Британското списание The Spectator: България е мафиотска държава като Путинова Русия

3 12 619

Страната в Европейския съюз, която най-много прилича на авторитарна деспотична държава, е България. Тя се превърна в автокрация, управлявана от политически елит, който заобикаля независимата съдебна система и утвърждава култура на безнаказаност. По същество тя е новата Русия. Като се имат предвид историческите ѝ връзки с Русия, не е изненадващо, че България подкрепя Украйна нееднозначно и неохотно.

Анализът е на британското седмично списание за политика, култура и актуални събития „Спектейтър“, цитирано от БГНЕС. То излиза от  1828 г. и е най-старото оцеляло седмично списание в света. Собственик на списанието е Фредерик Баркли, който притежава и вестник „Дейли телеграф“.

За ЕС и Съвета на Европа България представлява сериозен проблем, свързан с репутацията и доверието, пише „Спектейтър“. Тя е най-корумпираната държава членка, заключава неправителствената организация „Прозрачност без граници“. Според Държавния департамент на САЩ тя има „значителни проблеми с правата на човека“ и „сериозни проблеми с независимостта на съдебната система и корупцията в правителството“.

Подобно на Русия, България се е превърнала в мафиотска държава

Тя се управлява от автократична клептокрация и от олигарси, чийто произход може да се проследи назад до шпионската агенция от комунистическата епоха – Държавна сигурност (ДС), еквивалент на КГБ, и до приватизацията на доходоносни държавни активи.

Според бившия министър на правосъдието Христо Иванов тази криза подкопава и доверието в ЕС, тъй като той не е успял да реагира на ескалацията на корупцията в най-бедната си държава. Той твърди, че ЕС е проявил самодоволство по отношение на надзора на съдебните реформи в България, като в същото време е подхранвал корупцията с европейски пари.

„Ако ЕС не е в състояние да гарантира минимални стандарти за върховенство на закона в една толкова слаба държава членка като България… за какво му е това?“ – каза Иванов. „Това ниво на завладяване на държавата в България стана възможно само благодарение на лесното получаване на средства от ЕС“.

Реклама

В основата на кризата е липсата на съдебна независимост

Проблемът е, че българският главен прокурор има огромна власт и създава непропорционално влияние във Висшия съдебен съвет и върху съдиите – каза Тоби Кадман, адвокат в кантора „Герника 37“, който е работил в България. „Укрепването на тази безконтролна власт доведе до ерозия на съдебната независимост. Подобно на Русия, ерозията на върховенството на закона е първата жертва на изпадането в автокрация“.

Главният прокурор Иван „Каскета“ Гешев бе „избран“ без конкуренция през 2019 г. Необичайно, назначаването му предизвика гневни протести на фона на твърденията, че му липсват независимост и почтеност, за да заема толкова важна позиция. Протестиращите призоваха за оставката му, твърдейки, че „олигархичната мафия е завладяла държавата и е разпростряла обхвата си дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност“ и е над закона. Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че 80% от българите смятат корупцията за широко разпространена.

През юли 2020 г. хиляди протестиращи се върнаха по улиците на София, когато държавните обвинители влязоха в кабинетите на президента. Те сметнаха това безпрецедентно нахлуване за опит да се отклони вниманието от липсата на разследвания срещу олигарси за корупция и за отмъщение за опитите му да блокира назначаването на главен прокурор през предходната година. Един действащ главен прокурор може безнаказано да злоупотребява със служебното си положение или да извършва други престъпления, заяви юристът Радосвета Василева. „По същество този орган е една от основните заплахи за върховенството на закона в България“.

Всемогъщата роля на главния прокурор като правоприлагащ орган се илюстрира от насочването на вниманието към „Нексо“, водеща глобална финтех компания, която управлява активи за над 2 млрд. долара за пет милиона души в 200 държави.

От януари 2023 г. „Нексо“ и нейните служители в България са под обсадата на прокуратурата. Това е координирана атака с твърдения за престъпно поведение, основани на измислени и политически мотивирани обвинения – каза Тоби Кадман. „Главният прокурор се опита да привлече международни партньори от правоприлагащите органи, за да придаде легитимност на разследването срещу „Нексо“ и неговите директори в рамките на неправомерен процес“.

Тактиката на „международното сътрудничество“ се провали и затова главният прокурор реагира, като обвини в организиран на национално ниво заговор. „Те повдигнаха изключително неверни обвинения, нарушавайки презумпцията за невиновност и на практика премахвайки всякаква възможност разследваните лица да получат справедлив съдебен процес“, заяви Кадман. „Реалността е, че директорите на „Нексо“ са били обект на нападение заради подкрепата им за политическата опозиция, реформите и прекратяването на корупцията“.

България е изправена пред критичен момент, който има сериозни последици за доверието в ЕС. Американският конгресмен Уорън Дейвидсън дори нарече главния прокурор „заплаха за стабилността на НАТО“. Това е държава, която удивително прилича на Русия в първите години на Путин, когато върховенството на закона беше използвано за преследване на бизнесмени, които се противопоставяха на политическата му програма. Сега, след като Студената война се възроди, България се превърна – подобно на Русия – в мафиотска държава.

3 Коментара
 1. Лаура K. казва

  Герберите едно покушение не можаха да инсценират както трябва.Виж ако беше в Италия Берлускони и сицилианската мафия щяха да го направят в пъти по зрелищно!А, в България и децата се усетиха, че е постановка.Лаура Кьовеши дали чете анализите на международни медии за политическата немощ и корупционните практики у нас?

 2. Lucid & Ferrous казва

  Ами, прехода ни е по руски модел – още като Горби обяви перестройката, всъщност дори преди, партийната номенклатура и ДС-рите вече си поделяха българияТА.

 3. CNN казва

  Ученици и СТУДЕНТИ в UK-United Kingdom изучават лицето БОЙКО БОРИСОВ като НАЙ-свежия пример за срастване на МАФИЯТАсДЪРЖАВАТА
  А 2018 авторитетното списание за Геополитика и политиески и иконом.анализи и рупор на Демократиеската партия на САЩ “FOREIGN POLICY“ излиза със заглавие ;
  БГ премиер БОЙКО Борисов по ГОЛЯМ МАФИОТ от ХАЩИМ ТАЧИ-по прякор “Змията“ .БОЙКО използващ и практикуващ МАФИОТСКИ СХЕМИ и похвати превърнал Държавата в МАФИОТСКО акционерно ЕДНОлично дружество
  Като рупор на ДП на САЩ авторитетното списание “Форин Полиси“ НЕ може да бъде обвинено от МАФИОТА манипулатор Борисов като Анти -либерално ,Антидемократично и неадекватно това НЕ са му мисирките от ПИК,Блитц,БТВ и НОВА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.