ПП изпълни условието на ГЕРБ: Представя кабинет без Кирил Петков (имена на министри)

0 11 353

Групата на ПП/ДБ в Народното събрание изглежда, че ще се съобрази с поставеното миналата седмица от ГЕРБ условие и ще представи кандидат за премиер и състав на Министерския съвет още в началото на настоящата работна седмица. Това става ясно от едно от решенията на парламентарната група на формацията. На заседанието, проведено в понеделник вечерта, коалицията е решила да даде мандат на акад. Николай Денков и той да бъде излъчен като кандидат министър-председател.

Очаква се във вторник той да оповести номинациите на ПП/ДБ за част от Министерския съвет.

Решението от понеделник вечер на практика означава, че ПП/ДБ се съгласява да изпълни условията, поставени от ГЕРБ преди дни. Победилата на изборите партия поиска от втората политическа сила предложения за състав на кабинет, за да прецени Борисов „какво да прави с първия мандат“. Това, че ПП/ДБ ще излъчат свои кандидати още преди президентът да връчи мандатите за съставяне на правителство, означава и друго: коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се съгласява да получи подкрепа от ГЕРБ, ако партията на Борисов реши да я даде, пише „Капитал“.

ГЕРБ от своя страна в последните дни в типичния си стил дават противоречиви сигнали. В началото бившият премиер Бойко Борисов обяви, че ако се постигне договорка за управленска програма между двете формации, имената в Министерския съвет, които ще я изпълняват, са без значение.

Няколко дни по-късно мнението на Борисов вече беше корено различно. Той определи като „неприемлив“ кабинет с министри съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Ако такъв бъде предложен, Борисов каза, че ще поиска в него да участват и „знакови имена“ на партията като Томислав Дончев и Делян Добрев.

Впоследствие тази теза се доразви от представители на ГЕРБ, които обясниха, че ако има ярки политически фигури от ПП/ДБ в състава на кабинета, който втората парламентарна група ще предложи, правителството трябва да бъде пропорционално равно. Определението за това даде пред bTV председателят на парламента Росен Желязков, който нарече в неделя такава опция: „кабинет 1:1“, т.е. с равно участие на двете формации.

От ПП/ДБ продължават да твърдят обаче, че не са се отказали от решението си да не участват във властта заедно с ГЕРБ. Решението е на „Продължаваме промяната“ и гласи, че формацията няма да подкрепи правителство с мандата на Борисов или с участието на ГЕРБ.

С Василев, но без Петков

Затова и съставът на Министерския съвет, който на този етап ПП/ДБ ще предложат, е от личности, свързани с формациите, съставляващи коалицията.

Любопитно е обстоятелството, че след като ГЕРБ определиха правителство с Кирил Петков и Асен Василев за неприемливо, от ПП са оттеглили единия си съпредседател. Затова и кандидатът за премиер няма да е нито един от двамата, а Николай Денков.

В състава, който той ще предложи, от ПП/ДБ твърдят, че е запазено името на Асен Василев с ресора „финанси“, но Кирил Петков е отпаднал от кандидатите за изпълнителната власт. Такъв вариант определи като „възможен“ и Росен Желязков от ГЕРБ в неделя пред bTV.

Освен Денков и Василев в такъв кабинет място ще намерят и някои и депутатите на ПП/ДБ, казаха пред „Капитал“ участници в заседанието на парламентарната група на коалицията снощи.

Реклама

Съставът на „Денков 2.0“

От там ще предложат представителя на ПП Радослав Рибарски за министър на енергетика, а колегата му и бивш заместник-министър на финансите Андрей Цеков за регионален министър.

Неуспелият да влезе в парламента на тези избори юрист Милен Матеев ще бъде предложен за ресора „правосъдие“. Матеев оглавяваше правната комисия в предишния парламент. Още един бивш депутат от ПП – Георги Гвоздейков, ще бъде предложен за министър. Той ще бъде номиниран за министър на транспорта.

За министър на вътрешните работи ПП/ДБ ще номинират бившия прокурор, бивш зам.-министър на правосъдието и настоящ адвокат и старши експерт към „Антикорупционния фонд“ Андрей Янкулов. Той не е член на нито една партия от коалицията на промяната, но е известен със сходните си с тях виждания за съдебна реформа най-малкото защото беше заместник на Христо Иванов, докато той беше министър.

За министър на отбраната ПП/ДБ ще номинират бившия служебен министър на отбраната в кабинета на Марин Райков – Тодор Тагарев. Неговият колега от същия служебен кабинет, но с ресор екология – Юлиян Попов, пък ще бъде предложен за министър на околната среда.

Вероятната номинация за министър на външните работи е Ирена Димитрова – бившата заместничка на външния министър Теодора Генчовска. За кандидат-министър на здравеопазването в ПП/ДБ са се спрели на доц. Христо Хинков.

Дали ГЕРБ ще приемат подобни номинации все още не е известно. Нагласата на ПП/ДБ е да не искат официално подкрепа от Борисов, а да разчитат на гласовете на ГЕРБ, за да бъде избран вторият опит за кабинет на Николай Денков.

За първи път бившият министър на образованието в кабинета на ПП беше предложен за министър-председател от партията си след предсрочните избори в края на миналата година.

На чии гласове ще разчита?

Към момента е ясна позицията на ПП/ДБ, че те ще настояват, ако се стигне до гласуване на кабинет „Денков“, той да бъде с мандата на втората политическа сила в парламента. Тоест Бойко Борисов или ще трябва да подкрепи това проектоправителство предварително в стила на „джентълменската договорка“, или ще трябва да излъчи свой състав на кабинет, за който самият лидер на ГЕРБ се изрази, че „има риск да мине“. Тоест да получи подкрепата на ДПС, ИТН или БСП.

Досега ПП/ДБ разговарят с ГЕРБ в различни формати. В началото на Народното събрание двете първи парламентарни групи постигнаха т.нар. джентълменско споразумение за ротационно председателство на Народното събрание.

През изминалата седмица пък представители на ПП/ДБ и ГЕРБ обсъждаха възможно напасване на предизборните им програми в рамките на обявени „експертни разговори за управленска програма“. Макар че по думите на съпредседателя на парламентарната група на ПП/ДБ Николай Денков неговата коалиция ще представи собствена управленска програма на всички партии в НС, депутатите на групата в петък усърдно работеха с колегите си от ГЕРБ.

Как ще продължат разговорите ще стане ясно през тази седмица, в която не е изключено и президентът Радев да оповести кога ще връчи първия мандат на ГЕРБ. Тогава ще е наложително партията на Борисов или да се откаже от него в името на втория мандат, или да предложи собствено проектоправителство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.