Има държава! Институция блокира превземането на панаира от Георги Гергов

0 18 013

След като две общини и един съд отвориха широко вратите на Георги Гергов към овладяването на мажоритарния дял от акциите на Пловдивския панаир, пред него се появи нова пречка. Агенцията по вписванията се оказа единствената институция в държавата на обратното мнение.

Съвсем неочаквано на 3 май агенцията постанови отказ за вписване в Търговския регистър на увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“ (дружеството, чрез което Гергов управлява всичките си активи в Пловдив) с варненските акции от Панаира.

С това агенцията за втори път се превръща в последна преграда, след като в началото на тази година постанови отново отказ за вписване при опит на Гергов да официализира апорта. За разлика от тогава, когато беше посочено, че липсва изричното съгласие на община Пловдив, този път причината е остарялата парична оценка на апорта, направена преди повече от две години и половина, с което не отговаря на актуалната икономическа обстановка.

Така въпреки бездействието на двете общини – Варна и Пловдив, и липсата на жалба от страна на пловдивския кмет Здравко Димитров апортът все още не е факт. Възможностите пред Гергов сега са две – да обжалва решението на агенцията в 7-дневен срок пред Окръжен съд – Пловдив, или да задейства процедура по нова оценка на апорта.

„Капитал“ многократно прави опити да се свърже с Георги Гергов – както за коментар относно действията на местната власт и агенцията, така и във връзка с бъдещите му планове за Панаира, но до момента остава без отговор.

Втори път: Не

След като миналата седмица решението на Окръжен съд – Пловдив, с което бе допуснат апортът на варненските акции в „Пълдин туринвест“, стана окончателно поради липса на жалба от Димитров, логичната стъпка от страна на Гергов беше вписване на увеличението на капитала в Търговския регистър.

Според длъжностните лица от агенцията обаче оценката на варненските акции е неактуална – от октомври 2021 г., когато започна сагата за окончателното приватизиране на Панаира. Доколкото тя е направена по метода на дисконтиран паричен поток, същите са оценени на 29.8 млн. лв. „Стойността на всеки актив е отражение на сегашната стойност на нетните ползи, които се очаква да бъдат получени от този актив към определената дата на оценка“, се пише в отказа.

Ето защо оценката е остаряла – тъй като моментната икономическа ситуация е силно изменена от тогава най-малкото поради липсата на извънредно положение в страната, свързано с пандемията, каквото е съществувало към онзи момент, както и поради ред други фактори.

„Следва да се има предвид, че период от близо 2 години е относително дълъг и с оглед непрекъснато променящата се финансова среда, то следва оценката да съобрази множество фактории, да отразява актуалната икономическа обстановка към дата, близка до датата на подаване на заявлението“, обясняват от агенцията, като въпреки че не се поставя такова изискване в закона за срок, те се позовават както на съдебна практика, така и аналогична на удостоверенията за данъчна оценка на имот, чиято валидност е определена за период не по-дълъг от 6 месеца, съответно 1 година. Наличието на сходни решения в тази насока предопределя и вероятния изход от обжалване от страна на Гергов.

Реклама

Наред с това основание за отказ има и още едно – формално за липсата на документ от Централния депозитар, посредством който да се удостовери, че община Варна е носител на правата върху въпросните акции, които са непарична вноска.

Защо, Варна?

Какво получава Варна от цялото това уравнение винаги е било най-странната и съмнителна част от сделката. Общината получи 29% от акциите на Панаира като подарък от правителството на Бойко Борисов, за да ги размени с Гергов срещу Дупката в центъра, но след като държавата тогава плати кеш за нея, тези акции останаха в общината. Борисов ги поиска обратно, общинският съвет гласува да ги върне, а накрая се оказа, че кметът Иван Портних не е изпълнил решението.

Преди време пред „Капитал“ Здравко Димитров каза, че в разговора с Портних варненският кмет е заявил, че „акциите струват 16 милиона“. Тази година председателят на общинския съвет Тодор Балабанов от ГЕРБ каза, че стрували 17 милиона лева. Оценката им дори към 2021 г. пък ги поставя на почти 30 милиона, а това вероятно ще се вдигне още. При оценката на Агенция за приватизация през 2015 г. държавният дял в панаира от почти половината акции е оценен на 70 млн. лв., което значи, че 29% са стрували поне 40 млн.

В мотивите към решението на Общински съвет – Варна, е записано, че общината ще е акционер в „Пълдин туринвест“ с 8.4% срещу тези акции, които отговаряли на 16 млн. лв. Това на практика значи, че общината подарява на Гергов десетки милиони левове, за да получи под 10% от дружество с общи активи 90 млн. лв. (от които основна част са акциите от самия Панаир) и печалба през 2021 г. от под 200 хил. лв.

Нищо в тази сделка не загатва дори за елементарен бизнес смисъл и самите общинари имат трудности да обяснят действията си (Портних отдавна бяга от журналистически въпроси). „Капитал“ потърси Балабанов, но към момента не е получил отговор.

Какво следва

Въпреки че Бойко Борисов многократно се е ангажирал с въпроса за Панаира, който дори се превърна във формален повод да поиска оставката на кмета Здравко Димитров, действията на лидера на ГЕРБ досега винаги са били насочени към община Пловдив, но не и към община Варна, чиито решения изиграха ключова роля. Сега се отваря нова възможност да се поиска от варненските общинари да отменят това решение, но съдейки по досегашните действия на ГЕРБ, това надали ще се случи.

В хода на дългата процедура – от решението на ВАС, което отвори вратите за придобиване на акциите до днес, многократно се повдигна и въпросът за обявяване на Панаира за паметник на културата от НИНКН, с което да се прегради възможността той да бъде разрушен с лека ръка, а на негово място да се появят жилищни, офис или друг тип сгради предвид апетитното му място в центъра на Пловдив.

В свое интервю за пловдивската медия „Под тепето“ директорът на НИНКН арх. Петър Петров коментира, че Панаирът е вече бил обект на изследване, но екипът на института не е бил допуснат до обекта, и добави, че неговата 100-годишна изключителна роля следва да бъде оценена от града.

Така вероятно отговорът на въпросът дали НИНКН може да помогне на Панаира е по-скоро отрицателен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.