Шуробаджанащина в „Промяната“: Николай Денков си взе жената на колега за съветничка

0 14 383

Николай Денков от „Продължаваме промяната“, който е предложението за премиер от неговата партия, е назначил за своя съветничка Таня Костуркова, разкрива регистърът на парламента.

Дамата не е случайна. Тя е съпругата на Росен Костурков, който е колега на Денков в групата на „Продължаваме промяната“, пише „Филтър“. Таня Костуркова ще съветва проектопремиера на ПП за висшето и неформалното образование. Тя е доцент по автоматика, информационна и управляваща техника в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Николай Денков пък е академик – с две научни степени по-високо в йерархията, отколкото съветничката му. Той е дългогодишен преподавател в Софийския университет и служебен министър на образованието в три правителства, назначен от Румен Радев. Затова колегите му в парламента се чудят с какво съпругата на Росен Костурков ще помага в дейността му като депутат. 

Росен Костурков се прочу през 2022 г. като един от най-активните борци за премахването на частната лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“. Той е и силният човек на „Промяната“ за Пловдив и областта, където е водач на листата.

Иначе Таня Костуркова освен преподавател е и бизнес дама. Тя има фирма за обучение и квалификация на кадри от индустрията. Мъжът й е бил подчинен там дълги години преди да влезе в политиката.

Шуробаджанащината при нещатните сътрудници в парламента е известна отдавна в т.нар. партии на статуквото. С карта в Народното събрание свободен достъп са имали синове, дъщери, бащи, шофьори, съдружници, съпартийци и близки приятели на депутатите. В това, а и в много други отношения, „Промяната“ не показва различен подход, поне в двата парламента досега.

Реклама

Утеха като съветник в парламента получава и Богомил Петков, лидер на ПП в област Габрово. В 48-ото Народно събрание той стана депутат на мястото на приближената до Кирил Петков Яна Балникова, която той назначи за съветник, когато беше премиер.

На последните избори през април коалицията ПП-ДБ реши, че в Габрово ще води отцепникът от БСП Явор Божанков, който иначе е от Горна Оряховица. Така Богомил Петков не влезе в парламента като депутат. Но успява като съветник на Явор Божанков, който ще ползва експертизата му в регионалната политика.

Бодигардът на Кирил Петков и Асен Василев – Лъчезар Ставрев, е един от първите зачислени сътрудници на депутатите в парламента. Оказа се, че освен със сигурността на лидерите, той се занимава и със съвети към тях в миналия парламент.

Известно е, че той получава достъп до парламента, за да е винаги близо до Петков и Василев. Но официално е сътрудник на Искрен Митов. Същият народен представител от ПП-ДБ е назначил и друг сътрудник, свързан с партията му – това е Мирчо Стоянов, който бе пети в листата за Сливен.

Шампион по съветници в първите дни 49-ото НС е Венко Сабрутев от ПП. Той вече е достигнал максималния брой от трима, които да му помагат в дейността на законотворец. Това са съпартиецът му и бизнесмен Иво Михайлов, който беше кандидат за депутат, но на неизбираема позиция, зам.-шефът на една от изборните комисии в София от квотата на ПП Виторио Павлов и адвокат Александър Русанов.

В миналия парламент Христо Петров – известен и като Ицо Хазарта, назначи за сътрудник своя приятел и импресарио в музикалния бизнес Петър Денев. Рапърът политик все още не е зачислил никого за помощник в новото народно събрание.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.