Справедливост? Депутатите-убийци пожалени с условни присъди

1 11 959

Убиецът на двете момичета Георги Семерджиев беше признат за виновен по пет обвинения и получи 20 години затвор. Дрогираният убиец на Милен Цветков – Кристиян Николов пък отнесе 9 години затвор. И двете наказания още не са окончателни и предстои да видим как ще се развият тези съдебни процеси, предаде „Уикенд“.

Семерджиев и Николов, така или иначе, вече се превърнаха в нарицателни имена, но да видим какво се случва, когато мерцедесите на политиците и депутати връхлетяват москвичите и ладите на „простолюдието”. Какви наказания получават бронираните с власт и с какви хватки те разиграват съда с години?

Проучването ни показа, че няма по-висока присъда от 3 години условно за политик, отнел човешки животи при катастрофа. При това някои от тези господа продължават най-нагло да си джиткат с  колите, въпреки че уж са им отнети шофьорските книжки.

Един от най-скандалните примери за недосегаемост напоследък даде бившият депутат Юсеин Вейселов, по професия рехабилитатор и ерготерапевт в Севлиево, но и областен шеф на младежкото ДПС-Габрово. Той затрива млад човек, велосипедист от Плевен през 2019 г., но делото за това иначе непредумишлено убийство още не е приключило почти 4 години по-късно.

БМВ-то на Вейселов удря велосипедиста на 22 октомври, на пътя между севлиевските села Кормянско и Петко Славейков. На колелото на жертвата допълнително е поставен двигател и той пътува в насрещното платно, когато е връхлетян от колата на депутата. Велосипедистът загива от удара, а проверката на място за алкохол и наркотици показва, че Вейселов е чист.

Минава време и чак през септември 2021 г. е внесен обвинителен акт срещу него, но през декември 2021 г. делото е спряно, понеже господинът вече е седнал на депутатската банка и има имунитет. (Все пак да отбележим, че за него гласуват под 2000 души).

По-нататък предводителят на габровската листа на ДПС добре опича операцията по своето спасяване и делото спира на няколко пъти – и заради имунитета му, и защото папките са върнати на прокуратурата за доизкусуряване на обвинението. Въобще, познатото разтакаване.

В началото на тази година обаче защитата на Вейселов внася в съда документи, според които той е много болен. Следва експертиза, която потвърждава, че ще му е нужна половин година, за да се вдигне на крака. Окръжният съд в Габрово през март прекратява делото срещу „тежко болния”, който се нуждае от дълго лечение.

С цялата си наглост Вейселов отсъства от това заседание, а и защо ли да си губи времето. Докато магистратите решават да поотложат делото срещу този „страдалец”, той самият дефилира на две явно важни за него предизборни мероприятия и, разбира се, не пропуска да се изфука със снимки от тях във фейсбук. Във Велико Търново присъства на лекция на евродепутата Илхан Кючюк.

След нея бързо се връща в Габрово и там се снима как регистрира листата на ДПС за предстоящите избори на 2 април. Снимките предизвикват вълна от възмущение, а съдът след това вече решава, че Вейселов е „проявил недобросъвестно процесуално поведение” понеже е пренебрегнал лекарските предписания и е „поставил личните си интереси над тези на правосъдието“. Така делото отново се връща за разглеждане, а Вейселов изпадна от парламента, но не е голяма загуба – той така или иначе само мълча през изминалите си два мандата.

С условна присъда обаче се сдоби бившият депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев, който уби човек с хюндая си през 2014 г., на излизане от село Копривлен.

След 5 години съдебни отлагания господинът е окончателно осъден през 2019 г. на 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок.

Гамишев излита от парламента, което вероятно е трагедия, но само за него, понеже и той е от онези мълчаливци, които не са си мръднали и пръста да свършат нищо на полза роду. Заедно с присъдата му е наложена и 3-годишната забрана за шофиране.

Гамишев обаче се изживява като вип-персона в родния си родопски край и нито за миг не слиза от джипа си, а пърпори от Гоце Делчев до хотела си „Лещенски рай” в село Лещен, изграден по европрограмата за селски туризъм. Тази година той успешно се изплъзна и от опцията да влезе в затвора, понеже срещу него най-после приключи с присъда от 3 години условно още едно дело – за данъчни престъпления. То се точи още от 2016 г.

Тогава практичният Димитър Гамишев прехвърля на някакъв маргинал фирмата  си „Гамишев-НКБ”, която дължала на НАП 200 000 лв. Все пак бившият политик успешно отърва кожата си и не помириса решетки, понеже се оказа, че изпитателният срок на другата му условна присъда вече е изтекъл. 

Реклама

Най-покъртителна е обаче 3-годишната условна присъда на Радослав Каратанчев от времената, когато той е депутат от  Българския бизнес блок на покойния Жорж Ганчев. През 1999 г. мерцедесът му помита лада, в която пътуват баба, дядо и 7-годишното им внуче край Долни Дъбник.

И тримата загиват, но Каратанчев не влиза в затвора. През 2016 г. той е отново в криминалната хроника. Тогава на бул. „България” два автомобила се удрят, а трети спира, за да им помогне. Точно в този момент мицубишито на Каратанчев отнася спрелите коли. Ранени са мъж и жена, има и леко пострадало 4-годишно дете. Мицубишито изчезва.

Минават два часа и джипът с подпийналият Каратанчев се връща. Пред ченгетата той нахално развива теорията, че преди две седмици си изгубил ключовете на колата. „Може би този, който ги е намерил, е бил зад волана, когато е станала катастрофата” – заявява Радослав Каратанчев, но не може да обясни как точно си е върнал колата. Затова пък допълва, че цялата вечер бил в заведение, а в България изобщо не карал кола, понеже няма българска шофьорска книжка.

Както е известно, и Георги Семерджиев заяви пред съда, че не той е шофирал в онази фатална нощ. Две момичета от Инстаграм са правили тест драйв, по негови думи. 

Бившият шеф на парламента Борислав Великов също се запомни с тежка катастрофа, от която се измъкна само с 1 година условна присъда. Неговото ауди връхлетя върху москвича на 42-годишен мъж. Преди това се оказа, че Великов се опитал да изпревари кола на хлъзгавия път между кварталите Илиянци и Требич, но загубил контрол.

От удара с аудито москвичът е смлян, а шофьорът му издъхва на място. Борислав Великов каза, че ще душата му ще страда цял живот, когато получи само година условно. След като напусна царската партия този страдалец се нареди сред основателите на „Българска Нова Демокрация”, а после се оказа в редиците на „Лидер”, но не влезе в парламента.

В момента според запознати е в бизнеса с лекарства. Казват, че ползвал пропуски в процедурите за спешна доставка на лекарства към болниците. Доклад на здравното министерство отчита, че неговата фирма дава надценки между 300 и 500 %. Така че да не го мислим, явно днес не разчита на едната пенсия, пък била тя и депутатска.

Интересно развитие има и делото срещу Красимир Катев за катастрофата от 2012 г. край Балчик. Тогава на място загиват двама 20-годишни мъже, а неговата тъща получава тежки травми.

Делото се влачи по съдилищата и чак през 2020 г. бившият зам.-министър на финансите получи семплите 3-години условно. Процесът се запомни с триковете на видните адвокати на Катев, които неуморно и всеотдайно измисляха различни поводи, причини и оправдания за бавенето на съдебните заседания. Беше се опитал да удари едно рамо и бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука.

Понеже в онези години той коли и беси в Добрич, се беше опитал да окаже натиск над разследващите и над окръжния прокурор на Добрич, като поискал от тях да прекратят делото за катастрофата. Суджука обаче удря на камък. Делото, макар и с триста зора, стига до Окръжния съд и там дават на Катев 4 ефективни години затвор. Накрая ВКС отсъжда само 3- години условно и историята приключва безславно. Както и неговата кариера на политик.

Катастрофа направи и бившата депутатка Рена Стефанова от „Продължаваме промяната”, а после се опита да й придаде политически привкус. На 13 декември 2021 г. тя удря жена, която пресича на пешеходна пътека. Версията на Стефанова е, че само я е „закачила с бронята на автомобила си”.

„Веднага отидох при нея и независимо от твърденията й, че няма оплаквания, настоях да бъде прегледана от лекар и я откарах лично до най-близкото болнично заведение. Междувременно уведомих полицията за инцидента и двете с пострадалата дадохме обяснения. При прегледа, за съжаление се установи, че е налице спукване на кост, което ще доведе до затрудняване на движенията на пострадалата повече от 30 дни.

Такова увреждане според Наказателния кодекс се квалифицира като средна телесна повреда и предполага образуване на досъдебно производство, каквото беше образувано” – написа тогава Рена Стефанова. Тя декларира още, че ще се откаже от имунитета си, готова била да понесе отговорност.

А когато Гешев й поиска имунитета не пропусна да свърже това с работата си за отстраняването на главния прокурор от поста. Дори заяви, че е изненадана от „удивително бързите” действия по нейния казус.

„Настина ли аз съм-най големият проблем на правосъдието в момента?” – обяви Рена Стефанова и поиска прокуратурата да обясни защо не иска имунитета на „депутати, бивши министри, които допуснаха да финансираме със собствени средства енергийната си зависимост от Русия” и „депутати, които с поведението и говоренето си в и извън парламента насаждат омраза и обслужват чужди, небългарски интереси”. Накрая получи 3 месеца, разбира се, условно.

Да, всеки е невинен до доказване на противното и всеки си лансира своята защитна теза, своята малка правда. Дори Георги Семерджиев в последната си дума пред съда обяви: „Моля съдът да ме оправдае, не съм управлявал аз колата”.

1 Коментар
  1. Локо Сф. от 1956 казва

    По изложението „Депутати убийци“. Българската правосъдна система се гаври с паметта на обикновените граждани на България жертви на лица с високопоставено положение. Да потледнем и упправляващите – 75% от тях не заслужават постовете на които са поставени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.