Иван Гешев сам се оттегля?

0 22 717

Иван Гешев може сам да се оттегли от поста си, прогнозират източници от политическите среди.

Според тях главният прокурор може да избере този вариант, вместо да чака да бъде сменен с приемане на нов закон, пише в. „Галерия“. Затова атентатът можел да има две последствия – или да се отстрани Гешев, или да се бетонира.

Около тези два варианта са групирани и коментарите след взрива, който избухна до пътя, по който е минавал бронираният автомобил на главния прокурор. Според официалната версия на разследващите органи това е терористичен акт, тъй като Гешев е засегнал големи интереси – и бизнес, и политически. Прокуратурата в лицето на Борислав Сарафов обяви, че атентатът е дело на професионалист и е имал за цел убийството на главния прокурор. 

Според зам.-директора на Националната следствена служба Ясен Тодоров пък случилото се има политическа окраска. Както е известно, част от парламентарните партии настояват за приемане на механизъм, гарантиращ възможността за ефективно разследване на главния прокурор при данни за извършено от него престъпление – нещо, което е и сред препоръките, отправяни към нас от Съвета на Европа и Европейската комисия.

Според Тодоров вносителите на текстовете за този механизъм са наясно, че дори да бъдат приети тези текстове, законът „ще катастрофира“ в Конституционния съд и затова са преминали към „по-брутални действия“. 

По думите му от кръга на потенциални заподозрени не са изключени нито магистрати, нито министри, нито депутати, ако за тях бъдат установени уличаващи доказателства.

Припомняме, че приемането на такъв механизъм е условие за получаване на евросредства по Плана за възстановяване и развитие. 

Реклама

Това стана един от приоритетите, за които се разбраха ГЕРБ и ПП-ДБ. Още тогава наблюдатели коментираха, че Борисов жертвал добрите си отношения с Гешев в името на лелеяното евроатлантическо правителство, както и че има силен американски натиск за смяна на прокурор номер едно.

Други експерти пък твърдят, че не е изключено атентатът да е инсценировка, защото, ако целта е била да се убие Гешев, това е щяло да се случи. Съмняващите се привеждат като аргументи на първо място факта, че няма жертви и пострадали, а щетите по пътя не съответстват на официално изнесените данни за мощността на взривното устройство. 

Огледът на местопроизшествието показва също, че дръвчето, до което е бил поставен взривът, е непокътнато и дори цветът не е обрулен. Запознати смятат, че героизирането на главния прокурор ще обрече на неуспех опитите за негова смяна.

„Бутафория не ми се коментира. Мнението ми е, че се търси някаква сензация. Не виждам кои интереси е засегнал главният прокурор. Колко олигарси са осъдени за нещо и влязоха в затвора?,“ попита пред „Телеграф“ бившият шеф на НСО ген. Димитър Владимиров.

Случаят беше коментиран и от държавния глава. „Става въпрос за посегателство срещу българска институция, очаквам компетентните органи възможно най-бързо да установят всички обстоятелства по случая и да изправят извършителите пред българския съд. Подобни деяния трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона. Всяко посегателство срещу живота на гражданите е недопустимо“, заяви Румен Радев.

Политическите способи за смяна на главния прокурор обаче изобщо не са изчерпани и дори не са стартирали в сегашното Народно събрание. То има твърде много процедурни действия, преди да гледа законопроекти, свързани със съдебната реформа.

Преди 10 дни Гешев обяви, че го заплашват олигарси, мутри и журналисти. На сайта на прокуратурата бяха публикувани и аудиозаписи с издирвания Красимир Каменов-Къро. В тях става дума за парите, които ще бъдат дадени за отстраняването на Гешев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.