ОБРАТ: Явор Гечев пуска украинското зърно

0 10 765

Близо седмица след като служебният кабинет забрани вноса на слънчоглед, пшеница, месо, мляко, оцет и други продукти от Украйна, за да осигури по-високи цени на местни фермери и търговци, България, заедно с още четири държави в ЕС – Полша, Словакия, Румъния, Унгария, приеха предложението на ЕК едностранните забрани да отпаднат. Вместо това ще има общи европейски ограничения, но на много по-малко продукти.

Европейската комисия съобщи, че е постигнала принципна договореност за възобновяване на транзита на украинско зърно през петте държави от Европейския съюз, включително България, които бяха наложили ограничения, предаде Ройтерс.

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия въведоха мерките, като се позоваха на опасения, че украинското зърно, предназначено за износ в други страни, се е озовало на местните пазари, което е довело до намаляване на цените за местните земеделски производители.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи в Туитър, че изпълнителният орган на ЕС е постигнал „принципно споразумение“ с петте държави, „за да отговори на опасенията както на земеделските стопани в съседните държави от ЕС, така и на Украйна“.

Домбровскис заяви, че споразумението включва „защитни мерки“ за четири продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Реклама

Споразумението ще важи до 5 юни, но няма да обхваща олио, мед, птиче месо или мляко, които също са предложили съседите на Украйна, за които вносът в целия ЕС трябва да продължи, но ще бъдат под специален „мониторинг“. Транзитът на зърно и слънчоглед ще продължи безпроблемно през петте държави.

Сделката включва и пакет от мерки за подпомагане на местните земеделски стопани на стойност 100 млн. евро, каза Домбровскис.

През 2022 г. Европейският съюз временно преустанови вносните мита, за да позволи на Украйна, един от най-големите производители на зърно в света, по-добър достъп до световните пазари, след като Русия окупира черноморските пристанища на страната, припомня ДПА.

Гечев: Ще предложа отмяна на националната забрана

„Решението на ЕК е изключителен успех за България, благодаря на редовите експерти, които се занимаваха от министерствата на икономиката и земеделието. Тежки бяха последните 3-4 седмици, но това значи, че България е пълноценен член на ЕС. Също така значи, че ЕС е с вътрешна солидарност между самите държави. Ще предложа отмяна на националната забрана за внос на украинско зърно, тъй като тя се обезсмисля след като има европейска“, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев от Пловдив, цитиран от Нова тв.

По думите му следващата седмица ще проведе среща със земеделския министър на Украйна. „Дебатът за коридорите продължава. ЕК отчита проблемите на България. До 5 юни имаме въведена забрана на пет култури“, посочи министърът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.