ИДАТ 2 млрд. лева! Зелената енергия – новата златна далавера след санирането и асфалта

6 106 609

След санирането на блоковете и тънкия и претънък асфалт на магистралите новата схема за крадене на милиони по донорски програми ще бъдат парковете за зелена енергия и батериите за нейното съхранение, твърдят експерти. За този бизнес вече са предвидени близо 2 млрд. лева в плана за възстановяване на Брюксел. Логично е, че до усвояването на евромилиардите не могат да се доредят случайни предприемачи, установи „Уикенд“.

Поредният пример идва от Хасково, където скоро ще се развихри синът на шефката на ФК „Лудогорец” Теменуга Газдова – Никола Газдов в компанията на съдружника си Велислав Белниколовски. Преди месец Общинският съвет в южния град е решил да даде на фирма „Енери БГ 1”, която те ръководят, право на ползване върху 1402 декара земя за изграждане на соларен парк между селата  Книжовник и Долно Войводино с мощност 400 мегавата.

При това наследниците на проспериращи родители получават терена без търг и конкурс! Фирмата им ще има право да ползва земите през следващия половин век, за което ще плати на общината 4, 228 млн. лева. А това са смешни пари с оглед на рентите, които земеделците плащат за ползване на ниви. През последните години те са по 100-200 лева на декар, гневят се арендатори.

В Хасково мнозина дори са убедени, че инвеститорите в зелена енергия може и въобще да не платят тези пари.

Причината е намерението на общината да намали таксите за предоставяне на право на строеж върху собствените си земи. Вече е гласувана докладната на кмета на Хасково Станислав Дечев за милостивата промяната.

Според неговото предложение одобряването на инвестиционен проект за фотоволтаична централа вече ще се плаща по 30 стотинки на квадрат, но сумата не трябва да надхвърля 70 000 лв.

При досегашните тарифи за парк с милиони квадратни метри площ, цената е щяла да бъде над половин милион. Така или иначе предложението на кмета вече е прието и от „Енери БГ 1” трябва добре да го почерпят, понеже сега няма да платят повече от 70 бона! Иначе инвестицията в поставянето на слънчевите панели се оценява на над половин милиард лева.

Реклама

Кои са хората зад слънчевата централа между селата Книжовник и Долно Войводино? Според Търговския регистър собственик е австрийска фирма, а двамата управители са Никола Газдов и Велислав Белниколовски. Фирмата-майка от Австрия според хора от бранша добива зелена енергия в Централна и Източна Европа.

В нея са акционери, както двамата управители, така и още няколко българи – София Касидова, зам.-министър на икономиката по времето на Симеон и още няколко чужденци. За нито един от тях не е известно да е толкова богат, че да извади стотиците милиони, които са нужни за соларния парк.

Да припомним, че Виена още от годините на Студената война и Желязната завеса е с реноме на мястото, в което са изнесени много пари от соцлагера и в частност от България, които след това започнаха да се връщат като чужди инвестиции.  Не случайни хора стоят и зад двамата управители Газдов и Белниколовски. Бащата на Газдов – Петър е бил шеф във военното министерство, по-точно управлявал е военните клубове. Майката Теменуга Газдова пък е минала през няколко банки и фонд от масовата приватизация, за да се закотви в управата на ФК „Лудогорец”! Сега тя е председател на борда на директорите на футболния клуб и е управител в няколко от фирмите на братя Домусчиеви. 

В България младите енергетици Газдов и Белниколовски движат още няколко енергийни проекти с огромна мощност. В интервюта те твърдят, че са осигурили необходимите милиони, за да построят централите си, разпръснати из цяла България на огромна площ.

Явно с подобни предприемачи България скоро ще стане най-големият производител на зелена енергия в Европа, но въпросът е какво ще се случи със земята под гигантските централи. Вече разказвахме за покрития с панели склон на Верила, за който зелените активисти и еколозите от НПО-тата мълчат и не реагират. При това изграден без да се изисква оценка за въздействието върху природата и здравето на хората, което е нечуван скандал.

Производството на зелена енергия явно изглежда много доходоносно, след като и комикът Димитър Рачков се впусна в него. Подобно на Газдов и Белниколовски и той ще мине по тънката тарифа в община Стара Загора. Актьорът ще гради соларния си парк върху общински терен край града.

Кметът Живко Тодоров пък предлага актьорът да не плаща наем за ползването на 17 декара общински имот. Любопитно е обаче, че подобен бонус няма за другите кандидати да ползват подобни терени. 

6 Коментара
 1. Ухо в ''Нова '' ТВ казва

  РАЧКОВ е много мой човек на БОКО .Мария на РАЧКОВ доста често БИЛА МАНДРЪСАНА от БОЙКО по тъмни доби във Банкя ,даже БОКО за добре свършена работа хариза/подари на РАЧКОВИ цяла къша в Панчарево за 600.000 Е в американския комплекс на Денис Ризов/перач на ВИС2/ А Рачков захлеби много от скечове на ГЕРБ изборна кампания все пак е БАДЖАНАК с най-богатия бг гражданин

 2. Баджанаци казва

  Вие се шегувате! Това е абсурдно!

 3. Бунтата казва

  Евросъюза ни къпе с хладка вода със тези фотоволтаици!!!
  Нени дават пари за неща,които трябва да се направят а за нещо дето никаква работа не върши

 4. Дедо Пене казва

  В „глупавата“ Германия 40% от Ел енергията е от фотоволтаици и перки Но ние си държим твърдо на въглищата!

 5. !!! казва

  Глупости! Поредната голяма заблуда.

 6. Сашо казва

  Къжете смело не на зелената енергия!Това е ,като ваксинирайте се ама незнаем резултата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.