С босовете от ГЕРБ: Разследват брата на Тони Стораро по аферата „жълтите павета“

0 9 247

Братът на популярния фолкизпълнител Тони Стораро – Али Фикрет Али и неговата „Алистрой груп“, е сред разследваните от Европейската прокуратура за евентуална корупция и злоупотреба с европейски средства при ремонта на жълтите павета и реконструкцията и възстановяването на историчекия център на София, научи „Уикенд“ от свой източник от структурата на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши.

Али Фикрет е попаднал в полезрението на европейската прокуратура в качеството си на собственик и управител на пътно-строителното дружество „Алистрой груп“.

Твърди се, че фирмата на брата на Тони Стораро е усвоила стотици хиляди левове като подизпълнител на пътно-строителните гиганти „ПСТ груп“ и „Трейс груп холд“ на олигарха от ГЕРБ Николай Михайлов, които прибраха общо 31 милиона лева за ремонтни дейности в центъра на София.

Още преди година некачествените строителни ремонти предизвикаха шумна вълна от недоволство в София, а наскоро кметът Йорданка Фандъкова наложи глоба от 300 000 лева на „Трейс груп холд“, след като работник на строителната фирма беше заснет да троши с чук керамично жълто паве, за да го напасне върху нагънатата като хармоника пътна настилка.

Ремонтът на жълтите павета в София е обект на разследване от страна на Европейката прокуратура, като според обвинителите на Лаура Кьовеши щетите от лошото управление на средствата, отпуснати от Столична община по европейската програма „Региони в растеж“, са за най-малко 6 милиона лева.

На 31 март, само дни преди парламентарните избори, представители на Европейската прокуратура и ГДБОП извършиха серия от обиски в рамките на разследване, озаглавено с кодовото име „Пътят на жълтото паве“.

Действията на европрокуратурата предизвикаха гнева на Йорданка Фандъкова, като според кмета на София акцията умишлено е била проведена в навечерието на изборите, за да се очерни ГЕРБ. Иначе разследването на европрокуратурата за злоупотреби с реставрацията на историческия център на София е стартирало през септември 2022 г.

Реклама

Според запознати с разследването фирмите, ангажирани с некачествените ремонти – „ПСТ груп“ и „Трейс груп холд“, са надписвали фактури за бутафорни ремонти и са възлагали на други фирми – подизпълнители строителни и ремонтни дейности, като са задържали за себе си над 40% от реално усвоените суми. Сред подизпълнителите на някои от обектите е дружеството „Алистой груп“, ръководено от брата на фолкпевеца Тони Стораро.

Засега разследващите от Европейската прокуратура не разкриват кои обекти в центъра на София са били ремонтирани от Али Фикрет Али. Смята се, че фирмата на брата на Тони Стораро е била наета като подизпълнител от „Трейс груп холд“, без това да е отразено в документацията. „Разследват се представени от изпълнителите на ремонта фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите.

Това е довело до неправомерни плащания на европейски средства“, твърдят от централата на Европейската прокуратура в Люксембург, без обаче да разкриват повече корупционни детайли от аферата „жълто паве“.

Първият договор за възстановяването на централната част на София беше сключен през 2018 г. със строителното дружество „ПСТ груп“. Две години по-късно, когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Въпреки това около 6 млн. лв. са били платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на първия договор, Столична община подписва нов контракт с друг изпълнител – „Трей груп холд“, при същите условия. Техническа експертиза, предоставена от Министерството на регионалното развитие и благоустройство обаче установи, че паветата са лошо положени и има и напукани. 

През септември м.г. от „Трейс груп холд“ извършиха реконструкция на жълтите павета пред Народното събрание и тогава последваха множество сигнали от неправитествени организации и граждани, че ремонтът е извършен изключително некачествено – паветата бяха наредени криво, някои от тях бяха счупени, а при други фугите бяха много по-големи отпреди.

Проверка на „Уикенд“ установи, че Али Фикрет Али, братът на Тони Стоаро, е регистрирал фирмата „Алистрой груп“ на 8 октомври 2019 г. с предмет на дейност „строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти“. Строителното дружество на Али Фикрет Али има страница в социалната мрежа „Инстаграм“, където родственикът на Тони Стораро рекламира дейността си. На част от снимките в страницата на „Алистрой груп“ родственикът на популярния фолкизпълнител позира с лъскавия си автопарк – лимузина „Ауди“ А8 и поръчков джип „Ауди“ RSQ8.

„Али не е главно действащо лице в аферата „жъло паве“, работил е като подизпълнител на някои от обектите в центъра на София. Грубо казано – той е вършил черната работа, а други са усвоявали милионите, без да си мръднат пръста“, коментира запознат с разследването на Европейската прокуратура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.