НЕКАДЪРНИЦИ: Калинки на Николай Нанков от ГЕРБ се бетонираха във ВиК, 113 млн. се изпариха

3 228 223

,,Български ВиК Холдинг” наскоро даде изключително арогантен пример как се назначават калинки за шефове на предприятия. Разбира се, с конкурс, как иначе! В центъра на сюжета е докараното до фалит „ВиК”- Добрич, където водата е от най-скъпите в България, понеже я изпомпват от голяма дълбочина, възмущава се „Уикенд“.

И понеже става въпрос за доказани некадърници, които не само са опропастили въпросното предприятие, но и са отговорни за загубата на 113 млн. лева европари, в Добруджа си задават логичния въпрос – колко ли са платили, за да се бетонират като шефове. Нямаме точен отговор по обясними причини, но МВР, ДАНС, прокуратурата имат начини да го получат. 

След конкурса за нов директорски борд се оказва, че от пет души, трима са от стария – Мария Тодорова, Саркис Караджиян и Тодор Гикински. При това Гикински има наистина уникална кариера. Първо е шеф на ВиК в Сандански, но е обвинен в безстопанственост при изграждането на водопровод в село Кръстилци – разпоредил изграждането му, без да има разрешителни за това.

Прахосани са 91 000 лева, а водата се оказала негодна, дори казват, че била радиоактивна. Вместо да го уволнят, през 2019 г. го местят в Добрич, отново като директор. Не след дълго и на другия край на страната започват да го разследват. И отново не го уволняват, явно защото е много високо ценен в регионалното министерство.

Абонираният за директорски постове сам разказва, че бил протеже на бившия регионален министър от ГЕРБ Николай Нанков, на когото казвал „бате”! После добре се сработил и с Гроздан Караджов в битността му на министър. Само по времето на Виолета Комитова бил на крачка от уволнение, но му се разминало. Сега инж. Гикински пак ще управлява „ВиК” – Добрич.

Дочува се обаче, че срещу него все още виси дело в Благоевград. Специално по делото от 2019 г. за водата в Кръстилци, през март 2022 г. той е оправдан и така се закрепва като директор в Добрич! Не е ясно обаче дали това е окончателното решение на съда. Сега Гикински е подал декларация, че е чист като сълза. Ако се окаже, че има разминаване във фактите, трябва незабавно да напусне борда, обясняват юристи.

В ръцете на този инженер като несменяем изпълнителен директор е водоснабдяването на над 171 000 жители в 8 общини в Добруджа. Населените места, които зависят от „ВиК – Добрич, са  217. В същото време разрешителните за ползване на водоизточници не са подновявани, което е меко казано абсурдно. Затова от Басейнова дирекция – Варна съставят актове на предприятието и предават материалите за този грандиозен гаф, който може да засегне здравето на много хора, в прокуратурата. Селски чешми в общините Тервел и Балчик се връзват към ВиК системата, без разрешение, без санитарни зони, без сертификати, а това може да разболее населението.

Самият Добрич преди време е „водоснабден” по подобна схема с незаконно инсталирана тръба на река Батовска. За да не попадат големи боклуци в питейната вода, е поставена метална решетка, като това е единствената „санитарно-охранителна” мярка!

Реклама

Въпреки описаните гафове, трима от старата управа пак са  подредени за директори на дружеството. Нищо че в предните години са го довели до фалит. Сега обаче те имали планове за оздравяването му, смеят се в Добрич.

„ВиК е във финансов колапс заради неефективната им работа, стигнало се е до трайна тенденция да се трупат огромни суми неплатена вода, но те са несменяеми” – гневят се източниците ни. Те допълват, че от години ВиК-Добрич се ползва като партийна каса, смучат се пари с пълни сили, докато самото предприятие затъва все по-дълбоко, но в последния момент с някакви опорочени конкурси, се бетонират на високи постове доказани некадърници. Затова съвсем логично е Добрич да се „радва” на „пробитата” водопреносна мрежа и да има непрекъснатите аварии. След като от дружеството са прогонените опитните кадри, в момента технически ръководители са хора с 3 клас, най-много стигнали до 8 клас в училище! Това е кадровият потенциал…

Фирмата е и единствената в страната, загубила 113 МИЛИОНА лева по европрограми, докато начело й е Гикински. Покрай тези пари от две министерства се наложи да обясняват, че той вместо да оправи нередностите в документите и Добрич да получи парите, дори не си направил труда да отговори на кореспонденцията. Така районът продължава да плаща най-скъпата вода в страната – по 3,6 лв. за кубик, а загубите на вода по мрежата са 85%.

В регионалното министерство, разбира се, са наясно с „качествата” на Гикински, но заради връзките му си затварят очите. Иначе официалното обяснение за изгубените евромилиони е, че спънките се създавали от курортния комплекс „Албена”, което според експерти не е вярно.

Годишните финансови отчети на „ВиК”-Добрич през последните години дават точна представа за затъването му при управлението на едни и същи шефове. С всяка изминала година фирмата губи пари, показателите летят надолу, трайно намаляват приходите от продажби и фактурирани количества вода. Бегло ще посочим, че приходите за 2020 г. са намалели с 8%  и с 13% през 2021 г.

Някой ще каже – намалява населението, затова идват и по-малко пари в касата на фирмата, но пък от друга страна ковид-ограниченията вече ги няма и туристите отново пътуват свободно из района. Дружеството просто не си прави труда да си събере таксите, показват отчетите. За 2021 г. неплатените сметки от клиентите са 15 345 хил. лв., като е отбелязано увеличение на тази сума в сравнение с предната година с цели 18%.  Несъбраните вземания са 90% от приходите от продажбите, а това е почти годишният оборот на фирмата. Според експерти с тези пари, които ВиК не е събрал от клиентите си, може да се разплати с доставчиците си, да погаси данъчните си задължение, да плати осигуровките на работниците си и т.н.

И още един абсурд отбелязват запознати – до март месец бизнес планът на предприятието така и не е приет. При обсъждането му не са били заложени никакви инвестиции! С две думи – тръбите ще продължават да аварират и да пропускат вода.

Така дружеството в Добрич продължава успешно да се закопава – последователно и неотклонно година след година. Или някой има интерес „ВиК” в Добрич да бъде фалирано окончателно, или става дума за най-обикновена некадърност. Която обаче умее да оцелява при всички режими…

3 Коментара
  1. баджото с големия кур казва

    баджанака как я работи с тази маломерка „жена “ си ,като знам какъв пожар е в леглото…..явно яко го е обзавела с рога това пухкаво мамино момченце а може и със страпона да го чаластри….мъжката

  2. Stefan Radev казва

    Ако не постигнем смъртна присъда за вас мърши политически, значи ние сме рая.

  3. Армагедон казва

    Ами в Стара Загора.Бившия,вече, управител на ВиК – то в СтараЗагора е собственик на три фирми (ЕТ) и е съдружник в четвърта.И в същото време беше управител на дружеството. Явно е бил в конфликт на интереси, но това не е смущавало никой от Герб. Защо ли? Явно в тези д-ва се поддържат щатове заради изборите, като всичките служители гласуват за ГЕРБ.И как иначе се печелят избори. Поради тези факти стотици хиляди имащи право на глас не ходят до урните.А това дружество е и бенрфициент по Еропейдката Програма и ползва пари от Европейските фондове.Но програмата така и не е завършена вече трета, последна година.България (разбирай гражданите и) ще връща стотици милиони левове на Европейския съюз.Да са ни живи и здрави тези некадърните, че да сме все на последно място по всички показатели в Европа. Бог да пази България, че ние сами не можем я опази от тая напаст проклета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.