ХИТРЕЦ: Скандалният COVID пророк Атанас Мангъров смуче пари от ЕС

3 22 021

Доцент Атанас Мангъров, който се прочу с циничните си съвети за доброволно заразяване с коронавирус и последвало лечение с чайчета и супички, е налазил бизнеса с усвояване на еврофондове, за да си докара свежи попълнения в банковите сметки, установи проверка на „Уикенд”. От края на миналата година Мангъров е станал собственик на 10% от акциите във фирма „Научни иновативни решения”.

Любопитно е, че собственик на същите дялове, само година преди това е бившия правосъден министър Надежда Йорданова от „Демократична България”, която е и неин основател. Тя е принудена да ги продаде след като влиза в политиката и става министър на правосъдието. Самата фирма е абсолютно неизвестна. Малкото хора, които са чували за нея, я помнят с предишното и име – „Национален консултант по обществени поръчки”.

Анонимността обаче далеч не значи и липса на дейност. Фирмата е основана през 2007 г. от няколко адвокати. Медийни разследвания още в началото я сочат за част от бизнес обръча около избраната през 2009 г. за екоминистър Нона Караджова. Кръгът от фирми, собственост на нейни приятели и роднини, за отрицателно време печели камара европроекти и конкурси на МОСВ за писане на стратегии, доклади или консултантски услуги, които би трябвало да могат да изготвят и чиновниците в министерството.

След като Нона Караджова сдава поста, част от съдружниците във фирма „Национален консултант по обществени поръчки” започват да се променят. С две изключения – близката до Караджова и нейна семейна приятелка адвокат Ева Радева и Надежда Йорданова, а сред новите им партньори са хора на ръководни постове в министерства или държавни фирми монополисти. Едва ли е изненада, че появата им съвпада с разрастване дейността на консултантския бизнес на частното дружество.

През 2013 г. днешната фирма на доц. Мангъров вече успяла да се намърда в изпълнението на цели 46 европроекта на стойност над 100 милиона лева! Вярно, не всички пари са за нея, но немалко милиони европейски пари са насочени към частната фирма, за да изготви документация как министерства или общини да си проведат обществени поръчки, да напишат всевъзможни стратегии или да организират конкурси за концесии.

Веднага изниква въпроса, щом тези документи се изготвят от частни консултанти, за какво плащаме заплати на огромната маса чиновници. Към днешна дата почти няма министерство или друга институция, която да не е ползвала услугите на фирма „Национален консултант по обществени поръчки” – срещу дял от щедрите еврофондове, отпускани за проектите, разбира се.

Реклама

Сред малкото области, в които фирмата няма позиции е здравеопазването, обясняват запознати. С това хора от бизнеса си обясняват и привличането на доц. Атанас Мангъров като съдружник. През следващите няколко години ЕС е предвидил да изсипе у нас милиарди евро за ремонт на болници, нова апаратура, писане на стратегии или научни изследвания. За усвояването на парите са нужни и съответните консултанти. Защо това да не бъде преименуваната на „Научни иновативни решения” фирма, в която доц. Мангъров е вече съдружник?!

Предшественичката му Надежда Йорданова в момента е депутат, а коалицията и ПП-ДБ се кани да управлява държавата. За прочутият антиваксър и отрицател на Ковид-19 това е нов възможност да изкара добри пари. След избухването на пандемията той се прочу със скандалните си съвети за бойкот на ваксините.

Резултатът от тях е видим – десетки хиляди българи си отидоха без време. Според данни на Националния статистически институт средната продължителност на живота в България за 2021 г. е 71,4 години, а предната е бил 73,6. Причината за спада е огромният брой починали хора на средна възраст. 

Мангъров, разбира се не пропусна да се възползва от страховете на хората и масовият отказ на медици да приемат пациенти. Той открито се хвалеше, че на драго сърце ще прегледа всеки, стига да му се платят 200 лева. Желаещи да им се предпише лечение с топъл чай не липсваха, с което банковите сметки на доцента набъбнаха главоломно. След като пандемията отшумя, скандалният медик пробва да осребри медийната си слава, влизайки в политиката, но опита му да стане депутат от листата на АБВ се провали с гръм и трясък.

Свикналият на дъжд от пари доцент явно не се отказва и бързо си е намерил нова ниша – усвояването на еврофондове. За тях поне е сигурно, че скоро няма да свършат, а и Мангъров е заложил на печелившият кон. Вероятно, след неуспешният си флирт с АБВ и „Възраждане”, доцентът антиваксър се е ориентирал към по-перспективната дясна коалиция.

3 Коментара
  1. Аз казва

    Почти всичко което каза Мангъров се оказа истина. Той беше един от малкото които реално лекуваха болни, а не се криеха като мишки.

  2. Аз казва

    Кво ми триеш коментара, ве, педал нещастен

  3. Schatz казва

    Уикенд е един фалшив парцал!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.