ГРОЗНО: Министърката на Владислав Горанов удря 200 000 фирми

2 12 913

Нова административна тежест ще се стовари за бизнеса с исканите от финансовото министерство, управлявано от министърката на Владислав Горанов Росица Велкова, промени при изготвяне и подаване на счетоводна информация. Подготвени промени в правилника за прилагане на Закона за ДДС предвиждат всички регистрирани по ДДС фирми – близо 200 000 –  да правят счетоводното си приключване не веднъж в годината, а всеки месец, което ще предизвика сериозно натоварване на счетоводните отдели и поскъпване на счетоводната услуга.

В момента това приключване се прави до 30 юни на следващата година, но поправките в правилника към ЗДСС предлагат то да става до 14-о число на всеки месец.

Това е 12 пъти увеличаване на административната тежест, недоволстват работодателите. Защото ще се прави всеки месец инвентаризация на вземанията, за да са коректни и окончателни данните, които подаваме, посочват от Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия и от Института на професионалните счетоводители.

Заедно с работодателските организации БСК и АИКБ те са пратили негативно становище за тази мярка с предложение тя да отпадне, но то не е прието от финансовото министерство. Затова представителите на бизнеса са потърсили намесата на парламентарните партии и коалиции за стопирането на промяната. Времето за обществено обсъждане вече е изтекло и предстои служебният кабинет да одобри промените в правилника.

Депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Възраждане са откликнали на притесненията на бизнеса и са предложили помощ и уреждане на среща с финансовия министър Велкова.

Реклама

Подобна адмистративна мярка няма никакво отношение към изчислението на данъка по справката-декларация по ДДС, тази информация се ползва от МФ и НАП единствено за статистически цели, посочва счетоводната гилдия.  Има голям риск от подаване на некоректни данни, защото документите не стигат до счетоводствата в този срок. Ние счетоводителите като професионалисти се притесняваме, че ще се налага да подаваме неточни данни и последиците от това, посочват още счетоводителите.

Те припомнят, че подобна идея е имал и предишният финансов министър Асен Василев, но тя не се е осъществила. Тогава от МФ и НАП са обяснили, че целта на мярката е да може да съпоставят в дневниците за продажби определени салда по сметките за вземания от клиенти и така да пресекат ДДС-веригите, които източват данък, защото техните фактури остават неразплатени.

Днес от ПП-ДБ призоваха тези предложения да бъдат спрени от Министерството на финансите. „Настояваме промените да се оттеглят. Имаме готовност за работна група, която да помисли за по-добри текстове“, се казва в позиция на коалицията. ПП-ДБ припомня, че в програмата си предвижда намаляване на административното бреме за малкия и средния бизнес.

Счетоводителите са категорични, че целта на МФ да пресече по този начин злоупотребата с източване на ДДС няма да сработи. „Фирми-вериги, които си позволяват да подават в дневниците си за покупки и продажби фактури с фиктивни сделки, естествено че ще подават и невярна информация за тези салда по вземания (за които НАП няма как направи насрещни проверки, каквито може да прави по фактурите от дневниците).

Просто тези фирми ще попълнят такива числа за салдата по вземанията си, така че да не ги засече изкуствения интелект, вложен в системите на НАП и те ще останат под радара.

Докато коректните фирми ще се скъсат от работа и притеснения дали подават верни данни“, пишат в своя позиция от Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия и от Института на професионалните счетоводители.

2 Коментара
  1. многознайко казва

    Ех що не съм главен прокурор да напълня панделата с тези власт имащи хубавци….Що да е лесно,като може да става по трудно.Горанов да внесе рушвета от 60 милки в бюджета,Бокич ще помогне с някой и друг милиард от “спестяванията”си на сметка в Ливан и ще вържем бюджета.Но за да стане това следва размисъл на тия 6-8 месеца -под стража….ама още не съм гл.прокурор….

  2. Съкращения с лустрация казва

    След като прехвърлят на частните фирми да изпълняват 90% от задълженията данъната бюрокрация, ще намаклят и съкратят ли с 90% самата бюрокрация?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.