Василев изритва Кирил Петков от политиката?

1 9 715

Сериозни трусове клатят върховете на „Продължаваме промяната“ през последните два месеца. Напрежението е породено не само заради сложната политическа ситуация около излъчването на редовно правителство, но и поради сериозни разногласия, които са възникнали между лидерите на ПП. Това се вижда и от предложения състав на кабинет от страна на „Промяната“.

Най-сериозният разрив е между основните фигури в ПП – Асен Василев и Кирил Петков, пише „Филтър“, като се позовава на свои източници.

Неслучайно името на Петков липсва от списъка на проектокабинета, в който присъстват Василев и Даниел Лорер. Това отсъствие е знаково и е дълго премислян ход. Бившият финансов министър все повече осъзнавал, че съратникът му е загубил авторитет като политически лидер, а в изявите му преобладава емоция вместо компетентност. По време на срещата с ГЕРБ в Народното събрание Борисов съзнателно се обръщаше към Василев, като неглижираше присъствието на Петков. Такова било поведението на лидера на ГЕРБ и при неформалните срещи, които провеждал с двамата на място, което и до днес не е известно. 

Източници на „Промяната“ твърдят, че Асен Василев все повече се вслушвал в идеите на Борисов, като си давал сметка, че е по-разумно да се намери някакъв път за общи действия, без електоратът на партията му да бъде крайно подразнен.

Реклама

Василев освен това имал сериозни възражения срещу ключовата роля, която играела Лена Бориславова в ПП. Макар да чака първото си дете, амбициозната юристка продължавала да дирижира съпартийците си и никой не смеел да направи каквото и да е изявление без нейната благословия.

Василев смятал, че забъркването на Бориславова в пикантни клюки с Петков, без значение дали са верни, подбива сериозно имиджа на харвардците. Самият той бил изключително близък със съпругата на Петков – Линда, и отдавна се опитвал да парира близостта на Кирил с Лена.

Паметливи дори си спомнят една случка от летището, когато Асен Василев и Линда буквално свалиха Лена от правителствения самолет по времето, когато ПП управляваше в четворната коалиция с ИТН, БСП и „Демократична България“.

Процесът на еманципирането на Асен Василев от досегашния му най-близък приятел се засилвал. Запознати със случващото се в партията дори твърдят, че финансовият министър в две правителства обмислял план за постепенното неглижиране на Кирил Петков, което според него щяло да бъде основание обществото да припознае ПП като сериозна формация, която мисли за реални политика.

1 Коментар
  1. Schatz казва

    Филтър е парцал, с който можете да си избършете ония ….части!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.