купят поне 5 хеликоптера за медицински цели и да се изгради система за „Спешна медицинска помощ по въздух“, като се предвиждат в това да се вложат поне 155 млн. лева. Можем да си представим какво ще последва, ако Гвоздейков наистина поеме в свои ръце транспортното министерство.

Още по-екстравагантно е предложението за регионален министър – юристът Андрей Цеков. Около името му обаче изкачат скандални бизнес връзки, показва проверка на „Уикенд” в Търговския регистър.

Успешната му кариера като строителен експерт в миналото се оказва, че включва и съдружия с роднини на видни представители на подземния свят. Например, Цеков е съдружник Жулиета Бировска, съпруга на Ивайло Бировски – Иво Бокса, който е дясна ръка на страшилището от Плевен Камен Балбузанов – Куката. Смущаващият факт не е пречка Андрей Цеков да бъде един от ключовите кадри на „Продължаваме промяната”.

Самата фирма „Алтерия”  е създадена с капитал от 10 лева в края на 2019 г. от някакъв кипърец. Той избира за управители Андрей Цеков и Жулиета Бировска. В родния си Плевен Жулиета е по-известна с фитнес заниманията си. Подозрението е, че тя е само подставено лице на съпруга си Ивайло Бировски – Иво Бокса.

Броени дни след регистрирането на фирмата започва ударна продажба на акции. Сред новите собственици се появяват както Жулиета Бировска, така и самият Цеков. В капитала на фирмата влиза имот в София. Запознати казват, че заслугата на Андрей Цеков е, че като експерт успял да извади всички строителни книжа и бумащини, позволяващи застрояването на този терен.

Реклама

Благодарение на усилията му, той и Жулиета Бировска успяват да продадат общата си фирма „Алтерия”, тоест имота, който тя носи, за 1,3 млн. лева. Наглед всичко е направено законно, все пак именно в това е специалист кадърът на „Промяната” Андрей Цеков.

Друг е въпросът откъде жената на Иво Бокса има пари, за да купи скъпият имота в София, а и дали произходът им е легален. За подобни несъответствия трябва да следи НАП, за която отговаряше Цеков в кабинета на Кирил Петков, като зам.-министър на финансите.

Бившият боксьор Ивайло Бировски – Иво Бокса от край време е име, което върви в една банда с Камен Балбузанов-Куката и Валентин Георгиев – Жълтия. За тази група се твърди, че навремето опоскала хлебозавода в Плевен, като успоредно с това като типични рекетьори принуждавали  собственици на магазини и заведения в града да сключат договори за охрана с тяхна фирма.

Освен това бандата им беше правила и имотни измами със земеделски земи. Схемата, по която обират жертвите, е проста – набелязват земи и издирват собствениците им. След това или ги карат да подпишат пълномощно, или директно фалшифицират подписите им.

След това препродават имотите със съблазнителна печалба. Повечето от жертвите на Куката, Бокса и Жълтия са възрастни хора или изпаднали в бедност. Някои от тях давали жалби, но получавали отказ да се образуват дела. Любопитно е, че днес Бокса и Жулиета все още се водят собственици на десетки ниви из Плевенско, които едва ли са получили по наследство.

КПКОНПИ в момента води дело за конфискация на семейното имущество за близо 3 млн. лева. И не е ли парадокс, че точно съдружник на Бировска, макар и бивш, се предлага за министър на регионалното развитие!

Източници от Промяната разкриват, че Андрей Цеков е изключително близък до Асен Василев и Кирил Петков. Василев дори го взема за свой заместник в министерството на финансите. Там юристът Цеков, който има огромен опит като мениджър на една от най-големите строителни фирми, отговоря за контрола над обществените поръчки.

Шеф е и на работната група за проверка на договорите на Агенция „Пътна инфраструктура”, която трябваше да установи кои от тях са законни и кои не. Резултатите от проверката показаха, че 80% от похарчените при последното правителство на ГЕРБ  – 2,5 млрд. лв. са раздадени без контрол, обяви Цеков.

След падането на кабинета Петков господинът продължава да е сред водещите фигури в „Продължаваме промяната”. За вота на 2 април той бе сложен на избираемо място в столичния 24-ти многомандатен избирателен район.

Цеков стана и едно от основните лица на партията, който увещаваха избирателите как ПП ще разчисти администрацията от полуграмотни калинки и  протежета на мафията. При изявите си по телевизията той се кълнеше, че партията му никога няма да направи коалиция с ГЕРБ.

Най-странна птица в проектолистата обаче е Иван Кръстев, но не политолога, а негов съименник, член на БСП и върл русофил. Според „Продължаваме промяната” той е напълно подходящ за  министър на труда и социалната политика.

През 2019 г. Кръстев е включен в листата на БСП за евроизборите. В публичните си изяви тогава той не крие проруските си убеждения и симпатии към… някогашния СССР.

Дори се включва в шествие на т.нар. „Безсмъртен полк” в компанията на мотористите от пропутинския рокерски клуб „Нощни вълци”. Наистина странен избор за социален министър в контекста на последните събития, свързани с войната на Русия в Украйна.

3 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    А,КЪДЕ,КОИ са „ЛИЧНОСТИТЕ“ на ШАЙКАТА ОПГ „герб“???? Къде ЛАЗЯТ те ????

  2. Schatz казва

    Уикенд, та това е медия на Пеевски, и няма как да й се вярва. Те и на Бог ще намерят недостатъци

  3. Кой кой казва

    За Иван Кръстев няма ли ,тоя негодник и крадец. От каде червен боклук като него се намърда в ПП?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.