Късно е, либе, за китка: Кирил Петков с ултиматум към ГЕРБ с три варианта за кабинет

0 17 407

Настоящата ситуация около преговорите за правителство ще се повтори и след нови парламентарни избори. Към това насочва с публикация във фейсбук един от лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Той представя вариантите пред първата политическа сила ГЕРБ като придвижване на държавата напред или връщане в тъмните години на корупцията и евразийското управление.

Зад тези формулировки стоят съответно подкрепа за проектокабинета на „Продължаваме промяната – Демократична България“ или търсене на гласовете на ДПС, БСП и „Има такъв народ“ за собствено правителство. Има и трети вариант – провеждане на нови избори, които обаче по думите на Петков отново препращат към втория, тъй като неговата коалиция не смята да променя решението си да не прави правителство с ГЕРБ.

Партията на Борисов днес провежда първоначални публични консултации с ДПС, БСП и „Има такъв народ“ преди връчването на първия мандат за правителтсво, след като не хареса проектосъстава на кабинета на „Продължаваме промяната – Демократична България“, който поиска да бъде представен, а осмя и управленската ѝ програма, след обсъждането ѝ между двете коалиции.

Реклама

„Това направихме преди връчване на първия мандат, за да може ГЕРБ да направят лесен избор, който е добър за България. Пред ГЕРБ сега има няколко възможности:

Вариант А: ГЕРБ могат да подкрепят това правителство и да контролират изпълнението на програмата му през парламента, и така да бъдат част от решението България да бъде една нормална европейска държава.

Вариант Б: ГЕРБ могат да се върнат назад в годините на задкулисието, да потърсят подкрепа от ДПС, БСП и ИТН, знаейки много добре, че трябва да се съобразяват със студения резерв на г-н Доган, да работят в тясно сътрудничество с г-н Пеевски, да обсъждат евроатлантическите си политики с БСП, а може би и с Възраждане. Това може да бъде наречено правителство на малцинството на ГЕРБ с ключовата подкрепа на ДПС и помощ от другите партии.

Вариант В: Да предпочетат избори – реално обаче това пак ги води до план Б с ДПС, просто преговорите ще се водят по тениски заради по-горещото време, защото разпределеното на силите ще е фундаментално същото. Тук просто президентът ще е имал още 3 месеца да управлява“, пише Петков.

Петков добавя, че е време за решение на ГЕРБ и се надява европейското бъдеще на България да надделее. По-рано днес Бойко Борисов заяви, че партиите и медиите ще са виновни за падането на България в пропастта, каквото според него биха били поредни предсрочни парламентарни избори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.